Kategoria: Velhojen ilmoitustaulu | 7 viestiä | 136 lukukertaa
Vastannut: Eija, klo 20:32
Taivaan valtiaat (Taivaan valtiaat -trilogia #1)
Sarja: Taivaan valtiaat -trilogia
Kategoria: Lukusali | 2 viestiä | 40 lukukertaa
Vastannut: Freyja, 13.02.2026
Mustelmann avatar
Kategoria: Teatteri | 879 viestiä | 197,1 t lukukertaa
Vastannut: Mustelmann, 10.02.2026

Taudit, vaivat ja parantelu

Emelie avatar
DiaraTuota selän vaikutusta käsiin en olekaan ennen ajatellut, pitääkin vähän sitten venytellä ja jumpata selkää.
Eräällä kollegallani oli kanssa käsi kipeytynyt hiiren käytöstä ja fysioterapeutti oli painanut joitain hermoja solisluun tienoilla, jolloin kipu kädessä oli vähentynyt heti. Että joskus kipu kädessä saattaa johtua myös solmussa olevista hermoista.

DiaraTuohon kylmägeeliin en itsekään usko muuten kuin että hiukan helpottaa oloa. Ei se mitään paranna. Tulehduskipulääkkeet toki auttaa hetkellisesti, mutta en niitäkään pitkään haluaisi syödä, kun ei ne vaivaa korjaa, oireita vain.
Riippuu kyllä vaivasta, mutta minä välillä myös haudon kipeitä kohtia lämpimällä kauratyynyllä. Se toimii ehkä parhaiten lihaskipuihin, koska lämpö rentouttaa niitä. Mutta se on oikeastaan nykyisin ainoa keino, jolla helpotan omia selkäsärkyjäni. Ja tulehduskipulääkkeistä sen verran, että vaikka niitä ei tosiaan kannatakaan syödä pitempää aikaa, ne lievittävät kipua, jolloin ei tule sitten itse vahingossa jännitettyä kipukohtaa. Veri pääsee liikkumaan vähän paremmin ja mahdollisesti helpottaa parantumista. Mutta tämäkin on taas vaivakohtaista. :)

DynHammaslääkärikin arveli, että kipeät leukalihakseni voivat johtua siitä, että hartiani ovat pysyväisjumissa.
Mun kipeät leukalihakset johtuivat yöllisestä hampaiden narskuttelusta (joka onneksi on vähentynyt, koska stressioireet muuttivat muotoaan...). Onnistuin jopa hankkimaan leukalukon tuon takia, se ei ollut kivaa se. Tosin nykyään huomaan joskus leukaperieni kipeytyvän päivän aikana, joka johtuu siitä, että puren hampaita yhteen välillä aika voimallisesti.

Mun selkäsäryt/jumit ovat pahentuneet tässä kevään aikana, nyt huomaan saavani jo melkein joka päivä päänsärkyä sen takia. Jos nyt kesälomaan jaksaisi, niin sitten voisi kävellä itsensä näännyksiin, se toimii aika usein minulla stressinpurkajana. :)
Vael avatar
On muuten tosi mielenkiintoista lukea tuosta kipeästä ranteesta, oon nimittäin itse juuri opiskellut käden hermotusta ja on ollut puhetta juurikin tuosta keskihermon hermopinteestä rannekanavassa, ja mitä siitä seuraa. En valitettavasti taida kyllä olla ihan validi antamaan erityisempiä neuvoja hoidon suhteen. Mutta ehkä on kiva tietää että omista vaivoista on jollain kierolla tavalla iloa muillekin :smile:

Dyn avatar
VaelMulle on vuosi sitten ilmestynyt omakin vaiva alaselän puolesta. Oon ilmeisesti istunut liikaa ja huonossa asennossa, minkä takia se on välillä krampannut yhtäkkiä eikä ole pariin päivään voinut kovin laajoja liikkeitä sen kanssa tehdä. Fysioterapeutti antoi jumppaliikkeitä mutta enhän mä oo niitä tehnyt vaikka olisi pitänyt.
Mulla on kaksi kertaa krampannut alaselkä niin, ettei muutamaan päivään ole pystynyt istumaan kunnolla tai ollenkaan. Kannattaa käydä lekurissa tarkistamassa, että kyse on tosiaan lihaskrampista tai vastaavasta eikä välilevyn pulmasta, mikä on astetta vakavampi keissi. Itselläni kipu meni ohi vahvoilla särkylääkkeillä ja lihasrelaksanteilla. Akuuttina kivunlievittäjänä toimii myös selällään lattialla makoilu niin, että keskiselän "notkon" alle rullaa pyyhkeen.

