visitor avatar
Vastannut: Mustelmann, 28.05.2026

Alastair Reynolds

14.01.2021
Eija avatar
Kyllä minäkin lukisin ilmestymisjärjestyksessä ainakin nuo sarjat. Ilmestysten avaruus sarjasta Kuilukaupunki on mielestäni paras, mutta pidin kyllä niistä kaikista. Olen kritisoinut näiden kirjojen pituuksia, mutta se johtuu siitä, että ylipäätään pidän lyhyimistä kirjoista. Jotkut olisivat saattaneet olla vielä parempia hieman typistettynä. Reynoldsin vahvuus on ne ideat. Yksittäisitä teoksista pidin todella paljon Aurinkojen huoneesta ja Timanttikoirat on myös mainio pienoisromaani.
15.01.2021
sinidean avatar
"KiLLPaTRiCK" post=62588"Kokeile tuota Ilmestysten avaruutta. Minulla se oli menoa sen jälkeen. Kaikki olen ostanut hyllyyn heti, kun ovat ilmestyneet. Toisena sarjassa tuleva Kuilukaupunki (Suomessa jaettu kahteen osaan) on mielestäni yksi parhaita avaruusooppera kirjoja. Muistan, kun en tahtonut pystyä lopettamaan lukemista. Vielä yksi luku, vielä yksi luku...

No siitä se on sitten aloitettava suoraan syvään päätyyn vaan. :-o Kiitos teille molemmille vastauksista.

On muuten uskomatonta, mutta edes Helmetin (joka kuitenkin käsittää koko pk-seudun reilut 70 kirjastoa) kokoelmista ei löydy Ilmestysten avaruutta kuin kaksi nidettä, joista toinen vieläpä kadonnut ja toiseen yli 40 varausta! Saa nähdä milloin saan luettavaksi...
16.01.2021
KiLLPaTRiCK avatar
Tähän saattaa vaikuttaa se, että jos näitä ilmestysten avaruus kirjoja on myynnissä jossain antikassa, niin hinnat on yli 100€ kipale.
20.09.2021
Fiktiivi avatar
On kyllä kumma ettei Like julkaise uusintapainosta Ilmestysten avaruudesta, kun kysyntää varmasti olisi. No, uutta Reynoldsia kyllä tuupataan ulos pikavauhtia, kun uusin IA-romaani Inhibitor Phase hädin tuskin ilmestyi juuri englanniksi, ja on jo tulossa suomeksi hetkenä minä hyvänsä nimellä Susien aika.

Seuraava romaani on sitten taas eri universumia.

21.09.2021
KiLLPaTRiCK avatar
Uusi Reynolds on ihmisen parasta aikaa.
09.01.2022
Jussi avatar
"Fiktiivi post=64371"Seuraava romaani on sitten taas eri universumia.

Eversion ilmestyy alkukielellä toukokuussa, ja suomennos Eversio on luvassa jo heinäkuussa. Yllättävänä asiana käännös on kovakantinen. Muistaakseni ainoa tähän mennessä julkaistu kovakantinen Reynolds-suomennos on Timanttikoirat, Turkoosit päivät.
02.08.2022
En ole lukenut muita Reynoldsin kirjoja, mutta luin nyt Noidankehän (näköjään suomennoksen nimi vielä matkalla muuttui, ei jäänyt Eversioksi). Hyvin pitkälti pidin lukemastani.

Alkujaan minuun vetosi esittelyteksti, jossa kirjaa verrattiin David Mitchellin Pilvikartastoon. Samanlaista eri aikakausiin sijoittuvaa tarinarunsautta ei lopulta ollut tarjolla, vaikka olikin ihan mukavan monipuolisesti välähdyksiä mm. meriromaanista ja steampunk-seikkailusta. Lukukokemus olisi voinut olla vielä yllätyksellisempi, jos ei olisi ollut tiedossa, että kirjailija on kunnostautunut kirjoittamalla avaruus-scifiä... Oli jokseenkin ennalta-arvattavaa, että tarinassa päädyttiin myös avaruuteen. Mutta eipä kirjailija kai maineelleen mitään mahda, jollei sitten halua kirjoittaa salanimellä. (Heh... Itse jos olisin joku kustannustoimittajatyyppi, olisin kai ollut niin, että ”Joo, hyvää settiä, mutta sun nimi täytyy muuttaa. Laitetaan tähän, että tämän on kirjoittanut Jorma Takakurvinen.” ) Minusta oli mukava ajatella, että tässä kirjassa kirjailija oli joka tapauksessa päässyt hassuttelemaan myös tieteellisesti ei-niin-vakavasti otettavilla visioilla.

