Pisania avatar
Vastannut: Makis, 29.09.2025
Töppö avatar
Kategoria: Markkinat | 3 viestiä | 123 lukukertaa
Vastannut: Darkki, 24.09.2025

Mitä unta näit viime yönä?

24.03.2023
Fiktiivi avatar
Mitähän siitä pitäisi päätellä, että sikäli kun muistan uniani, ne ovat usein jotain melko arkipäiväisiä (joskaan eivät ihan todenmukaisia) tilanteita, jossa olen jotenkin hankalassa tilanteessa (tai ehkä vakavassa keskustelussa). Viimeksi etsin kadonneita tavaroitani (kirjoja varmaankin) oletettavasti kirjastosta. En ole kuitenkaan oikeasti hukannut viime aikoina tai ehkä ylipäänsä koskaan mitään kirjastoon.

En näe (muistaakseni) unia puhuvista irtopäistä tai sadunhohtoisista seikkailuista. Tai lukemastani/katsomastani/pelaamastani spefistä. Olenko:
[list]
[/list]
Apua, tohtori Freud!
26.03.2023
kyty avatar
No, käsittääkseni on hyvin tavallista että suurin osa ihmisten unista on jonkinlaisia ongelmanratkaisu- tai uhkaunia. Ne taas nykyihmisillä täällä pohjoismaissa liittyvät useimmiten joko toimintaan muiden ihmisten kanssa tai jonkinlaiseen ongelmaan joka voi olla mitä tahansa hukassa olevista esineistä zombiehyökkäykseen. Ehkä valveilla ei yhtä helposti hukkaa kirjastoon tavaroita jos siitä näkee unia?

Jotenkin tuntuu että oli unien visuaalinen osuus sitten millainen tahansa, ongelmien sisältö on usein samantapainen. Jotain on hukassa, jostain on myöhässä, jonnekin pitäisi päästä, ollaan eksyksissä, jonkun ihmisen kanssa on hankala tilanne, tapahtuu jotain mikä nolottaa tai harmittaa koska se voi heikentää statusta yhteisössä, pitää päästä karkuun jotain tai jotakin.

Jostain muistan lukeneeni että lapset näkevät usein unia joissa eläimet ajavat takaa. Onkohan kyseessä jonkinlainen lajityypillinen asia, vai pelkästään jotain mikä on omaksuttu saduista ja piirretyistä? Itsekin näin lapsena unia joissa jouduin eroon vanhemmista ja joskus eläimet ajoivat takaa.
Ja en muista että kukaan olisi kertonut aikuisena näkevänsä pahemmin unia joissa on vaarassa jäädä auton alle tai joutua kolariin, vaikka ne ovat uhkia joiden kanssa kaikki ovat tekemisissä lähes päivittäin. Sen sijaan aikuisetkin joutuvat unissa pakenemaan murhaajia tai eläimiä, vaikka useammin ollaankin vain menossa jonnekin ja pähkäilemässä vaikka hukassa olevaa matkalaukkua tai ihmettelemässä miten pääsee jonnekin koska on jo myöhässä.
22.05.2023
Vähän levoton yö...

Unessa heräsin (eli luulin havahtuneeni oikeasti hereille) ja huhuilin vanhempieni koiraa. Olin kai ollut kuulevinani, että se olisi pitänyt jotain ääntä. (Se nukkuu yleensä minun vanhassa sängyssäni ja ollessani itse käymässä siellä sängyn vierellä säkkituolissa tai matolla. Saa kyllä liikkua vapaasti muuallakin talossa, mutta ehkä huoneeseen on pinttynyt entisten koirien tuoksu, niin että koiran paikalta tuoksuu. Ja kai se minustakin ihan tykkää.) Sitten tajusin, etten olekaan vanhempieni luona vaan omassa kämpässäni, eikä siis koiraa siellä/täällä. Sitten kuulin, kuinka jokin murisi sängyn jalkopäässä. Miten kuka hyvänsä järkevä ihminen reagoi, jos keskellä yötä pimeässä huomaa, että sängyssä on jokin suurehko muriseva eläin? En tiedä. Minä: Uijui, koira! :33 Ja koirahan sieltä löytyi. Kiva koira oli, juttelin sille ja rapsuttelin, sillä oli todella pehmoinen turkki. Jossain vaiheessa se lähti pois ja kävin takaisin nukkumaan. Hetken kuluttua tunsin, kuinka se loikkasi takaisin sänkyyn ja kömpi pitkin pituuttaan minun ja seinän väliin. Siihen unikoiran kylkeen "nukahdin".