Istuma-asentojen tarkkailu lienee paras keino minkä tahansa selän ongelman ratkaisuun, varsinkin jos tekee paljon töitä istuen. Taukoja pitäisi pitää vähintään tunnin välein, siis ihan niin, että nousee ylös ja lähtee liikkeelle. Itse olen saanut hyötyä myös seisomatyöskentelystä. Koko päivää ei tarvitse seisoa, vaan seisomista ja istumista voi vaihdella. Työasentojen lisäksi kannattaa tarkistaa nukkuma-asennot - niillehän ei toki tietoisesti paljon voi, mutta vanha muhkurainen patja ja huono tyyny ovat omiaan pilaamaan myös selän.
kyty avatar
Aivan totta, jos sänky on huono niin siitä tulee ongelmia. Jos olisi varaa, uusisin patjan parempaan, mutta se ei tällä hetkellä tule kysymykseen... Olen huomannut että nykyisellä patjala selkä kipeytyy herkästi jos nukkuu väärässä asennossa. Myöskään mahallaan makoilu sängyllä ei onnistu, sillä patja joustaa jotenkin liikaa. Jos olisi oikein paljon varaa, kokeilisin ehkä futonia, sillä olen kuullut monelta taholta että se on hyvä selälle. Parikin ihmistä on sanonut että selkävaivat hävisivät kun vaihtoi futoniin. Mutta tehon omalla kohdalla kai voi testata vain nukkumalla sellaisessa.

Minullekin on annettu joskus ohjeeksi että selän ryhtiä (ja oletettavasti samalla yläselän väärää asentoa ja jännitystä) voi korjata makaamalla lattialla. Se tuntuukin auttavan ja rentouttavan selkää.
Dyn avatar
Jos koko patjaa tai sänkyä ei ole varaa vaihtaa, voi kokeilla aloittaa tyynystä? Markkinoilla on kaikenlaisia niskaa tukevia malleja, joita voi useimmissa liikkeissä, ainakin Stockmannilla, käydä ihan kokeilemassa loikoilemalla. Ei tietysti kerro koko totuutta, käytössähän se selviää. Mutta kunnon tyyny ainakin itsellä on ihan varma niskasärkyindikaattori, eli esim. hotellihuoneissa huomaa heti, että kotona nukkuu omalla tyynyllä paremmin. Mulla on siis kotonakin ihan "tavallinen" tyyny eikä mikään erikoisergonominen (sekin voisi auttaa), mutta onpa vain huolella valittu just sellainen, joka tuntui alunperinkin liikkeessä mukavalta.
Dyn avatar
Mun kädestä löytyi sitten jännetupin tulehdus. Lisää aiheesta jahka saan kirjoittaa myös oikealla kädellä enkä vain vasurilla...
01.03.2016
kyty avatar
Auts, toivottavasti paranee pian.

Vael avatar
Lääkäristä tosiaan sain lähetteen fysioterapiaan, kai se oli aika vakuuttunut että ongelmat oli "vain lihasperäisiä" eikä esimerkiksi johdu just välilevyn pullistumasta. Joka tapauksessa selkä lakkasi olemasta kipeä kesällä, kun ei tarvinnut enää istua kaikkia päiviä pydän ääressä, niin ehkä sekin puoltaa sitä että johtuu lähinnä lihasten rasittumisesta. En tiedä. Oon vaan kiitollinen että selälle ei tuottanut silloin ongelmia vaeltaa rinkan kanssa ja nukkua makuualustalla teltassa :)
Rasimus avatar
1 kirja, 890 viestiä
Itsellä ollut iskiasperäistä kipua kahteen otteeseen, ja koen lopullisesti päässeeni "hassusta tunteesta selässä" eroon aktiivisilla kuntosalikäynneillä. Mikä on todella hyvä, sillä esim. taipumusta röhnöttää vetelissä asennoissa puolet päivästä ei ole tarvinnut mennä muuttamaan. Ei ole tarvinnut edes kovin kummoista repertuaaria tehdä, sillä esim. jalkakyykyt ja leuanvetoliikkeet tuntuvat selässä asti, ja se taitaa olla tarpeeksi sen alueen kunnossa pitämiseksi. Faktaa en voi sanoa, mitä nyt vain oma kokemus on tällanen.

Makuualustoissa suosin mieluummin melko kovia patjoja. Jopa lattialla makaaminen tuntui silloin selkävaivaisena mukavammalta kuin ns. pehmeällä mutta kropan mukaan muotoutuvalla patjalla nukkuminen. Jalat hieman kohollaan, niin selkä ei ole niin notkollaan ilmassa ja joudu tukemaan itseään niin paljoa.
Diara avatar
Oma ranteen rasitusvammani paranee pikkuhiljaa. Olen pitänyt kättä viikon verran siteellä tuettuna, sillä kipu ja särky helpottui, kun ranne sai tukea. Alkuun myös nukuin siteen kanssa, mutta viikonloppuna lopetin tämän, kun kipu alkoi pikkuhiljaa helpottamaan. Nyt tänään kokeilin ensimmäistä kertaa, pärjäisinkö jo kokonaan ilman sidettä (koska huomasin vasta bussipysäkillä, että side jäi laittamatta). Aamupäivä sujui koulussa ihan hyvin, mutta jo muutaman tunnin jälkeen aloin kaipaamaan sidettä, tuttu kipu ja jomotus alkoi taas. Ehkä sitten yritin liian aikaisin todeta olevani terve, kun ihan koko aikaa ei enää satu.

kytyUusi tyyny pitäisi epäilemättä jo hankkia, mutta en ole sitten varma että millainen sen pitäisi olla... en ole itse huomannut että tyyny vaikuttaisi minulla juurikaan selkäkipuihin, mutta ehkä ei ole vielä tullut vastaan todellista hirviötyynyä? Tykkäisin itse että tyyny olisi pehmeä, mutta onko se sitten paras ratkaisu vaikka tuntuisi mukavalta, en tiedä.
Minä päätin jouluna repäistä ja uusin jo lyttyyn menneen tyynyni 4 vuoden käytön jälkeen. Ostin uuden Familonin tyynyn Prismasta. Olin oikein yllättynyt, kun tyynypaketeissa luki melko yksityiskohtaisesti, minkälaisille ihmisille jokin tyyny sopii (vaivat, nukkumisasennot jne.). Paketteja lueskeltuani päädyin melko korkeaan ja jykevään yksilöön, jossa luki, että sopii ihmisille, jotka nukkuvat mieluiten kyljellään. Minä kun käyn aina nukkumaan kyljelläni, en oikein osaa muussa asennossa edes nukkua. Alkuun epäilin tyynyn korkeutta, vanha kun oli tosiaan jo aika lytyssä vuosien käytön jälkeen, mutta on muuten hyvä tämä uusi tyyny. Kaikki niska-hartiakivut hävisi melkein heti enkä enää huonon asennon takia heräile yöllä. Sanoin äidillekin heti, että saa hommata minulle kotikotiin saman tyynyn, etten enää nuku niillä äidin vanhoilla jämätyynyillä. Mielestäni siis kannattaa kyllä perehtyä myös tyynyihin, niissä voi olla yllättävän paljon eroja ja sitä voi ihan tietämättään nukkua täysin vääränlaisella tyynyllä vaivoihin ja nukkumisasentoon nähden.
Diara
Minullekin menisi selällään ja kyljellään nukkuvana joko puolikorkea tai korkea tyyny, millaisen viimeksikin hankin. Onkohan pehmeydellä mitään väliä, Familonin sivut antavat ymmärtää että se on makuasia... Muistan nukkuneeni uuden tyynyn kanssa todella hyvin, mutta toisaalta huomaan että valun usein tyynyn alaosaan, mikä saa epäilemään että sen pitäisi olla matalampi, vaikka ohjeet ovat korkean tyynyn suuntaisia.

