Oboin kirja

@ Veera Salmi
Oboin kirja - Veera Salmi 7.50   10

Kannen kuva: Nelli Långstedt. Sidottu.

Huikea romaani maailmasta, josta lukutaito on hävitetty, ja pojasta, joka ei usko tarinoihin.

13-vuotias Oboi on karannut etsimään entistä kotitaloaan. Hän päätyy katastrofin kärsineeseen kummalliseen kaupunkiin, jossa kukaan ei osaa lukea. Ihmisten toimia ohjaa kämmeneen kytketyn laitteen kautta salaperäinen Wanda, joka kertoo heille kaiken, mitä heidän pitää tietää ja tehdä.

Kirpputorilla Oboi törmää naiseen, joka antaa hänelle kirjan. Naisen mukaan kirja voi muuttaa kaiken ja auttaa löytämään sen minkä Oboi luuli kadonneen ikuisesti. Ja yhtäkkiä tarinoita inhoava Oboi saakin huomata, että hänestä on tullut tarinan sankari, se orpo poika, jonka pitää pelastaa koko maailma.

"Oboin kirja ylistää tarinoita, seikkailua ja unelmia." – KeskipohjanmaaArvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu tammikuu 19, 2022 (Otava)
Tietoja muokattu marraskuu 9, 2022
Muita teoksia kirjailijalta Veera Salmi
Aina ponoi 6.50   2

Kirja-arviot & arvosanat

aituriar
Arvosanat 191
Kirja-arviot 47
Viestit 40
syyskuu 24, 2023
8 / 10

Nuori poika karkaa vankilasta, jossa on lähes koko pienen ikänsä virunut. Vapaassa maailmassa hän saa haltuunsa salaperäisen kirjan, joka opettaa tarinoita inhoavalle pojalle jotakin tärkeää mutta myös pelottavaa. Pelottavinta on se, ettei maailma olekaan niin vapaa kuin ensialkuun vaikuttaa.

Veera Salmen Oboin kirja yllätti minut syvyydellään. Odotin vauhdikkaan seikkailullista fantasiasatua mutta sainkin metatasoilla hyppelehtivän ja intertekstuaalisuutta monimuotoisesti toteuttavan kertomuksen, jota on lähes mahdotonta sijoittaa kirjallisuuden kentällä yhteen paikkaan. Alussa heräsi huoli, että kirja muistuttaa liikaa edeltäjiään eli tarinoita, joista se on saanut innoituksensa. Hiljalleen alkoi kuitenkin käydä selväksi, että olen lukemassa ainutlaatuista kerrontaperinteiden yhdistelmää, joka varmistaa kirjan omaleimaisuuden. 

_kirjakeiju_
Arvosanat 418
Kirja-arviot 347
Viestit 0
helmikuu 22, 2022
5 / 10

Ihmiset orjuutettu, lukutaito kielletty ja vain lukemista vihaava poika voi pelastaa kaikki. Siinäpä tämän kirjan keskeinen ajatus. Nyt on sen verran hämärä kirja, ettei tästä oikein tiedä mitä sanoisi. Tarinassa on käytetty varsin lennokkaasti mielikuvitusta, mutta tästä jää kyllä käteen melko sekava kuva. Kirja on satu, jossa kiroillaan ja sivutaan monia kirjallisuuden klassikkoteoksia. Kerronnassa lekitellään hieman erikoisimmilla ratkaisuilla, jotka varmistivat hämmennyksen ainakin minun mielessäni. Tällainen selkeyden ja järjestyksen ystävä kun olen, kirja oli minulle hieman liikaa. En kyllä epäile, etteikö luovemmasta menosta pitävä lukija innostuisi tästä. Kirjailija on selvästi taitava ammatissaan, se käy tästä kirjasta ilmi.

Kuurakukka
Kuurakukka
Arvosanat 44
Kirja-arviot 3
Viestit 13
syyskuu 24, 2023
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle
Satakieli
Satakieli
Arvosanat 31
Kirja-arviot 0
Viestit 0
huhtikuu 27, 2023
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
iiris
iiris
Arvosanat 56
Kirja-arviot 0
Viestit 0
elokuu 28, 2022
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
karivaan
karivaan
Arvosanat 191
Kirja-arviot 20
Viestit 5
helmikuu 3, 2022
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle