Moonlord avatar
Vastannut: Aulis, 12.08.2026

Lukuhaaste: Helmet 2023

08.10.2023
23. Kirja on iso Heikki Kännö: Ihmishämärä

Yli tuhatsivuiset tiiliskivet tuppaavat kokonsa puolesta olemaan vähän hankalia kun on pienet kännyt. Etenkin silloin kun lukee sängyssä.

48/50
15.10.2023
49. Kirja on julkaistu vuonna 2023 Natsuki Kizu: Given, vol. 7
- Given sarjan 7. osa julkaistiin englanniksi tämän vuoden alussa, tammikuussa.

46/50

18.10.2023
HourglassEyes avatar
- Piti mennä naapuripitäjän kirjaston suosituksia tutkimaan, kun oman kunnan kirjaston sivut eivät toimineet. No ei se mitään, tulipahan luettua tämä erikoinen "Päiväni murmelina" -tyylinen murhamysteeri. Käynnistyi hieman hitaasti, mutta ihan mielenkiintoinen.

- Tämä oli myös yksi päänvaivaa tuottanut haastekohta. Helmet ryhmän suosituksista bongasin tämän Saision ehdotuksen ja kirja löytyi vielä mukavasti lainattavissa äänikirjana Saision itsensä lukemana. Kirja on kooste lyhyttarinoista Saision ja hänen lapsenlapsensa yhteishetkistä vuosien varrelta. Yllättävän mainio ja viihdyttävä teos.

48/50

18.10.2023
Pisania avatar
32. Kirja kertoo asiasta, josta haaveilet Mel Brooks: All about me!

Elokuvaohjaaajan ja rakastetun koomisen neron Mel Brooksin muistelmateos kertoo miehestä itsestään. Olen suuren osan elämästäni enemmän tai vähemmän haaveillut siitä, että olisin hauska (ainakin verbaalisesti).

49/50
19.10.2023
Pisania avatar
38. Kirjan tarina perustuu myyttiin, taruun tai legendaan Henri Joela & Irini Sekeris: Tarinoita muinaisesta Pohjolasta – Juhannus

Tässä sarjakuvassa yhdistetään vanhat pakanalliset perinteet raamatulliseen Johannes Kastajan legendaan.

50/50

Wihii, ensimmäinen haaste selätetty!
24.10.2023
HourglassEyes avatar
- Sofian maailma on 90-luvulla ilmestynyt norjalainen nuortenkirja filosofian historiasta, joka nousi ilmestyessään jonkinasteiseen kulttimaineeseen.

49/50

31.10.2023
8. Kirja kertoo pienestä kaupungista Ninni Schulman: Tyttö lumisateessa
- Nuorten tyttöjen katoamisia ja murhia selvitetään pienessä ruotsalaisessa Hagforsin kaupungissa.