Nyt olisi kyllä hyvä aika vaihtaa tyyny (tai peitto), sillä maaliskuun ajan on Familonin vaihtoviikot 20% alennuksella, jolloin vanhan tyynyn voi viedä samalla pois vaikka Anttilaan. Toivoisin että samanlainen mahdollisuus olisi ympäri vuoden, mutta se taitaa Finlaysonin myymälöissä koskea vain vuodevaatteita, enkä ole varma siitäkään onko kyseessä pysyvä olotila.
10.03.2016
Emelie avatar
Päädyin tämän ketjun innoittamana ostamaan itselleni uuden tyynyn, sellaisen hiukan korkeamman ja aika kimmoisan. Ja sitten siinä on myös viilentävä välikerros(?). En tiedä onko siitä mitään apua (siitä viilentävästä osasta), mutta eipä se ainakaan ole yöunia häirinnyt. Muutenkin tunnuin osuneen hyvään yksilöön, nyt kun vielä oppisin nukkumaan kunnolla pää sen tyynyn päällä. Aika usein herään sellaisesta asennosta, että nukun tyynyn reunalla. Ei ihmekään, että niskat ovat joskus jumissa...
Dyn avatar
Mulla oli jo Lontooseen tullessa pieni nuha, mutta ilmeisesti pöpö pääsi kunnolla päälle tai sitten suomalainen pikkupöpö teki tilaa tehokkaammalle brittipöpölle, sillä olen nyt vuorokauden verran ollut aivan järkyttävässä flunssassa. Sängystä ei meinaa päästä ylös, väsyttää hirveästi, limaa tulee. Yhyy.
Nylkky avatar

Lontoossa on apteekeissa lenssuun hyvin tehokasta ainetta. Oli jokun merimiehen sumupullo niminen. En muista nimeä joten pahoitteluni siittä.

Kotikeinoina suosittelisin ehk karua liikettä, mutta limaa tulee aluksi ulos PALJON. Sen jälkeen hetki (2-5 tuntia). Eli sekoita veteen merisuolaa ja sitten valitettavasti se pitää saada siirrettyy nenäonteloihin. Kirvelee tovin mutta helpottaa.
pihlajapuu avatar
Oon nyt kaks päivää maannut sängynpohjalla, kiitos ilmeisesti noroviruksen. Mutta nyt sentään ollaan ilmeisesti jo voitonpuolella, kun ei oo joutunut oksentamaan yli vuorokauteen. Toisaalta heikotus on edelleen sitä luokkaa, että meinasin pyörtyä, kun piti kävellä kahen korttelin matka auton siirtämisen takia (ettei tulis parkkisakkoja).
Ziili avatar
Mulla todettiin tammikuun lopulla jännetupen tulehdus oikean käden peukalossa (tunnetaan myös nimellä De Quervainin tauti) ja lääkärin määräyksestä olen nyt öisin pitänyt rannetukea sen takia. Mulla tuo rannetuki koostuu siis vanhanaikaisesti lastasta ja sideharsosta, joka kutittaa ihan pirusti öisin ja samalla myös hinkkaa tuota pikkurillin alla olevaa luuta (herneluu?) niin, että se on aamuisin kirkuvan punainen ja sellainen kutisevan kipeä. Tuon polttavan kutinakivun takia olen myös herännyt öisin useampaan kertaan ja pahimpina öinä, jolloin käsi tuntui olevan tulessa, olen myös ottanut rannetuen pois loppuyöksi, että saan nukuttua. Tällä hetkellä peukalon alue ei ainakaan enää ole niin kipeä kuin ennen tuen pitämistä, mutta epäilen kyllä vahvasti, ettei tuo tulehdus ole vielä mihinkään kadonnut, koska olen nyt ollut pari yötä ilman tuota tukea ja sama tuttu kipuilu on palannut, joskin lievänä, myös iltoihin takaisin (ei tosin päiviin). Lääkäri sanoi, että tukea on pidettävä neljästä kuuteen viikkoa ja en enää jaksanut noita lieveilmiöitä, joten käyttö loppui siis viidenteen viikkoon. Nyt pitäisi jaksaa soittaa uudestaan terveyskeskukseen ja katsoa, mitä jatkoa tästä seuraa.
Vael avatar
RasimusItsellä ollut iskiasperäistä kipua kahteen otteeseen, ja koen lopullisesti päässeeni "hassusta tunteesta selässä" eroon aktiivisilla kuntosalikäynneillä.

