Keijukaisten lähteillä
Sidottu, kansipaperi.
Sisältö: Kansanuskomusten keijukaiset. Romantiikan ja fantasian 1800-luku. Keijukaisia ja keijujen kaltaisia olentoja kuvataiteessa. Baletti keijujen tanssi. Keijukaiskuvituksia ja -kertomuksia 1800-luvulta. Kuvitustaiteen kukoistuskausi; eurooppalaisia keijukaishahmoja. Suomalaisen kuvitustaiteen keijukaiset. Kalmanhajuisesta henkiolennosta sinipiiaksi. Lähteet ja kirjallisuus.
Keijukaiset ovat kiehtoneet ihmisiä kautta aikojen. Mutta mitä keijukaiset oikeastaan ovat, ja mistä satukirjojen sivuilta tutut keijut ovat saaneet hahmonsa? Alun perin keijukaiset olivat kansanuskomusten pelottavia pahoja henkiä, sittemmin eroottisia kaunokaisia Kesäyön unelmassa ja lopulta hurmaavia pikku olentoja Peter Panissa ja muissa saduissa. Kaunis tietokirja vie keijukaisten lähteille ja kertoo, mitä kaikkea keijukuvien taakse kätkeytyy; millaisia uskomuksia ja tarinoita näistä olennoista on kerrottu. Suvi Niinisalo lähestyy aihettaan myös tunnettujen taiteilijoiden maalausten ja piirrosten kautta. Teoksessa on noin 70 taideteosta maailmalta ja Suomesta, osa aiemmin julkaisemattomia.
Filosofian maisteri Suvi Niinisalo tutkii keijukaisia taiteessa. Hän on kirjoittanut useita artikkeleja sekä luennoinut aiheesta.
Suvi Niinisalo
Suvi Niinisalo (s. 1977) on Jyväskylän yliopistosta valmistunut taidehistorioitsija. Hänen taidehistorian pro gradu -työnsä aihe käsitteli suomalaisen kuvitustaiteen keijukaiskuvia. Hän on kotoisin Oulunsalosta. Häntä kiinnostaa niin suomalainen kuin ulkomaalainenkin 1900-luvun alun kuvitustaide sekä yleensä 1800-1900-luvun vaihteen kuvataide. Häntä kiehtoo myös sadut ja uskomukset.
Kuva: Pia Alatalo.