Olen joskus ennenkin nähnyt hyvin todentuntuista unta, että koira pimeässä hyppäisi sänkyyn. Kaikki unikoirat ovat aina olleet kilttejä, joten en siksikään varmaan pelännyt.
26.05.2023
kyty avatar
Ohoh, veikkaanpa etten olisi itse reagoinut yhtä rauhallisesti vaikka eläimistä pidänkin. Mutta tuossa tapauksessa unikoiran käytös muuttui varmaan juurikin ystävällisen reaktion takia?
26.05.2023
Jep. Luulisin, että unet muuttuvat paljolti mieleen tulevien mielleyhtymien perusteella. Eli jos odottaa koiran olevan kiltti, kohtaa kiltin koiran.
08.06.2023
Viime yönä olin pankkiautomaatilla nostamassa rahaa. Sain pyytämäni summan, mutta laitteeseen tuli ilmeisesti jokin häiriö ja se vain jatkoi ja jatkoi seteleiden syöttämistä ulos. Olin ihan että voi ei ja elämän kevät, nyt joudun soittamaan jonnekin ottoautomaatin asiakaspalveluun ja alkamaan selvittää, minne ja miten saan palautettua kaiken sen rahan, mikä varmasti hyvin hankalaa.  Siinä kun setelit käsissä ihmettelin, tuli paikalle neljän hengen porukka, joka käski antaa rahat heille. Kieltäydyin. Yksi heistä otti esille käsiaseen ja uhkasi sillä. Tunnistin yhden toisen heistä, oltiin oltu samaan aikaan koulussa ja tiesin ihan hyväksi tyypiksi. Mitä nyt siis sillä hetkellä oli osallisena aseellisessa ryöstössä, mutta muutoin. Ehdotin, josko saisin pitää sen alkujaan nostamani rahan, koska tarvitsin sitä johonkin, jos antaisin kaiken ylimääräisen heille. Koska kyseessä oli minun uneni, olivat ryöstäjätkin tietenkin niin kilttejä, että tämä järjestely sopi heille. Kaikki olivat tyytyväisiä paitsi minä miettiessäni, että nyt täytyisi vielä rikosilmoituskin tehdä (lisää paperitöitä!) ja pyytää valvontakameroista tallenteita, jotta pystyn selittämään ottoautomaattifirmalle, miksen pystykään palauttamaan niitä laitteen syytämiä ylimääräisiä rahoja.

En valveilla ollessa ramboile ympäriinsä, mutta tunnistan kyllä sisäisen vastenmielisyyteni kirjallisia töitä kohtaan. Uni juontui todennäköisesti siitä, että tämän vuoden tulorajani on verottajalla ihan päin honkia, pitäisi korjata ja sitten toimittaa tietoa työpaikan palkkoihin ja ääh... Mutta ehkä sitten nukun yöni levollisemmin.
11.09.2023
Rising-uni!

Viime yön unessa tuskailin, että pitäisi keksiä sisältöä Risingin joulukalenteriin (jollainen täällä joskus oli, kun oli innokkaita tonttuja tekemässä luukkuja). Päädyin sepittämään jouluisia arvoituksia. Ennätin saada kaksi keksittyä ennen heräämistä:

Kerran huusin, nyt murenen. Mikä minä olen?

Vetisessä vankilassa vanki syö itseään ulos.

Että hyvää joulua vaan kaikille.  Vastaukset: [Spoileri - klikkaa]
11.04.2024
Alitajunta sepitti alkuviikosta kasaan oikein kelpo b-luokan toimintapätkän psykologisella twistillä ja taiteellisella höysteellä.

Minä ja joukko muita henkilöitä olimme jossain kerrostalohuoneistossa. Äkisti sinne lensi (oven läpi? jostain?) lennokki. Alkuun, ennen kuin tajuttiin, mitä oikein tapahtui, heittäydyimme vain jonnekin pöytien alle ja koetin suojata henkilöä, joka ehkä oli meidän johtajamme tai muutoin joku tärkeä. Sitten ymmärsimme, että huoneesta ja rakennuksesta oli päästävä välittömästi ulos, koska muutoin kuolisimme. Ulos pääsi vain hyppäämällä ikkunasta, eivätkä kaikki ehtisi tehdä sitäkään. Pudotusta oli jonkin verran, alla jotain pensaikkoa. Huolehdin, että se suojaamani henkilö pääsi edelläni ulos ja hyppäsin itse perään. Sitten juoksimme pakoon jonnekin maastoon.

