Coraline
Alkuteos ilmestynyt 2008. Suomentanut Petri Silas. Kuvitus: P. Craig Russell. Sidottu.
Locus-palkinto 2009 (taidekirjat).
Kun Coraline löytää omituisen oven, hän astuu sen kautta toiseen maailmaan ja toiseen taloon, joka muistuttaa hänen omaa kotiaan... paitsi että siellä kaikki on paremmin. Ainakin aluksi. Ruoka on makoisampaa, naapurit ovat jännittävämpiä ja lelulaatikko täynnä leijailevia vieterienkeleitä sekä hampaitaan narskuttavia dinosauruksen kalloja.
Mutta talossa asuvat myös toinen isä ja toinen äiti, jotka haluavat, että Coraline jää asumaan heidän luokseen. He haluavat, että hän ompelee silmiinsä napit eikä ikinä lähde pois. Coraline joutuu käyttämään kaikki keinonsa ja urheutensa, mikäli hän mielii palata oikeaan kotiinsa ja pelastaa oikeat vanhempansa.
Palkittu kirjailija Neil Gaiman (Sandman, Ikuiset, Neverwhere) on luonut omaperäisen fantasiatarinan, joka kietoo pauloihinsa niin nuoret kuin vanhatkin lukijat. Upean, värikylläisen sarjakuvaversion on toteuttanut Gaimanin tarinoita aiemminkin kuvittanut P. Craig Russell.
Neil Gaiman
Kirjailija ja käsikirjoittaja Neil Gaiman on syntynyt vuonna 1960 Englannissa. Hän on kirjoittanut novelleja, romaaneja, sarjakuvia, kuunnelmia sekä televisio- ja elokuvakäsikirjoituksia. Hän on saanut töistään 19 Eisner-sarjakuvapalkintoa, fantasiakirjallisuuden Hugo-, Nebula-, Locus-, Mythopoeic,- Bram Stoker- sekä British Fantasy -palkinnot sekä lastenkirjallisuuden Carnegie- ja Newbery-mitalit. Suomessa Gaiman on vieraillut neljästi.
Gaiman oppi lukemaan nelivuotiaana ja varttui lukien C. S. Lewisin ja J. R. R. Tolkienin kirjoja. Hänen suuri suosikkinsa oli Lewis Carrollin Alicen seikkailut ihmemaassa. Nuorena hän innostui tieteiskirjallisuudesta ja luki muun muassa Roger Zelaznya, Gene Wolfea, Ursula K. Le Guinia ja Michael Moorcockia. Koulukirjastossa oli paljon vanhoja kirjoja, joten Gaiman sai tutustua Edgar Allan Poen, G. K. Chestertonin ja lordi Dunsanyn kirjoihin. Lapsena Gaiman luki paljon myös sarjakuvia kuten Batmania. Sarjakuvaromaanien nousu 1970-luvulla sai hänet jälleen innostumaan sarjakuvan mahdollisuuksista. Päästyään koulusta 16-vuotiaana Gaimanin tavoitteena oli ryhtyä sarjakuvakäsikirjoittajaksi. Hän muutti vuonna 1981 Lontooseen ja alkoi työskennellä toimittajana, jotta oppisi tuntemaan kustannusalaa. Vuonna 1987 DC Comicsin toimitus palkkasi Gaimanin kirjoittamaan uudenlaista sarjakuvaa unohdetusta 1930-luvun sarjakuvahahmosta nimeltä Sandman. Vuosina 1988–1996 ilmestynyt Sandman oli Gaimanin läpimurto. Sarja on koottu kymmeneen albumiin ja niitä on myyty 30 miljoonaa kappaletta.
Kirja-arvioita
Kirja oli ihan hyvä, joskin odotukset olivat aika korkealla. Kirja oli parempi, vaikka tämäkin oli lukemisen arvoinen. Piirrostyyli oli kaunista ja realistista, mutta elokuvan rosoinen ja lapsekas tyyli sopii tarinaan paremmin. Plussaa siitä, että Coraline näyttää allekirjoittaneelta :)
P. Craig Russellin piirtämä sarjakuva on ehkä onnistunein versio Coraline-tarinasta. Kuva antaa tekstille sopivasti ilmavuutta ja päähenkilö piirtyy esiin rohkeana jokatyttönä. Kuvitus on onnistunut eikä luo liian synkkää ilmettä. Mukana on fantasiaa, huumoria ja jännitystä ja teos kelpaisi omaankin kirjahyllyyn.
Coraline, Gaimanin onnistunut loikkaus lastenkirjallisuuden puolelle, on käännetty nyt myös sarjakuvaksi, ja kokonaisuudessaan projektin toteuttaja P. Craig Russell onkin tehnyt ihan hyvää työtä. Uusi versio kunnioittaa alkuperäistä tekstiä ja huokuttelee lukemaan siinä missä sekin. Se on tarkka käännös, mutta todellakin vain sitä – käännös. Russell ei onnistu tuomaan Gaimanin tarinaan mitään lisää. Päinvastoin, sarjakuvan visuaalisesta ilmeestä puuttuu synkkyyttä ja salaperäisyyttä, joka romaaniversiossa on juuri se tärkein koukku. Tunnelmallimpi, omaleimaisempi piirrostyyli voisi parhaimmillaan nostaa näin voimakkailla toistuvilla kuvilla (nappi, kissa, rotta jne.) pelaavaan teoksen uusiin sfääreihin. (Whatever happened to Dave McKean?!) Koska mukiinmenevä alkuperäinen teksti pääsee hyvin esiin, teos oli kuitenkin ehdottomasti lukemisen arvoinen ja jopa pelottavampi kuin muistin.