Kirjalla oli mielestäni juuri sopivasti pituutta, noin 300 sivua. Tarina ei käynyt puuduttavaksi, vaikka etenkin alussa tarinaa kuljetettiin eteenpäin verkkaisemmin, oli paljon henkilöhahmojen välistä dialogia ja sellaista jahkaamista, että minneköhän tässä ollaan matkalla vai ollaanko minnekään. Mutta se oli sellaista jännityksentäyteistä jahkaamista, koska matkan määränpää oli niin arvoituksellinen ja päähenkilöllä Pahojen Aavistuksia. ”Arvoituksellista tuntematonta koskevaa kauhua”, kuten itse kirjassa ilmaistiin. Toisaalta tarina ei muuttunut myöskään liian sekavaksi, vaikka sitten jossain vaiheessa tapahtumiin tulikin lisää vauhtia.

Pidin onnistuneena ratkaisua, että tarina kerrottiin hyvin vahvasti päähenkilön näkökulmasta pitäytyen siinä, miten asiat hänelle näyttäytyivät. Sen seurauksena myös lukija jäi epätietoiseksi joistain asioista, joista olisi ehkä kiinnostanut tietää enemmänkin, mutta liika selittäminen olisi voinut vesittää juurikin sen hyvän tunnelman. Ympäröivää maailmaa tai teknologiaa ei juurikaan pysähdytty selittämään, vaan oli vain hyväksyttävä, että päähenkilö seuralaisineen oli joutunut erikoislaatuisten tapahtumien ja olosuhteiden keskelle.

Ja siis pidin itse päähenkilöstä, tutkimusretkikunnan lääkäri Silas Coadesta. Hän oli mielestäni sympaattinen kaveri, vaatimaton ja velvollisuudentuntoinen. (Vähän sellaiset hobittifiilikset hänestä, kun suurten seikkailujen sijasta kaipasi kotimökkiä.) Joku oli aiemmin kommentoinut Reynoldsin henkilöhahmoista, että eivät ole kovin onnistuneita. Ehkä tässä kirjassa oli sitten jonkinlaista edistystä sen suhteen?

Reynolds on omistanut kirjan vaimolleen, enkä voinut lukiessa olla miettimättä, muistuttiko tarinan neiti Cossile kenties jollain tapaa kirjailijan vaimoa. Ehkä ei muistuta, mutta joka tapauksessa neidille tarinassa osoitettu toteamus oli minusta hyvin kaunis: [Spoileri - klikkaa]
Tarinan loppupuolella mielestäni vähän turhaan nostettiin vielä esille kysymyksiä, joiden pohdinta jäi sitten lopulta aika ohueksi. Esimerkiksi kysymys vapaasta tahdosta. Pohdiskeluja saattoi vesittää myös se, että tarinaa lukiessa ainakin minulle oli jo muodostunut niin vankka käsitys tietyistä asioista, ettei niiden kyseenalaistaminen enää tuntunut mielekkäältä. [Spoileri - klikkaa]
Joskus minua ärsyttää, kun kirjailija kirjoittaa kirjaansa henkilöhahmon, joka kirjoittaa kirjaa tai tarinaa tai jotain ja tuskailee kirjoitusprosessin pulmia. Tulee sellainen olo, että kirjailija on joutunut kaapimaan idealaarinsa pohjia, kun ei ole enää kerrassaan mitään muuta keksinyt... Tässäkin kirjassa kirjoitettiin seikkailukertomusta, mutta tällä kertaa asia ei vaivannut minua. Koin, että Reynoldsilla oli oikeasti jotain sanottavaa tarinoiden ja mielikuvituksen voimasta. Tarinat tarjoavat näkökulmia todellisuuteen ja auttavat kohtaamaan pelkoja, eikä vähäpätöistä ole myöskään tarinoiden kyky tarjota lohtua... Koetin miettiä, missä muussa teoksessa olisi käsitelty samanlaista teemaa. Mieleen tuli elokuva[Spoileri - klikkaa]
Tarinan lopusta haluan vielä sanoa, että [Spoileri - klikkaa]
06.12.2022
Fiktiivi avatar
Reynoldsin seuraava romaani on nimeltään Machine Vendetta ja se ilmestynee ensi vuonna. Kyse on prefekti Dreyfusin seikkailuista Ilmestysten avaruuden maailmassa. Kirjan myötä Reynoldsin kymmenen romaanin sopimus tulee täyteen ja kyseessä on näillä näkymin viimeinen IA-romaani.
07.12.2022
HPTP avatar
Olen havainnut saman. Omistan seitsemän Reynoldsin kirjaa, mutta noita IA alkupään teoksia on tuon hinnan vuoksi ihan turha haikailla. 100e käytetystä pokkarista, olipa tekijä aivan kuka hyvänsä, on helkutisti liikaa. Likeä ei tunnu AR uusintapainokset todellakaan kiinnostavan, vaikka luulisi lukijakunnan päinvastoin vaan laajentuneen.

