Krysa
Kansi: Tuomo Parikka. Sidottu, kansipaperi.
Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokas 2022.
Mitä jos koneoppimisen isä Frank Rosenblatt ei olisikaan kuollut vuonna 1971 veneonnettomuudessa, vaan Neuvostoliiton ydinsukellusvene olisi poiminut hänet turvaan ja vienyt salaiseen tukikohtaan kehittämään tekoälyä?
Rosenblattin kehittämän Krysan ansiosta Neuvostoliitosta on tullut maailman johtaja, mutta kun Krysa sammuu, sivilisaatio katoaa. Katastrofin aiheuttanut Pavel Dybenko päätyy syrjäiseen erämaamökkiin Suomeen mukanaan atomivoimalla toimiva nukke. Jokainen ihminen, jonka Dybenko on koskaan tuntenut, on kuollut. Hän on tietääkseen ainoa, joka tietää tarkalleen, miksi niin kävi.
Krysa on huima ajatusleikki siitä, miten pienestä maailmanjärjestys voi olla kiinni, mutta kertoo loppujen lopuksi enemmän meidän ajastamme kuin vaihtoehtoisesta todellisuudesta.
”Krysa on mykistävä mestariteos, joka saa paatuneenkin lukijan rakastumaan kirjoihin uudelleen ja kirjailijakollegan miettimään uranvaihdosta.” – Kirjailija Tuomas Lius
”Krysa on loistava. Tissarin Neuvostoliittoon sijoittuva vaihtoehtohistoria on hyvin taidokkaasti rakennettu ja erinomaisesti kirjoitettu. Tarinan sirpaleet punotaan poikkeuksellisen hienosti yhteen niin, että lukija pysyy hyvin mukana tarinassa, jossa hypitään eri aikatasoilta ja paikoista toiseen välillä nopeaankin tahtiin. Lukukokemus pysyy miellyttävänä.” – Kulttuuritoimitus
”Kehunsa Krysa on ansainnut. Kiehtovan kummallinen kirja yhdistelee vaihtoehtoista historiaa ja science fictionia.” – Metsälehti
Sami Tissari
Krysa on Sami Tissarin (s. 1971) esikoisromaani. Tissari on pohjoiskarjalainen metsuri, filosofi ja kommunistisen kasvatuksen saanut vapaa-ajattelija.
Kirja-arvioita
Minulla on kaksijakoiset fiilikset kirjasta. Tarina ja kerrontahan on hyvä, mutta tämä ei oikein ollut minua varten kuitenkaan. Alku veti itselläni tosi hyvin, mutta ilmeisesti väsyin kohtuullisen raskaaseen tarinankuljetukseen, jossa tarinaa ei kerrota aikajärjestyksessä ja lukeminen vaatii kautta linjan tarkkaavaisuutta, jotta tarinasta saa kaiken irti. Raskaalla en tarkoita sitä, etteikö teksti olisi sujuvaa ja ihan nopealukuistakin. (30.10.2022)