George R. R. Martin
Hiistu | Velhojen ilmoitustaulu | 1 viesti | 10.10.2024

Lukuhaaste: Helmet 2023

29.12.2022
(kirjastonhoitaja)
Helmet 2023 julkaistiin tänään!
[list]
[*]5. Kirjassa ollaan maan alla
[*]6. Kirjan kansikuvassa on vaate tai kirjan nimessä on jokin vaate
[*]7. Kirja on klassikkoteos Ruotsista, Norjasta tai Tanskasta
[*]8. Kirja kertoo pienestä kaupungista
[*]9. Kirjan kirjailija kuuluu vähemmistöön, ja kirja kertoo tästä vähemmistöstä
[*]10. Kirjassa on ohjeita ja neuvoja
[*]11. Kirjailijan nimessä on yhtä monta kirjainta kuin sinun nimessäsi
[*]12. Kirjan nimi liittyy veteen
[*]13. Kirjan kansi on värikäs tai kirjan nimi on värikäs
[*]14. Kirja kertoo terveydenhuollosta
[*]15. Kirjan nimessä on ja-sana
[*]16. Kirjassa kirjoitetaan kirjaa
[*]17. Kirja on kokoelma esseitä, pakinoita tai kolumneja
[*]18. Kirja on julkaistu alun perin kiinan, hindin, englannin, espanjan tai arabian kielellä (Maailman viisi puhutuinta kieltä)
[*]19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt
[*]43. Kirja kertoo tulevaisuudesta niin, että siinä on toivoa
[*]44. Kirja kuuluu genreen eli kirjallisuuden lajiin, jota et lue yleensä
[*]45. Kirja sopii haastekohtaan, johon olet jo lukenut kirjan
[*]46. Kirjassa on epätavallinen mies tai poika
[*]47.-48. Kaksi kirjaa, joiden tarinat sijoittuvat samaan kaupunkiin tai ympäristöön
[*]49. Kirja on julkaistu vuonna 2023
[*]50. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä
[/list]
02.01.2023
4. Kirja, jonka aioit lukea viime vuonna Eduardo Mendoza: Tulvan vuosi

Lainasin tämän viime viikolla, koska epäilin että luettava saattaisi loppua viikonloppuna kesken, mutta vuosi ehti vaihtua ennen kuin sain sen aloitettua.

02.01.2023
(kirjastonhoitaja)
28. Kirjassa on sama vuodenaika kuin lukuhetkellä Kristin Emilsson: Joulu Julian tyyliin
- Aloitin lukemaan kirjaa joulun tienoilla ja päätin tänään, joten täyttänee vaateen. Kirjan lopputapahtumatkin sijoittuvat alkaneeseen vuoteen.

1/52

Hei ! Kiva keskustelu !

Mulla on Kirjasammossa kirjahylly, jossa on mun lukusuunnitelmia tälle vuodelle. Ne liittyy vahvasti Helmet-lukuhaasteeseen.
sinidean avatar
Jes, täällä sitä taas ollaan aina yhtä innokkaana haasteessa mukana!  Tosin yleensä tapanani on eksyä lukemisissani täysin kaoottisesti ja ennustamattomasti sivuraiteille. Näin ollen haastekohtien seuraaminen (ylöskirjaamisesta puhumattakaan) tuppaa aina hiipumaan jossain vaiheessa vuotta. Mutta koska nyt on tammikuun alku ja edessä toiveikas tulevaisuus, niin haluan koittaa silti.

28. Kirjassa on sama vuodenaika kuin lukuhetkellä Ashley Elston: 10 x sokkotreffit

Tämä oli ihanaa kevyttä joulun ajan hömppää ja olisi sopinut ainakin 7 eri haastekohtaan.

(kirjastonhoitaja)
35. Kirjassa tehdään työtä, joka on sinulle tuttua - Riley Sager: Eloonjääneet tytöt

Minäkertoja pitää leivonta aiheista blogia työkseen. Työhön kuuluu leipominen, joka on itselleni tuttua. Eli olen leiponut joskus (nykyään tosi harvoin) ja kyllä se on sujunutkin ihan kohtalaisesti.

Tarinan alku oli tylsänpuoleinen ja kerronta tuntui jäykältä. Ennen puoltaväliä tarina alkoi käymään kuitenkin vetävämmäksi. Tarinan uskottavuus oli nyt mitä oli, mutta lopulta ihan viihdyttävää luettavaa, kun pääsi ensin vauhtiin. 3

(kirjastonhoitaja)
36. Olet ennakkoluuloinen kirjan kirjoittajaa kohtaan Richard Coles: Murha ennen iltahartautta (Kirkkoherra Clementin tutkimuksia)
- Coles on aglikaanipappi, joka toimii Englannissa pastorina. Epäilin kovasti, kykeneekö pappi kirjoittamaan uskottavan ja mielenkiintoisen murhamysteerin. Kyllä näköjään pystyy, näitä voisi lukea lisääkin.

04.01.2023
(kirjastonhoitaja)
20. Kirja kertoo naisesta, joka on matkalla Agnés Martin-Lugard: Onnelliset ihmiset lukevat ja juovat kahvia
- Päähenkilö Diane matkustaa muutamaksi kuukaudeksi Pariisista Irlantiin.