Samaa voisi tietysti todeta Liken julkaisemista Dickin kirjoista. Vaikka Oraakkelin kirja tai Anna kyynelten tulla sanoi poliisimies, tulisivat päätymään omaan hyllyynkin, jos niitä nyt järkevään hintaan mistään saisi.
Muokannut HPTP (17.03.2023)
09.01.2024
Freyja avatar
Olen lukenut Reynoldsilta hieman sekalaisessa järjestyksessä teoksia. Onko Ikirouta standalone-kirja, eli sen voi lukea ilman että huolehtii jostain jatkumosta? Mitä muita yksittäisiä teoksia hänellä on? Jäänpuskijat?
10.01.2024
Eija avatar
Kyllä, Ikirouta ja Jäänpuskijat ei kuulu mihinkään sarjaan. Kirjailijan sivulla on hyvin merkattu teokset mitkä kuuluu "sarjaan". Merkkaamattomat ei kuulu sarjoihin, paitsi Aurinkojen huone kirjan maailmasta on kaksi kääntämätöntä novellia olemassa.
17.02.2024
Fiktiivi avatar
Machine Vendetta ilmestyi viime kuussa ja näkyy saaneen hyviä arvosteluja. Suomeksi se on tulossa kesäkuussa nimellä Aurora ja Kellomestari.

Teosten itsenäisyydestä puheen ollen Prefekti toimii hyvin itsenäisenä teoksena (vaikka onkin osa suurempaa IA-jatkumoa) ja Elysionin tuli on varsin itsenäinen tarina samassa sarjasssa, ei niinkään juoneltaan jatkoa, joten sekin voi toimia aloituspisteenä. Timanttikoirat, turkoosit päivät koostuu myös kahdesta itsenäisestä IA-tarinasta. Sanoisin, että IA:ta on mahdollista lukea melko vapaassa järjestyksessä, mutta yksi kirja ei selitä kaikkea, vaan maailman historia hahmottuu vähitellen eri teosten kautta. Kerronnan ja henkilökuvauksen taso myös nousee huomattavasti matkan varrella, vaikka ideat ovat kirkkaita heti alusta asti.
15.04.2024
Fiktiivi avatar
Definitiivisenä vastauksena lukemisjärjestyskysymykseen voinee kai pitää kirjailijan omilta kotisivuilta löytyvää kannanottoa:
Of my books to date, six are set in the same “Revelation Space” universe. The reading order isn’t that critical, in my view, but it probably improves things to read REVELATION SPACE, REDEMPTION ARK and ABSOLUTION GAP in that sequence. THE PREFECT (AURORA RISING) and ELYSIUM FIRE may be read alone or jointly, but should best be read in the above order. CHASM CITY, as well as the collections DIAMOND DOGS, TURQUOISE DAYS and GALACTIC NORTH, can be read at any point.CENTURY RAIN, PUSHING ICE, HOUSE OF SUNS and TERMINAL WORLD are all unrelated standalone novels. I have vague intentions to return to the universes of PI and HOS, but nothing firm, and I don’t intend to return to the worlds of CR or TW, much as I’m fond of those books.  There are three books in the REVENGER sequence.
Tosin jos haluaa lukea kaiken IA-matskun novelleja myöten ehdottoman kronologisessa järjestyksessä, jotkut ovat pohtineet sitäkin.

