Clifford Donald Simakia (Yhdysvallat, 1904–1988) on sanottu rakastetuimmaksi science fiction -kirjailijaksi. Science Fiction and Fantasy Writers of America antoi hänelle suurmestarin arvonimen 1977.
Simak syntyi 1904 böömiläisen maahanmuuttajan perheeseen Wisconsin viljelyseudulla, opiskeli osavaltion yliopistossa ja teki uran sekä toimittajana että tieteiskirjailijana. Maalaisympäristössä vietetty lapsuus ja nuoruus jättivät leimansa hänen tuotantoonsa hyvin merkittävällä tavalla. Useiden hänen teostensa tapahtumapaikkana on itse asiassa tuo syrjäinen Millvillen tienoo.
Simak suuntautui nuoresta pitäen toimittajaksi. Viimeksi hän toimi Minneapolis Starin uutispäällikkönä kirjoittaen päätoimisesti lehden tiedepalstaa. Tästä toiminnasta hän sai Minnesotan tiedeakatemian palkinnon 1967. Lehtialalta hän jäi eläkkeelle 1977. Clifford Simak kuoli 1988 kärsittyään pitkään leukemiasta ja keuhkojen laajentumasta.
Simak nousi aikansa eturivin amerikkalaisten tieteiskirjailijoiden joukkoon vuonna 1944 aloittamallaan novellisarjalla City. Kertomusten kehyksenä on kaukainen tulevaisuus, jossa ihmislajista on tullut tarua, ja älykkäät koirat kertovat tarinoita leirinuotiolla. Tarinoissa ihminen ja muut elolliset olennot kohtaavat oudoissa oloissa ja pyrkivät yhteiseen päämäärään. City ilmestyi kirjan muodossa vuonna 1952 ja se sai heti International Fantasy Awardin.
Simak vaikutti merkittävästi tieteiskirjallisuuden kehitykseen ja antoi sille uutta ulottuvuutta, sillä hän kirjoitti inhimillisyyden, tavallisen ihmisen viisauden ja luonnonläheisen elämän arvon puolesta. Simakin tuotannolle ominainen lämpö, myötätunto ja luottamus maailmaa ja ystävyyden mahdollisuutta kohtaan tulee hyvin esille esimerkiksi City-kokoelman novellissa ”Karkurit”, joka kuuluu Simakin pidetyimpiin kertomuksiin ja on monen antologian helmi.
Simakin toinen pääteos on Hugo-voittajaromaani Väliasema (1963). Se sijoittuu hänen lempimaisemaansa, kesäisen ja syksyisen Wisconsinin luontoon. Maailmojenvälinen yhteys pienine välikohtauksineen yhdistyy keskilännen maaseudun verkkaiseen tapahtumattomuuteen. Väliasema on monen suosikkiteos Simakin tuotannossa.
”Jos meillä olisi keinot, me kaikki – sinä ja minä molemmat – voisimme seurata juuriamme aina ensimmäiseen elämää sisältävään pisaraan, joka syntyi tällä planeetalla. – – Me olemme kaikki veriveljiä. Elämän ketju, aina sen muinaisesta alusta alkaen, on rikkumaton.” (Väliasema)
Lähteitä
Matti Rosvall: Clifford D. Simak. Portti 2/1988.
Ulkomaisia tieteiskirjailijoita 1. Toimittaneet Toni Jerrman ja Vesa Sisättö. BTJ Kirjastopalvelu, 2004.