Tämän myötä Helmet valmis! 50/50
[list]
[*]1. Kirjassa on kartta Robert Jordan: The Path of Daggers, WoT#8
[*]2. Kirja kertoo lapsesta ja isovanhemmasta Pirkko Saisio: Spuuki Spaidermän ja raju Nonna
[*]3. Kirjan nimessä on kasvi Agatha Christie: Kurpitsajuhlat
[*]4. Kirja, jonka aioit lukea viime vuonna J.R. Ward: Lover Arisen (BDB#20)
[*]5. Kirjassa ollaan maan alla Douglas Preston, Lincoln Child: Ihmeiden kabinetti (Pendergast #1)
[*]6. Kirjan kansikuvassa on vaate tai kirjan nimessä on jokin vaate Gyeong Yun Jeong: What's wrong with secretary Kim? #1
[*]7. Kirja on klassikkoteos Ruotsista, Norjasta tai Tanskasta Jostein Gaarder: Sofian maailma
[*]8. Kirja kertoo pienestä kaupungista Ninni Schulman: Tyttö lumisateessa
[*]9. Kirjan kirjailija kuuluu vähemmistöön, ja kirja kertoo tästä vähemmistöstä Maia Kobabe: Gender Queer: A Memoir
[*]10. Kirjassa on ohjeita ja neuvoja Carrie Fisher: Wishful Drinking
[*]11. Kirjailijan nimessä on yhtä monta kirjainta kuin sinun nimessäsi Salla Simukka: Tästä kaikki alkaa
[*]12. Kirjan nimi liittyy veteen Axie Oh: The GIrl Who Fell Beneath the Sea
[*]13. Kirjan kansi on värikäs tai kirjan nimi on värikäs Bonnie Garmus: Kaikki on kemiaa
[*]14. Kirja kertoo terveydenhuollosta Sammon: Triage
[*]15. Kirjan nimessä on ja-sana Enid Blyton: Viisikko ja tornin salaisuus
[*]16. Kirjassa kirjoitetaan kirjaa Petteri Nuottimäki: Varaudu pahimpaan
[*]17. Kirja on kokoelma esseitä, pakinoita tai kolumneja Tommy Tabermann: Perhonen paidan alla
[*]18. Kirja on julkaistu alun perin kiinan, hindin, englannin, espanjan tai arabian kielellä (Maailman viisi puhutuinta kieltä) Mo Xiang Tong Xiu: Heaven Official's Blessing (Tian Guan Ci Fu #5)
[*]19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt C.J. Sansom: Kerettiläinen (Shardlake #6)
[*]20. Kirja kertoo naisesta, joka on matkalla Agnés Martin-Lugard: Onnelliset ihmiset lukevat ja juovat kahvia
[*]21. Kirja on scifiä eli tieteiskirjallisuutta Michael A. Stackpole: Star Wars: Union
[*]22. Kirja kertoo aiheesta, josta olet lukenut paljon Yatsuki Wakatsu: The Other World's Books Depend on the Bean Counter Vol. 1
[*]23. Kirja on iso Dan Brown: Da Vinci -koodi, kuvitettu laitos
[*]24. Kirja kertoo urheilijasta Eden Finley, Saxon James: Goal Lines & First Times (CU Hockey #3)
[*]25. Kirjan nimessä on viikonpäivä tai kuukausi Tove Jansson: Muumilaakson marraskuu
[*]26. Kirja, jonka lukeminen on sinulle haastavaa jostakin syystä Rebekka Härkönen: Prinsessamekko
[*]27. Kirjassa joku etsii ratkaisua ilmastokriisiin Risto Isomäki: Atlantin kuningatar
[*]28. Kirjassa on sama vuodenaika kuin lukuhetkellä Kristin Emilsson: Joulu Julian tyyliin
[*]29. Kirjassa on minä-kertoja JittiRain/TULIP: Vice Versa 1&2
[*]30. Kirja on ollut ehdokkaana kirjallisuuspalkinnon saajaksi Casey McQuiston: Red, White & Royal Blue
[*]31. Kirjan kansikuvassa on taivas tai kirjan nimessä on sana taivas James Dashner: The Maze Runner #1
[*]32. Kirja kertoo asiasta, josta haaveilet Mary Robinette Kowal: Shades of Milk and Honey ( Glamourist Histories #1)
[*]33. Kirja, jonka voit lukea kerralla alusta loppuun Laura Suomela: Kiss my JUHANNUS
[*]34. Kirja kertoo Ukrainasta Yeva Skalietska: Ette tiedä mitä sota on
[*]35. Kirjassa tehdään työtä, joka on sinulle tuttua Gabrielle Zevin: Tuulisen saaren kirjakauppias
[*]36. Olet ennakkoluuloinen kirjan kirjoittajaa kohtaan Richard Coles: Murha ennen iltahartautta (Kirkkoherra Clementin tutkimuksia)
[*]37. Kirja kertoo elämäntavasta, jota ei enää ole Charles Dickens: Kaksi kaupunkia
[*]38. Kirjan tarina perustuu myyttiin, taruun tai legendaan Mo Xiang Tong Xiu: Heaven Official's Blessing (Tian Guan Ci Fu #4)
[*]39. Kirja, josta sait vinkin mediasta tai sosiaalisesta mediasta Ali Hazelwood: The Love Hypothesis
[*]40. Kirjassa hylätään jotain Karin Slaughter: Unohdettu tyttö
[*]41. Kirjan kirjailija on syntynyt 1990-luvulla Holly Jackson: Kiltin tytön murhaopas
[*]42. Kirjan nimessä on ainakin kolme sanaa Maurene Goo: Tämä biisi on sinulle
[*]43. Kirja kertoo tulevaisuudesta niin, että siinä on toivoa James Dashner: The Death Cure (Maze Runner #3)
[*]44. Kirja kuuluu genreen eli kirjallisuuden lajiin, jota et lue yleensä Karen Cleveland: Koko totuus
[*]45. Kirja sopii haastekohtaan, johon olet jo lukenut kirjan James Dashner: The Scorch Trials (Maze Runner #2)
[*]46. Kirjassa on epätavallinen mies tai poika Stephen King: Satumaa
[*]47.-48. Kaksi kirjaa, joiden tarinat sijoittuvat samaan kaupunkiin tai ympäristöön Terry Pratchett: Herraskaista väkeä, Terry Prathcett: Vartijat hoi!
[*]49. Kirja on julkaistu vuonna 2023 Natsuki Kizu: Given, vol. 7
[*]50. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä Stuart Turton: Evelynin seitsemän kuolemaa
[/list]
Muokannut HourglassEyes (31.10.2023)
31.12.2023
Kyynel avatar
Tänäkin vuonna suoritin haastetta rennoin rantein, ja suurimman osan kohtiin sujahtaneista kirjoista valitsin yksinkertaisesti, koska halusin lukea ne. Paransin kahdesta viime vuodesta tulostani, nyt vain kohta 50 jäi tyhjäksi. Mistä minä tietäisin, mitä kirjoja kirjastontädit suosittelevat :P