Ja uutta romaaniakin on taas tulossa:
The new book? It's done, barring some tweaks, and it has a title - HALCYON YEARS - which I'm not yet sure is going to be the final one. Beyond that, as I've long promised, it's another standalone entirely unrelated to anything else I've done and there won't be a sequel or prequel or anything. It's a kind of Chandleresque gumshoe murder mystery set aboard a gigantic starship (the titular "Halcyon") which is sort of like 1950s Greater Los Angeles rolled up into a tube and sent off into space. Maybe that sounds like your bag, maybe it doesn't - either way, it's about as much as I should say right now.

08.06.2025
Fiktiivi avatar
Linnunrata ja Andromeda eivät ehkä törmääkään toisiinsa.

Uhkaako tämä nyt siirtää IA-universumin jonnekin vaihtoehtoiselle aikajanalle? Hauskaa sinänsä, että tähtitiede voi yllättää tähtitieteilijänkin. Tai toki toinen tulkinta voisi olla, että olemme juurikin IA-universumissa... (Spoileritoiminto näkyy poistuneen foorumilta, joten tietäjät tietäköön.)
09.06.2025
Spoileritoiminto itse asiassa edelleen toimii, nappula niiden lisäämiseksi vain puuttuu. Käsin kirjoittamalla saa halutessaan viestiinsä spoiler-tagit. (Ongelmana nyt vain, etten saa niitä tähän näkymään "koodina", koska code-tagi ei toimi, vaikka sille onkin nappula. :D Tämä siis mahdollisia lukijoita varten, jotka eivät vanhastaan tiedä, miten spoilerit tehtiin eli juonipaljastukset sai piiloon.)

Mutta siis toimii samoin kuin ennenkin eli näin kunhan (kaarisulkumerkit) korvaa [hakasulkumerkeillä]:

(spoiler) Syyllinen oli hovimestari. (/spoiler)

Näyttää lähetetyssä viestissä tältä:
[Spoileri - klikkaa]

Darkki lisäys: Spoilerin tuominen napin taakse on työlistalla ja pitää myös korjata toi koodi-tagin toimivuus. Ei ihan prioriteetissa korkeimmalla, mutta uskoisin et saisin tässä kesän aikana tehtyä kuntoon.
03.08.2025
Fiktiivi avatar
Kokeillaanpa siis. Tarkoitukseni oli siis sanoa, että

[Spoileri - klikkaa]
01.01.2026
Fiktiivi avatar
Reynoldsin tiiliskiveä lyhyempi IA-fiktio on nyt koottu kaksiin kansiin. (Tosin ainakin se novelli, jonka alkuperäinen kappale tuhottiin Finnconissa, puuttunee?) Samalla kirjailija vahvistaa, että lisää ei ole suunnitteilla, joten näihin on näillä näkymin tyytyminen.

Saatuani Dreyfus-trilogian loppuun täytyy todeta, että se on toistaiseksi parasta lukemaani Reynoldsia ja mieleen tulee, että siitä saisi vaikka hyvän TV-sarjankin. Onkohan mikään taho tekemässä...? Muiden IA-romaanien juonitwistejä ja infodumppauksia voisi olla vaikeampi saada toimimaan visuaalisessa mediassa ja niitä pitäisi varmaan myös tiivistää, mikä ei kyllä olisi ollenkaan huono juttu.
28.01.2026
visitor avatar
1 viesti
Uutta Alastair Reynoldsia: Jäälinnun lento

Ilmestynee kesän kynnyksellä.

Tykkäykset (1): KiLLPaTRiCK
29.01.2026
Kiitos! :smile: Kirja lisättynä nyt tietokantaan: https://www.risingshadow.fi/book/10489-jaalinnun-lento