Pakenin ja piileksin edelleen jossain, mutta seurassani olikin joku ihan muu henkilö. Ihmettelin, minne se ensiksi mainittu oli kadonnut. Tämä toinen kertoi, että se henkilö, jonka silloin paetessamme työnsin edelläni ulos ikkunasta, ei oikeasti ollutkaan selviytynyt pudotuksesta vaan oli kuollut. Oivalsin, että minun oli täytynyt myöhemmin vain kuvitella, että onnistuimme kumpikin pakenemaan, koska en ollut halunnut uskoa enkä muistaa hänen kuolleen.  Tapahtuneesta oli todellisuudessa myös kulunut jo pidempi aika.

Kuljin seuraavaksi jonnekin taloon, josta tiesin, että meidän (kerrostalossa olleiden henkilöiden) oli ollut tarkoitus asua siellä. Sisällä kaikki pinnat oli maalattu valkoisiksi. Suuressa muutoin tyhjässä huoneessa oli pienehkö pyöreä pöytä (valkoinen sekin), jolle oli aseteltu valkokantinen valokuva-albumi. Aloin selata albumia. Se sisälsi mustavalkoisia valokuvia, joita oli käsitelty niin, että näyttäisi ikään kuin minä ja se menehtynyt henkilö ja muut olisimmekin jatkaneet elämäämme yhdessä. Muokkaukset olivat niin karkeasti tehtyjä, että kuvat tunnisti helposti epäaidoiksi, esim. liitetty yhteen puolikas yhdestä ja toinen toisesta kuvasta. Oli murheellista katsoa niitä onnellisiksi tarkoitettuja kuvia tietäen, etteivät ne olleet totta. Oli myös aavemaista tajuta, että joku (ilmeisesti minä itse, vaikken sitä muistanutkaan) oli valmistanut albumin voidakseen katsella sitä yksin siellä kolkossa valkeassa talossa ja elää kuvitelmassa, jossa aiemmin menehtynyt henkilö olikin yhä elossa. Että kuinka pahasti sillä ressulla oli silloin täytynyt jokin iso pyörä vipata päässä...

Unessa esiintyneet henkilöt eivät ulkoisesti muistuttaneet keitään oikeasti tuntemiani, mutta uni liittynee siihen, että töissä taas vaihteeksi noussut ilmoille ajatusta organisaatiomuutoksesta. Meiltä tiimi hajoaisi. Unesta voinee tulkita, etten suhtaudu asiaan kovin positiivisesti. Että ihmekös tuo, jos touhussa järkikin lähtee.

Viime yön uni sijoittui työpaikalle, mutta siinä oli ihan positiivinen tunnelma, lopulta. Unessa saavuin työhuoneelleni ja huomasin, että siellä olikin jotain muuta väkeä. He kertoivat, että tarvitsisivat huonetta seuraavat kolme tuntia, koska toteuttivat sinne halloween-kuvaelmaa/kammotushuonetta. Ja huone tosiaan olikin jo varsin täynnä kaikenlaista aiheeseen liittyvää koristusta. Tarjouduin auttamaan heitä. Kaivoin kaapistani valoprojektorin ja virittelin heille kauhuteemaiset valo- ja äänitehosteet, jotain muutakin lisärekvisiittaa vielä löysin ripusteltavaksi. Huoneesta tuli mielestäni oikein hieno.  Jätin heidät hyvillä mielin sinne, kun lähdin etsimään itselleni jotain muuta työskentelytilaa.
23.02.2025
Kyynel avatar
En yleensä koskaan kerro unistani kenellekään, ainakaan oma-aloitteisesti. Toissa yönä minulle tapahtui nukkuessani kuitenkin jotain ennenkokematonta, josta heräsi voimakas tarve avautua.

Olen koko 30-vuotisen ikäni nähnyt varsin paljon unia, mutta niissä olen aina alitajuntani vietävänä. En siis ole kertaakaan saanut kokemusta, että pystyisin vaikuttamaan unieni sisältöön. Olen kyllä kuullut, että se on mahdollista. Että osa ihmisistä tajuaa unensa aikana uneksivansa ja silloin kykenevänsä alkamaan ohjailla tapahtumia. Lentämään, jos siltä tuntuu. Ahmimaan kalorittomia pizzoja. Kiipeämään Mount Everestin huipulle katsomaan, miltä oma kotitalo sieltä käsin näyttää. Mielessäni tämä selkouneksi (myös selväuni, kirkas uni) kutsuttu elämys kuulosti niin fantastiselta, että epäilin jopa, onko kyse lähinnä joukkopsykoosista.