Mulla nimenomaan kyykkyjen tekeminen ja selkää rasittava liikunta on pahentanut särkyä, mutta itse vaiva onkin erilainen. En vaan oikein tiedä, miten voin kuntouttaa selkää ja parantaa lihaksia kun kaikista liikkeistä se tulee kipeäksi, ja sitten ei viitsi tehdä kun se on kipeä. Ehkä ihan pikkuhiljaa. Ehkä pitäisi myös käydä lääkärillä uudestaan ja myöntää ettei mennyt niin kuin piti fysioterapeutin ohjeiden kanssa.
Rasimus avatar
1 kirja, 890 viestiä
"Vael"Saako kysyä että säteilikö se kipu (tai puutuminen) johonkin iskiashermon kautta? Takareiteen tai pohkeeseen tai säären etuosaan tai jalkaterään?
Lähinnä oli oikea puoli ja ristiselän alue alakropasta tolkuttoman kipeä. En muista olisiko tuntunut jalassa asti, mutta kankku oli kipeänä. Muutamana ekana päivänä ei päässyt oikeasti punkasta ylös ilman apua. Kokonainen viikko meni seiniä pitkin kömpiessä, vaikka sinä aikana pystyikin jo jotenkuten nilkuttamaan lääkäriin (ja työpaikalle).

Lääkäri totesi että lihakset olivat alueelta kivikovina ja määräsi lihasrentouttajia ja sellaisia vaaleanpunaisten elefanttien tasoisia kipulääkkeitä. Sekä kielsi punkassa löhöilyn. Se on kuulemma loistava tapa hidastaa paranemista ja olla korjaamatta juurisyytä, eli heikkoa liikunta- ja tukielimistöä.

"Vael"Mulla nimenomaan kyykkyjen tekeminen ja selkää rasittava liikunta on pahentanut särkyä, mutta itse vaiva onkin erilainen.
Eeh... En usko että kivun vielä jatkuessa kannattaa itseään rasittaa. Ne fysioterapeutin ohjeetkin tuntuvat aina olevan sellaisia, että kunhan pystyy edes normaalia vastuksetonta liikettä tekemään. Mitään muuta ei kannata yrittää, eikä etenkään ajatella että pitäisi rasittaa jotain paikkaa.

Itse käytin ensimmäiset viikot ihan vain pitkiä kävelylenkkejä tehden. Nimenomaan kevyt liikkuminen auttoi mukavasti, istuminen ja makaaminen oli myrkkyä. Jos piti kumarrella, niin aina huolella johonkin nojaten.

Salille uskaltauduin vasta kuukausia myöhemmin, ja silloinkin vasta kun olin täysin varma, että ei ollut enää vain kipua vaan pelkkää kuulostelua kun "oli hassu tunne selässä, ei kai vain taas hajoa?". En muista miten kauan tarkkaan ottaen kesti kun uskaltauduin varovasti kokeilemaan oikeasti selkää rasittavia välineitä ja painoja. Mutta kun pikkuhiljaa sai sen "hassun tunteenkin" katoamaan, niin on mennyt nyt muutamia vuosia ilman mitään ongelmia.

