Tapahtui eräänä päivänä
Alkuteos ilmestynyt 1972. Suomentanut Kristiina Kivivuori. Runot suomentaneet Aale Tynni ja Panu Pekkanen. Sidottu, kansipaperi.
18-vuotias Emma herää eräänä aamuna pahaa aavistamatta. Hän on asunut tyytyväisenä isoäitinsä luona. Isoäiti on kuuluisa ex-näyttelijätär, joka on adoptoinut luokseen kuusi poikaa. Talossa on siis vipinää riittänyt.
Mutta nyt jotain kummallista on tapahtunut. Puhelin ei toimi, ei myöskään radio tai televisio. Ja satamassa on amerikkalainen sotalaiva. Selviää, että Iso-Britannia ja Yhdysvallat ovat muodostaneet liittouman. Kaikki eivät kuitenkaan ole sitä mieltä, että se on hyvä juttu... Ja tässä isoäiti Mad ja hänen lapsenlapsensa Emma näyttelevät suurta roolia.
Daphne Du Maurier
Daphne Du Maurier (Britannia, 1907–1989) oli kirjailija, jonka tunnetuin romaani on Rebekka (1938). Teosta on myyty arviolta 30 miljoonaa kappaletta. Hänet tunnetaan myös kauhunovellista ”Linnut”, josta Alfred Hitchcock teki elokuvan.
Maurier syntyi Lontoossa. Hän oli naimisissa kenraaliluutnantti Frederick Browningin kanssa ja sai kolme lasta. Hän vietti suuren osan elämästään Cornwallissa, jossa hän kuoli 81-vuotiaana. Maurier julkaisi useita romaaneja, novellikokoelmia ja elämäkertoja.
Kirja-arvioita
Tapahtui eräänä päivänä on 70-luvun dystopiakirjallisuutta, joka kiinnostavasti ennakoi nykytapahtumia: siinä Iso-Britannia eroaa Euroopan yhteisöstä ja muodostaa sotilasliiton Yhdysvaltojen kanssa. Teos kuvaa miehitystilanteen ja vastarintaliikkeen tapaisia asioita yllättävän kevyesti ja huolettomasti - tekstissä on paljon pientä huumoria. Kaikista kiinnostavimmillaan teos on, jos sitä peilaa paitsi nykyhetkeen myös Iso-Britannian siirtomaamenneisyyteen. Tämä jää kuitenkin pitkälti lukijan tehtäväksi, sillä kirjan alkuperäistä nimeä lukuun ottamatta tätä yhteyttä ei tekstissä eksplisiittisesti luoda. Teoksen hahmot ovat viihteellisen romaanin hahmoiksi ihan mukiinmeneviä, eikä kukaan heistä kovin paljon ärsytä, vaikka he ovatkin karrikoituja.