Aina toissayöhön saakka. Toissayön unessani ajattelin paikasta toiseen juoksemisen aikana, että tässä on nyt tapahtunut niin hulluja asioita, että totta kai minä tiedän tämän olevan vain unta. Heti perään muistin, että unen tajuaminen uneksi mahdollistaa sen kontrolloinnin. Kirmasin riemuissani lumisen kadun poikki ja avasin oven tilaan, jossa oli paljon ihmisiä. Ihmisjoukon keskeltä minua vastaan riensi oma rakas äitini.

Ja sitten jo heräsin. Argh, miksi? En ehtinyt saada kunnollista kokemusta unen hallitsemisesta. En tietoisesti saanut äitiäni ilmestymään uneen. Uni oli puolivillaisesti hyppysissäni ajan, joka tuntui vain viideltä vaivaiselta sekunnilta. Miksi minulle aina käy näin? Entä, jos en enää koskaan pääse selkouneksimaan? x(

Nyt yli vuorokausi myöhemmin harmitukseni on pyyhkiytynyt pois, ja tunnen olevani etuoikeutettu yöllisestä astraalimatkastani. Ehkä unien kontrollointikin on jotain, jota voi harjoitella. Ehkä ensi kerralla, kun tajuan näkeväni unta, osaan ottaa tapahtumat tiukemmin omaan hallintaani ja huijata aamunkoittoa.

Ja uniäidilläkin oli totta kai mukanaan jokin viesti minulle. Olen ollut sairaana viime päivät, jolloin usein unet lisääntyvät ja muuttuvat härömmiksi. Luen parhaillaan Gabrielle Zevinin romaania Huomenna, huomenna ja huomenna, jonka päähenkilö näkee usein unta äidistään ollessaan sairaalassa. Ehkä se kertoo toiveesta, että kunpa olisi joku, joka hoivaisi minua, kun olen kipeä, vielä tällä tavalla aikuisiälläkin.
31.08.2025
Kyynel avatar
Muutama yö sitten haaveeni viimein toteutui: näin uuden selkounen, joka ei sitten päättynytkään välittömästi tajuttuani uneksivani!

Muistan muistaneeni jo unen aikana sen edellisen kerran (ks. yllä), joten totesin suoriltaan, että tällä kertaa en aio viivytellä. Syöksyin suoraan toimintaan - eli heittäydyin ilmavirtojen vietäväksi. Halusin lentää todennäköisesti, koska olin useita kertoja lukenut, että sitä moni selkouneksija tekee. Lentomatkani päättyi siihen, kun käteni tavoittivat korkean pilvenpiirtäjän rakenteet. Huomattavasti hämmentävämmin halusin jatkaa nousemista välillä kiipeämistekniikalla, missä kivointa tietenkin oli, ettei tarvinnut pelätä putoamista.

Tämän enempää en harmi kyllä muista siitä osasta unta, joka pysyi kontrollissani. Tuntui lentomatkan alusta lähtien, että unessa tapahtui samaan aikaan kaikenlaista häröä, joka häiritsi keskittymistäni. Vaikutelma oli vähän kuin olisin yrittänyt lukea lempikirjaani meluisten teknobileiden ytimessä. Uni jatkui vielä senkin jälkeen - yllättävän pitkään muuten - kun olin jo käytännössä unohtanut uneksivani tai vähintäänkin pystyväni vaikuttamaan tapahtumien kulkuun. Juoksentelin pilvenpiirtäjässä sisäpuolella portaita ylösalas vailla päämäärää.

Levoton kokemus kaiken kaikkiaan. Mutta myös mahtava, energisoiva. Olen siitä jälleen ikikiitollinen.

Hämmentävintä kaikessa oli, että olin selkounta nähdessäni jälleen flunssan kourissa :O Pikaisen nettiselailun perusteella en löytänyt viitteitä siitä, että selkounien todennäköisyys kasvaisi taudinaiheuttajan läsnäollessa. Houreunet kuitenkin ovat yleisesti tunnettu juttu, ja epäilenkin, että sama aivojen toimintaa sotkeva mekanismi siellä taustalla on.

Unet ovat mielestäni aina olleet kiehtovia, mutta henkilökohtaiset selkounikokemukset ovat inspiroivuudessaan aivan omaa luokkaansa❤️