Tuo siis toisen selkävaivan jälkeen. Siinä oli vain vuosi tai pari väliä ekaan, enkä sinä väliaikana ollut vielä yhtään tehnyt ruumiinkunnon eteen. Molemmat rikkoutumiset tapahtuivat muuten talvisaikaan, kun kroppa on muutenkin "kylmänä" ja lihakset jännittyneinä ihan palelusta.
Dyn avatar
ZiiliMulla todettiin tammikuun lopulla jännetupen tulehdus oikean käden peukalossa (tunnetaan myös nimellä De Quervainin tauti) ja lääkärin määräyksestä olen nyt öisin pitänyt rannetukea sen takia. Mulla tuo rannetuki koostuu siis vanhanaikaisesti lastasta ja sideharsosta, joka kutittaa ihan pirusti öisin ja samalla myös hinkkaa tuota pikkurillin alla olevaa luuta (herneluu?) niin, että se on aamuisin kirkuvan punainen ja sellainen kutisevan kipeä.
Mun ranteen jännetupintulehdus tuntuu nyt vähän helpottavan, ainakin pystyn taas kirjoittamaan koneella ilman hirveää kipua. Pari viikkoa meni levossa (tai ainakin levon yrityksessä), samalla tulehduskipulääke (etorikoksibi, 120mg, tabletti päivässä) ja ihan vain ideaalisiteellä ranne paikalleen. Ei kutittanut ainakaan mulla yhtään, vaikka yleensä saan iho-oireita mm. ihoteipistä ja laastareista.
13.03.2016
kyty avatar
Tuli taas mieleen se ohje siitä, että jännetupentulehdukseen toimii liikunta. Eli just tuo että pitäisi pitää huolta koko kropan lihaskunnosta, ja käyttää ahkerasti muitakin kohtia kuin sitä mitä käyttää kirjoittaessa (ja joka johtaa rasitusvammaan). Mutta muistan jopa kuulleeni tarinan siitä, miten akuutti kipu lähti käden toisenlaisella rasittamisella pois. En tiedä, onko asiassa mitään perää, enkä ehkä itse uskaltaisi lähteä kokeilemaan...
13.03.2016
Dyn avatar
kytyMutta muistan jopa kuulleeni tarinan siitä, miten akuutti kipu lähti käden toisenlaisella rasittamisella pois. En tiedä, onko asiassa mitään perää, enkä ehkä itse uskaltaisi lähteä kokeilemaan...
Mulle ainakin lääkäri antoi jumppa- ja venytysohjeita, joita voi aloittaa tekemään heti kun akuutein kipu on hillittänyt. Muistan niistä ehkä pari... pitäisi katsoa netistä uusiksi, miten ne menivät, tai varata aika fyssarille heti kun on taas Suomessa. :neutral:
pihlajapuu avatar
Huu, alan olla lopultakin hengissä. Eilen selvisin lopulta takaisin Jyväskylään Helsingistä (alun perin piti palata jo torstaina, mutta tuo noro vähän muutti suunnitelmia). Oireita ei siis oikeastaan ole ollut torstain jälkeen, lukuun ottamatta välillä tulevaa lievää huonoa oloa ja närästystä, jotka varmaan johtuvat keskiviikon oksentamishommista, mutta vielä lauantainakin meininki oli se, että jo kahden korttelin kävely sai jalat tutisemaan, eikä ruoka mene vieläkään ihan normaalitahtiin alas.
kyty avatar
En tiedä auttaisko teen juominen? On jotenkin hämärä muistikuva että siitä olisi apua, mutta voin olla väärässä. Itse join joskus teetä kun vatsa oli täysin kuralla, en tiedä mikä pöpö tai myrkytys oli, mutta ainakaan minulla siitä ei ollut haittaa joskaan en osaa sanoa paransiko se oikeasti oloa, vaikkei se ollut laimennettua kuten netti kehottaa.
pihlajapuu avatar
Juu, oon kuullut kans, että varsinkin taudin ollessa lähdössä vois kokeilla teetä. Mut miulla nyt siis varmaan on ihan vaan semmosta yleistä energiavajetta tää enää, kun olin kuitenkin vuorokauden käytännössä syömättä ja kaksi hyvin vähällä ruualla. Eikä sitä nestettäkään tainnut kovin valtaisasti mennä alas.
16.03.2016
Dyn avatar
Flunssan jälkioireena iski silmätulehdus vasempaan silmään... inhaa.