1. Kirjassa on kartta
George R. R. Martin: A Clash of Kings - Kaikkiaan viisi karttaa Westerosista ja Essosista

2. Kirja kertoo lapsesta ja isovanhemmasta
Ulpu-Maria Lehtinen: Kalmanperhon kutsu - Mummon ja hänen lapsenlastensa välinen suhde on tärkeässä roolissa

3. Kirjan nimessä on kasvi
Alexandra Salmela: Puu

4. Kirja, jonka aioit lukea viime vuonna
Ane Riel: Tiima - Aioin, mutta sitten äänikirjasovelluksesta loppui kuunteluaika

5. Kirjassa ollaan maan alla
Marko Leino: Joulutarina - Luolassa maan alla sijaitsee eräs erityinen puusepänverstas

6. Kirjan kansikuvassa on vaate tai kirjan nimessä on jokin vaate
Caroline Såfstrand: Onnellisten loppujen kerho - Kuvassa on nainen vaatteet päällä

7. Kirja on klassikkoteos Ruotsista, Norjasta tai Tanskasta
Astrid Lindgren: Veljeni, Leijonamieli - Ruotsalainen klassikko

8. Kirja kertoo pienestä kaupungista
Neil Gaiman: Unohdetut jumalat - Aika iso osa kirjasta sijoittuu Lakesiden (Wisconsin) kaupunkiin, jonka asukasluku vuonna 2000 oli 609

9. Kirjan kirjailija kuuluu vähemmistöön, ja kirja kertoo tästä vähemmistöstä
Naoki Nagashida: Miksi minä hypin - 13-vuotias autistipoika kirjoittaa, millaista on olla autismin kirjolla

10. Kirjassa on ohjeita ja neuvoja
Juhani Mattila: Herkkyys ja sosiaaliset pelot - Neuvoja sosiaalisesta ahdistuksesta ja peloista kärsiville

11. Kirjailijan nimessä on yhtä monta kirjainta kuin sinun nimessäsi
Leena Krohn: Luuta

12. Kirjan nimi liittyy veteen
Hanna Meretoja: Elotulet - Elotulilla viitataan meren rannalle sytytettäviin muinaistuliin

13. Kirjan kansi on värikäs tai kirjan nimi on värikäs
Jennifer Niven: Yksi täydellinen päivä - Etukannessa kuvattuna taivas vihreän ja sinisen eri sävyissä, takakansi pinkki

14. Kirja kertoo terveydenhuollosta
Scott Stossel: Pelosta sekaisin - yhden miehen matka ahdistuneisuuden ytimeen - Kirjassa käydään läpi mielenterveyden hoidon historiaa ja nykytilaa

15. Kirjan nimessä on ja-sana
Neil Gaiman, Sam Kieth, Mark Dringenberg & Malcolm Jones III: Sandman Deluxe kirja yksi: Yösävelmiä ja alkusoittoja - Yllättävän harvoin tulee luettua kirjoja, joiden nimessä ja-sana

16. Kirjassa kirjoitetaan kirjaa
Virpi Hämeen-Anttila: Suden vuosi - Yksi päähenkilöistä kirjoittaa kirjaa yliopistossa pitämiensä luentojen pohjalta

17. Kirja on kokoelma esseitä, pakinoita tai kolumneja
Elisa Aaltola: Esseitä eläimistä

Carlos Ruiz Zafón: Tuulen varjo - Alkukieli espanja

19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt
Kirsi Alaniva: Kuplat - Kirjan tapahtumat sijoittuvat pääosin nykyiseen kotikaupunkiini Turkuun

20. Kirja kertoo naisesta, joka on matkalla
N. K. Jemisin: Viides vuodenaika - Essun taivaltaa maailman halki löytääkseen kadonneen lapsensa

21. Kirja on scifiä eli tieteiskirjallisuutta
James Kahn: Jedin paluu - No onhan Tähtien sota nyt scifiä, sanokaa mitä sanotte

22. Kirja kertoo aiheesta, josta olet lukenut paljon
Matt Haig: Syitä pysytellä hengissä - Mielenterveysaiheesta on kieltämättä tullut luettua aika paljon viime vuosina

23. Kirja on iso
Miki Liukkonen: O - Vielä 858 sivuaankin isompi

24. Kirja kertoo urheilijasta
Antti Rönkä: Jalat ilmassa - Päähenkilö on kilpauransa päättänyt juoksija

25. Kirjan nimessä on viikonpäivä tai kuukausi
Viivi Hyvönen: Apina ja Uusikuu - Uusikuu on Kuun kausi

26. Kirja, jonka lukeminen on sinulle haastavaa jostakin syystä
Virginia Woolf: Majakka - Pitkät, polveilevat virkkeet ja kappaleet tekevät lukukokemuksesta läkähdyttävän

27. Kirjassa joku etsii ratkaisua ilmastokriisiin
Veera Salmi: Oboin kirja - Ekokriisin ratkaisemiseksi käytössä ovat astetta radikaalimmat keinot

28. Kirjassa on sama vuodenaika kuin lukuhetkellä

Laura Lindstedt: Oneiron - Kirja oli Finlandia-palkintoehdokkaana vuonna 2016

31. Kirjan kansikuvassa on taivas tai kirjan nimessä on sana taivas
Maiju Voutilainen: Itke minulle taivas

32. Kirja kertoo asiasta, josta haaveilet
Sara Barnard: A Quiet Kind of Thunder - Kirjan päähenkilö kasvaa henkisesti niin paljon, että pääsee sinuiksi itsensä kanssa heikkouksineen päivineen

33. Kirja, jonka voit lukea kerralla alusta loppuun
Veera Antsalo: Pölyn historia - Olisin voinut, jos olisin halunnut

34. Kirja kertoo Ukrainasta
Andrei Kurkov: Harmaat mehiläiset - Kertomus sijoittuu Venäjän-Ukrainan sodan alkuvuosiin

35. Kirjassa tehdään työtä, joka on sinulle tuttua
Claire Alexander: Meredith, yksin - Meredith on ammatiltaan vapaa kirjoittaja

36. Olet ennakkoluuloinen kirjan kirjoittajaa kohtaan
Peng Shepherd: The Cartographers - Olin ennakkoon hieman skeptinen, miten uskottavasti kirjailija ilman alan koulutusta pystyy puhumaan kartografiasta

37. Kirja kertoo elämäntavasta, jota ei enää ole
Emma Stonex: Majakanvartijat - Nykymajakat ovat automatisoituja, eivätkä tarvitse vartijoita

38. Kirjan tarina perustuu myyttiin, taruun tai legendaan
Mikko Kamula: Kalevan pojat - Kirjan pohjana Kalevala sekä suomalainen ja saamelainen muinaisusko

39. Kirja, josta sait vinkin mediasta tai sosiaalisesta mediasta
Fredrik Backman: Ahdistunutta porukkaa - Tartuin kirjaan luettuani sitä käsittelevän kirjoituksen Quorassa

40. Kirjassa hylätään jotain
Elli Leppä: Materian unet - Jos polttaa kaikki omistamansa korut, hylkää ne

41. Kirjan kirjailija on syntynyt 1990-luvulla
Terhi Raikas: Ei minun maailmassani - 1993

42. Kirjan nimessä on ainakin kolme sanaa
Jarkko Jokinen: Ajatukseni olisivat kaivanneet ripauksen ruususuolaa

43. Kirja kertoo tulevaisuudesta niin, että siinä on toivoa
Stanislaw Lem: Solaris - Tulevaisuuteen sijoittuva scifikirja muttei mikään dystopia

44. Kirja kuuluu genreen eli kirjallisuuden lajiin, jota et lue yleensä
Petri Hiltunen: Taivaan suuri susi - Harvoja lukemiani sarjakuvakirjoja, jossa ei esiinny ankkoja

45. Kirja sopii haastekohtaan, johon olet jo lukenut kirjan
Jenni Turunlahti: Siivet Itämeren yllä - Olisi kelvannut mm. kohtiin 12, 19, 33, 42 ja 49

46. Kirjassa on epätavallinen mies tai poika
Liisa Näsi: Eilispäivä ei kuole - Erään kokoelman novellin päähenkilö työskentelee hyttysmagneettina

Terry Pratchett: Totuuden torvi & Terry Pratchett: Aikavaras - Molemmissa kirjoissa keskeisenä tapahtumapaikkana Ankh-Morporkin kaupunki

49. Kirja on julkaistu vuonna 2023
Laura Gustafsson: Mikään ei todella katoa - Ilmestyi maaliskuussa 2023