Kalmanperhon kutsu (Kalmanperho-trilogia #1) - Ulpu-Maria Lehtinen 7.46   11

Kansikuva: Sami Saramäki. Sidottu.

Kuvastaja-palkintoehdokas 2023.

Huikean fantasiatrilogian avaus

Neljätoistavuotias Lilja on tottunut luottamaan kaikessa veljeensä Joonataniin. Kun sisarukset joutuvat muuttamaan maalle, Joonatan löytää oman paikkansa ja kavereita heti, kun taas Lilja on – kuten aina – ujo ja nolo. Aivan kaikki ei kuitenkaan ole ennallaan: sisarusten välille puhkeaa paha riita, ja Joonatan alkaa käyttäytyä oudosti, piirrellä pelottavia kuvia ja väittää, että ullakolla vaanii jokin.

Kerran koulumatkalla Lilja huomaa veljen piirroksista tutun, kummallisen perhosen ja lähtee seuraamaan sitä. Yökkönen johdattaa Liljan mysteerin jäljille. Lilja päätyy toiseen maailmaan, keskelle Kalmansyrjän kyläläisten elämää ja pulmia. Täällä Liljan on opittava uusia asioita, tultava rohkeammaksi ja kuunneltava omaa ääntään. Löytääkseen tien takaisin kotiin ja auttaakseen veljeään Liljan täytyy selvittää salaperäisen rannikkotaudin arvoitus.

Mukaansatempaavassa tarinassa käsitellään viihdyttävästi ihmissuhteita, ystävyyttä ja orastavaa rakkautta, mutta myös pelkoa, vallankäyttöä ja erilaisuutta. Klassisista fantasiasarjoista, kuten C. S. Lewisin Narniasta, muistuttavan trilogian seuraava osa Pimeyden paimen ilmestyy 2023 ja päätösosa Hyönteisten hovi 2024.Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu heinäkuu 29, 2022 (S&S)
Tietoja muokattu helmikuu 28, 2024

Kalmanperho-trilogia

Sarja sisältää 3 pääteosta ja yhteensä teoksia 3 kpl.

Kalmanperhon kutsu (Kalmanperho-trilogia #1) 7.46   11
Pimeyden paimen (Kalmanperho-trilogia #2) 8.54   28

Kirja-arviot & arvosanat

_kirjakeiju_
Arvosanat 420
Kirja-arviot 349
Viestit 0
helmikuu 13, 2023
8 / 10

Lilja seikkailee maailmojen välissä etsimässä itseään ja ratkaisua uhkaan. Tarina on eheä ja etenee mukavasti pimittäen tarpeeksi paljon tietoa pysyäkseen kiinnostavana. Päähenkilö muuttuu tarinan kuluessa, kuten kunnon päähenkilön kuuluukin. Kerronta on sujuvaa ja sopii tarinaan. Dialogissa on välillä hämmentävästi puhekielisyyttä, kun pääosin se on kuitenkin kirjakieltä. Seuraavilta osilta toivon vielä lisää sielukkuutta ja sitä paloa, joka saisi pysymään kirjan parissa pitkään. Päähenkilön persoona saisi myös loistaa kirkkaammin, jotta häneen pääsisi todella tutustumaan. Sanoisin, että tämä on kuitenkin poikkeuksellisen hyvä esikoiskirja ja odotan jo innolla jatkoa!

jasmiinitee
Arvosanat 17
Kirja-arviot 9
Viestit 0
joulukuu 31, 2023
9 / 10

Aikuisena (ja suomalaiseen spefiin vähän kypsähtäneenä) lukijana Kalmanperhon kutsu oli aivan mielettömän positiivinen yllätys! Ehdottomasti nuortenkirja, ja tarkoitan tätä pelkästään positiivisesti - juoni ei ole kömpelösti verhoiltu romanssikirja, vaan tässä oli sitä vanhan kunnon Syrhämän ja uuden hyvän Hildan tuntua. Erinomainen yhdistelmä satumaisuutta ja jännitystä, lämminhenkisen synkkää syyslukemista, jossa kaikki kuitenkin kääntyy parhain päin.

aituriar
Arvosanat 193
Kirja-arviot 49
Viestit 40
helmikuu 26, 2023
5 / 10

Itseään harmaana tylsimyksenä pitävä 14-vuotias tyttö seuraa perhosta ja päätyy toiseen maailmaan, jossa joutuu kaikenmoisiin jännittäviin seikkailuihin ja jossa kohtaa muiden muassa hurmaavan mutta kapinallisen prinssin. Kuulostaako tutulta?

Ensimmäistä kahta kolmasosaa Kalmanperhon kutsusta lukiessani huomasin vähän väliä ajattelevani tarinan olevan liian tuttu jo entuudestaan innostaakseen riittävästi. Mieleeni pulpahtivat sellaiset kirjalliset klassikot kuin Liisa ihmemaassa, Narnian tarinat ja jopa Stephen Kingin Musta torni. Toki omaperäisiäkin elementtejä joukkoon mahtui, eli mistään leikekirjasta ei suinkaan ole kysymys.

Moonshadow
Moonshadow
Arvosanat 104
Kirja-arviot 7
Viestit 0
joulukuu 29, 2023
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
karivaan
karivaan
Arvosanat 202
Kirja-arviot 21
Viestit 5
syyskuu 26, 2023
Antoi 4 / 10 arvosanan kirjalle
Morkhet
Morkhet
Arvosanat 232
Kirja-arviot 0
Viestit 0
syyskuu 9, 2023
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
Kuurakukka
Kuurakukka
Arvosanat 46
Kirja-arviot 3
Viestit 13
kesäkuu 5, 2023
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle
ms.amadeus
ms.amadeus
Arvosanat 80
Kirja-arviot 9
Viestit 3
syyskuu 22, 2022
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
korppi
korppi
Arvosanat 25
Kirja-arviot 0
Viestit 3
syyskuu 6, 2022
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle