Huomispäivän maailmat
Huomispäivän maailmat: Kymmenen tieteiskertomusta. Alkuteos ilmestynyt 1969. Toimittanut Robert Silverberg. Suomentanut Erkki Vainikkala. Päällys: Kiki Maconi-Danielsson. Sidottu, kansipaperi.
Sisällys:
- Robert Silverberg: Auringonnousu Merkuriuksella (Sunrise on Mercury, 1957)
- Arthur C. Clarke: Ennen Eedeniä (Before Eden, 1961)
- Raymond Z. Gallun: Hämärän siemenet (Seeds of the Dusk, 1938)
- Robert A. Heinlein: Kuun mustat onkalot (The Black Pits of Luna, 1949)
- Walter M. Miller, jr.: Crucifixus Etiam (Crucifixus Etiam, 1953)
- Clifford D. Simak: Karkulaiset (Desertion, 1944)
- Harry Harrison: Paine (Pressure, 1969)
- Stanley G. Weinbaum: Epävarmuuden planeetta (The Planet of Doubt, 1935)
- Alexei Panshin: Sunnuntai Neptunuksella (One Sunday in Neptune, 1969)
- Larry Niven: Odotus (Wait It Out, 1968)
HUOMISPÄIVÄN MAAILMAT vie lukijansa kymmenelle hyytävän epätavalliselle matkalle. Kymmenestä novellista yhdeksän tapahtumat on sijoitettu aurinkokuntamme planeetoille ja yhdessä seikkaillaan Kuussa.
Aurinkoa lähinnä olevalta Merkuriukselta edetään kymmenen tieteiskertomusten mestarin mukana ihmisen olemassaololle yhtä vihamieliselle planeettajärjestelmämme toiselle äärirajalle, Plutoon saakka.
Kaikki kirjoittajat ovat tieteiskirjallisuuden huippunimiä: Arthur C. Clarke, Raymond Z. Gallun, Robert A. Heinlein, Walter U. Miller Jr., Clifford D. Simak, Harry Harrison, Stanley G. Weinbaum, Alexei Panshin, Larry Niven ja Robert Silverberg, joka on myös toimittanut kokoelman.
Muutamat näistä kertomuksista ovat jo vuosikymmenien ikäisiä, joten osa niiden perusteena olleista tieteen tuloksista on myöhemmin osoitettu vääriksi. Tämä ei kuitenkaan vähennä kertomusten tehoa. Kunkin novellin alkuun liitetyssä esipuheessa selvitetään käsitellyn aihepiirin tieteellisen tutkimuksen nykyisiä teorioita ja annetaan tietoja kertomuksen kirjoittajasta.
Robert Silverberg
Yhdysvaltalainen Robert Silverberg syntyi New Yorkissa 1935. Hän on ollut erittäin tuottelias kirjailija ja hän on saanut lukuisia Nebula-, Locus- ja Hugo-palkintoja. Vuosina 1967–68 hän toimi The Science Fiction Writers of America -järjestön puheenjohtajana. Vuonna 2000 järjestö myönsi hänelle suurmestarin palkinnon elämäntyöstä tieteiskirjallisuudessa.
Robert Silverberg alkoi kirjoittaa jo opiskellessaan Columbian yliopistossa ja julkaisi ensimmäisen novellinsa vuonna 1954. Hän kirjoitti valtavasti viihdettä ja muuta kirjallisuutta sekä omalla nimellään että salanimillä. 1960-luvun lopulla hän palasi science fictionin pariin, mutta tällä kertaa hän halusi käyttää lahjojaan täysipainoisen kirjallisuuden kirjoittamiseen. Silverbergin muodonmuutos on kytketty yhteen Yhdysvalloissa ja Englannissa esiin murtautuneeseen uusi aalto -kirjailijasukupolveen. Uuden aallon mukana myös Silverberg lähti muuttamaan science fictionin kapea-alaista kuvaa: hän suuntasi mielenkiintonsa ihmisen sisäisiin mielenliikkeisiin ja ongelmiin. Ihmissuhteet ja ihmiskuvaus tulivat tärkeiksi osiksi tieteiskirjallisuutta, joka alkoi näin lähestyä tavallista kaunokirjallisuutta.