Unohdetut jumalat
Keskiarvo 3.98
3.98 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (249)
Kirjahyllytilastot

Unohdetut jumalat

Neil Gaiman
Julkaistu: 2002 (Otava)
Alkuperäinen nimi: American Gods
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasiaurbaani fantasia
Avainsanat: bram stoker -palkinto, hugo-palkinto, locus-palkinto, nebula-palkinto, tv-sarja
Osallistu keskusteluun (viestejä 21 kpl)

Alkuteos ilmestynyt 2001. Suomentanut Mika Kivimäki. Kannen kuva: Kamil Vojnar. Sidottu, kansipaperi.

Hugo-palkinto 2002, Nebula-palkinto 2002, Bram Stoker -palkinto 2001, Locus-palkinto (paras fantasiaromaani) 2002. World Fantasy -palkintoehdokas 2002, Mythopoeic-palkintoehdokas 2002, British Fantasy -palkintoehdokas 2002, BSFA-palkintoehdokas 2002.

Mytologiaa, modernia fantasiaa ja nykypäivän populaarikulttuuria.

"Jumalia, jotka on unohdettu ja jotka voisivat yhtä hyvin olla kuolleita. Heitä tavataan enää kuivissa historiankirjoissa. He ovat mennyttä, kaikki poissa, mutta heidän nimensä ja hahmonsa viipyvät vielä keskuudessamme."

Vankilasta vapauduttuaan Shadow päättää pysytellä erossa hankaluuksista. Suunnitelmat kuitenkin muuttuvat hänen vaimonsa kuoleman ja salamyhkäisen herra Wednesdayn myötä. Kuin kohtalon ohjaamana Shadow ajautuu mukaan vanhojen ja uusien jumalten väliseen taisteluun – taisteluun Amerikan sielusta.

*

Suuntaa elämälleen etsivä nuorimies, Shadow, pestautuu omituisen herra Wednesdayn henkivartijaksi. Työ on kuitenkin vaarallisempaa kuin Shadow olisi kuvitellut. Arkipäivän kulissien takana taistelevat Odin, Bast, Horus ja muut unohdetut jumalat modernin maailman uusia palvonnankohteita, teknologian ja luottokorttien jumalia vastaan.

Unohdetut jumalat on matka sekä myyttien maailmaan että Amerikan nykypäivään. Gaimanin sujuva kerronta, vilkas mielikuvitus sekä laaja mytologian tuntemus ovat vedonneet lukijoihin ympäri maailmaa.

Englantilainen Neil Gaiman on tullut tunnetuksi 14:lle kielelle käännettyjen Sandman-sarjakuvien käsikirjoittajana. Unohdetut jumalat on hänen pääteoksensa. Gaimanin teoksista on aiemmin suomeksi julkaistu Otavan fantasiaromaani -sarjassa Neverwhere ja Tähtisumua (2000).

Neil Gaiman on voittanut useita kirjallisuuspalkintoja ja hänellä on vankka maine sarjakuvien ja fantasiakirjojen ystävien parissa.

muokattu 18.08.2016

Muita kirjoja joista saatat pitää

Piraijakuiskaaja (Faunoidit, #2)Veren sitomat (Sookie Stackhouse, #8)Puoliksi villi (Half Bad -trilogia, #2)Helsingin allaVeren imussa (Sookie Stackhouse, #4)

Kirja-arvioita (6)

Danju avatar
Kirjoittanut
4.0
Neil Gaiman on yksi omista suosikkikirjailijoistani. Pidän kovasti hänen tyylistään kirjoittaa ja siitä miten hän sekoittaa tarinoissaan jotain tuttua ja jotain mystistä keskenään. Kuten hän tekee myös Unohdetuissa Jumalissa. Jos olet aiemmin lukenut Gaimanin kirjoja niin kuvaavaa on sanoa, että kirja jatkaa samaa tuttua gaimanmaista linjaa. Tosin välillä Unohdettujen jumalien teksti ja koko tarinakin muuttuu hieman vaikea soutuiseksi, mutta ihan kunnialla kirjailija seilaa näiden suvantokohtienkin ylitse. Suosittelen kaikille mytologioista ja muinaisista jumalista pitäville.
Tapsa avatar
Kirjoittanut
5.0
Unohdetut jumalat jatkaa Gaimanin tuttua mytologiaa, jossa myyttiset ja uskonnolliset hahmot aineellistuvat kirjallisiksi hahmoiksi, mutta se sukeltaa ajatukseen syvemmälle. Gaiman myös lähestyy uudenlaista tapaa kirjoittaa: mainstreamia. Unohdetut jumalat ei ole ennen kaikkea spefiä, vaan muistuttaa dekkaria ja jonkinlaista tie-elokuvaa, jossa tavataan toinen toistaan epäilyttävämpiä tyyppejä ja selvitellään arvoitusta, jonka luonnetta vähitellen avataan. Kuten takakansiteksti ... (lisää)
Jackalbury avatar
Kirjoittanut
5.0
Unohdetut jumalat on yksi hienoimmista lukemistani kirjoista. Ja minusta tähän asti Gaimanilta suomennetuista paras. Tarina alkaa hieman vitkastellen, mutta tempaa heti Wednesdayn ilmestyttyä mukaansa. Ja kirja paranee koko ajan loppua kohden joka on todella huimaava. Minusta Gaiman on tavoittanut tässä kirjassa jotakin oleellista Amerikasta ja sen luonteesta. Muinaiset jumalat ja heidän nykyinen olomuotonsa olivat mehukkaita yksityiskohtia ja eniten pisti miettimään Gaimanin luomat ... (lisää)
Nagamorich avatar
Kirjoittanut
5.0
Gaiman on niitä kirjailijoita, jotka uhmaavat luokitteluja. Tämä "American Gods":ina paremmin tunnettu pitkä tarina on oikeastaan looginen niille, jotka tuntevat miehen loistavat Sandman -sarjakuvat. Jumalia touhuamassa asioitaan ihmisten maailmassa. Muille tarina on todennäköinen leuan loksauttaja... Nimittäin, Gaiman ei pidä mitään pyhänä ja itsestäänselvänä. Kaikkea voi tapahtua - ja kaikkea tapahtuu. Hetken päästä lukija ei ihmettele enää mitään muuta kuin sitä, ... (lisää)
Thialfi avatar
Kirjoittanut
2.0
Unohdetut jumalat on mukavasti kirjoitettu lukuromaani, jonka parissa voi viettää rattoisasti muutaman illan tai linja-automatkan. Gaiman on humoristinen kirjoittaja ja herra Wednesday korvaa päähenkilön valjuutta. Todellista syvällisyyttä kirjassa ei kuitenkaan ole, pituutta on liikaa ja loppupuoli on suorastaan yksikätisesti kirjoitettu.
Paikalla 38 vierailijaa
Uusin jäsen: Pieni ja sitkeä
Jäseniä yhteensä: 9868