11. Kirjailijan nimessä on yhtä monta kirjainta kuin sinun nimessäsi Salla Simukka: Tästä kaikki alkaa
- Määrä täsmää täydellisesti

05.01.2023
Kuurakukka avatar
Täälläkin kirjanpito alkoi nopeasti tökkimään viime vuonna, mutta yritän laittaa kaiken ylös mahdollisimman tuoreena, ettei tule kerralla hirveitä määriä, joita ei sitten jaksakaan laittaa ylös.
06.01.2023
(kirjastonhoitaja)
16. Kirjassa kirjoitetaan kirjaa Rob Wilkins: Terry Pratchett – A life with footnotes

Tässä kerrotaan monien Pratchetin teoksien luomisprosessista, mutta tarkimmin kuvataan hänen viimeisimpiä kirjojaan. Niiden kirjoittaminen oli hyvin vaikeaa ja raskasta pitkälle edenneen alzheimerin taudin vuoksi.

07.01.2023
(kirjastonhoitaja)
30. Kirja on ollut ehdokkaana kirjallisuuspalkinnon saajaksi - Karoliina Heinola: Hitonhauta ja muita puolielävien kohtaloita

Kirja on saavuttanut kunniamaininnan Aarnin suuressa novellikilpailussa 2018 sekä ollut Tähtifantasia palkinnon ehdokas 2020.

08.01.2023
(kirjastonhoitaja)
26. Kirja, jonka lukeminen on sinulle haastavaa jostakin syystä Lauri Ahtinen: Eropäiväkirja

Tykkään sarjakuvista ja olen avoin kaikenlaisille tyyleille, mutta tämä oli aika raskas luettava. Tässä ei ole perinteistä ruutujakoa, vaan joka sivulla on paljon kuvia ja tekstiä suht sekamelskaisesti. Oli vaikeuksia tulkita missä järjestyksessä pitäisi edetä. Aihekaan ei ollut kaikkein mielenkiintoisin, joten tää oli aikamoista tervanjuontia.

3/50
08.01.2023
(kirjastonhoitaja)
38. Kirjan tarina perustuu myyttiin, taruun tai legendaan - Naomi Novik: Uprooted

Kertomuksen juuret on puolalaisen kansanperinteen tarinoissa. Slaavilaisen kansanperinteen noita-akalla Baba Jagalla on myös merkitystä tarinan nuoren tytön maailmassa.

3/50

10.01.2023
(kirjastonhoitaja)
19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt C.J. Sansom: Kerettiläinen (Shardlake #6)
- Saattaa olla parikin paikkaa, mutta mainitaan nyt vaikka Towerin linna, Lontoo

12.01.2023
(kirjastonhoitaja)
26. Kirja, jonka lukeminen on sinulle haastavaa jostakin syystä - Steven Spielberg: Kolmannen asteen yhteys

Tämä elokuvasta tehty kirjaversio oli kömpelö. Ainakin tarinan alku oli sekavasti kerrottu ja suomentajan sanavalinnat ja lauserakenteet oli kummallisia ihan huvittavuuteen asti. Häiritsevää, kun tuli kiinnitettyä liikaa huomiota kömpelöön kirjoitukseen, jolloin itse tarinan seuraaminen kärsi. Ei se tarinan juonikaan ollut kovin kummoinen. 1½

13.01.2023
5. Kirjassa ollaan maan alla Eli Brown: Kummat

Enimmäkseen tässä ollaan taivasalla, mutta etsintä vie päähenkilön myös vanhan kaivoksen uumeniin.

15.01.2023
Pariin kohtaan muutama nuortenkirjavinkki :

38.  Kirja perustuu myyttiin, taruun tai legendaan

-  Salamavaras - Rick Riordan

-  Anache - Maria Turschaninoff

17.  Kirja on kokoelma esseitä, pakinoita tai kolumneja

-  Nuoruus. Nyt.

​​​Lukufiiliksen järjestämän kirjoituskilpailun voittajatekstit. Saattaa olla muutakin kuin esseitä, mutta aion hyväksyä omaan haasteeseeni.
16.01.2023
(kirjastonhoitaja)
13. Kirjan kansi on värikäs tai kirjan nimi on värikäs Bonnie Garmus: Kaikki on kemiaa
- Aika monta väriä kannesta löytyy.

16.01.2023
20. Kirja kertoo naisesta, joka on matkalla - Emily St. John Mandel: Asema 11

Tuhon edeltävässä maailmassa Mirandalla on paljon työmatkoja ympäri maailmaa, liikkuminen tapahtuu lentokoneella. Tuhon jälkeisessä maailmassa Kirsten matkustaa Kiertävän sinfoniaorkesterin kanssa esiintymässä yhteisöstä toiseen. Liikutaan karavaanissa - hevoskärryillä ja jalkaisin.

19.01.2023
40. Kirjassa hylätään jotain Tama Janowitz: New Yorkin orjat

Tämän novellikokoelman tarinoissa jotkut hahmot jättävät kumppaninsa tai tulevat heidän jättämikseen.

21.01.2023
29. Kirjassa on minä-kertoja S.T. Gibson: A dowry of blood

Kertoja on Constanta, maalaistyttö keskiaikaisessa Romaniassa, joka päätyy Draculan morsiameksi ja matkustaa ympäri Eurooppaa hänen kanssaan vuosisatojen ajan.

22.01.2023
46. Kirjassa on epätavallinen mies tai poika - Stephen King: Etsivä löytää

Yksi päähenkilöistä on pakkomielteinen psykopaatti murhaaja.

24.01.2023
29. Kirjassa on minä-kertoja JittiRain/TULIP: Vice Versa 1&2
- Tarina kerrotaan suurilta osin päähenkilö Talayn kertomana.

24.01.2023
(kirjastonhoitaja)
42. Kirjan nimessä on ainakin kolme sanaa - Böö! Maailman parhaita kummitustarinoita

Sanoja on neljä.

26.01.2023