Zen sanataiteessa: Esseitä luovuudesta
Alkuteos Zen in the Art of Writing: Releasing the Creative Genius within You ilmestynyt 1990. Suomentanut Elina Seppänen. Nidottu.
Sisällys:
- The Joy of Writing (1973)
- Run Fast, Stand Still, Or, The Thing At the Top of the Stairs, Or, New Ghosts From Old Minds (1986)
- How To Keep and Feed a Muse (1961)
- Drunk, and in Charge of a Bicycle (1980)
- Investing Dimes: Fahrenheit 451 (1982)
- Just This Side of Byzantium: Dandelion Wine (1974)
- The Long Road to Mars (1990)
- On The Shoulders of Giants (1980)
- The Secret Mind (1965)
- Shooting Haiku in a Barrell (1982)
- Zen in the Art of Writing (1973)
- ...On Creativity
Mistä kirjailija saa ideansa? Mistä tulevat kirjoittamisen into ja vimma? Ray Bradbury osoittaa sanansa kaikille kirjoittajille. Hän kertoo kirjoittamisen hellittämättömästä palosta ja antaa tutkittavaksi omat toimintatapansa, oman riemullisen vimmansa ja kirjailijana kehittymisen elämänkaarensa. Vauhdikkain kääntein hän kuvaa luomisintoaan, sen kanavoitumista eri menetelmien kautta ideoiksi ja ideoiden kehittymistä tarinoiksi.
Bradbury kehottaa jokaista olemaan rehellinen itselleen ja käsittelemään sitä, mikä itselle on tärkeää. Hän kehottaa lukeman ja kirjoittamaan paljon, epäonnistumisia pelkäämättä. Esseekokoelma haastaa lukijan antamaan kirjoittamiselle kaikkensa ja nauttimaan siitä, kun omat tarinat alkavat lopulta elää paperilla omaa elämäänsä.
Alkuteos Zen in the Art of Writing ilmestyi vuonna 1990. Bradbury kirjoittaa niin tarinoidensa kuin näytelmiensäkin synnystä sekä tärkeimmistä romaaneistaan. Hän kuvailee myös tiensä pikkupojasta nuoreksi mieheksi, jolla oli intohimo kirjoittaa, ja siitä edelleen yhdeksi Yhdysvaltojen arvostetuimmista kirjailijoista. Menestyksestä huolimatta teksteistä kuultaa nöyrä ihastus kirjoittamisen ihmettä kohtaan.
Kirjoittajan työkaluja – kielioppia, lauserakenteita ja tekniikkaa – Bradbury sivuaa vain ohimenevällä maininnalla. Sen sijaan hän kehottaa ottamaan aiheet itselle tärkeistä asioista ja itseä ärsyttävistä asioista. ”Maailmassa on olemassa vain yhdenlainen tarina. Sinun tarinasi”, Bradbury sanoo. Lisäksi hän esittelee oman kirjoittajan viikkoaikataulunsa, joka alkaa ideasta ja päättyy siihen, että valmis teksti lähetetään lehteen. Hän sanoo, että on kirjoitettava paljon ja luettava paljon, mutta että se on kaiken vaivan arvoista.
Kirjan viesti on selvä: kirjoittaminen on hauskaa. Se on jännittävä löytöretki omaan itseen ja ympäröivään maailmaan erilaisine ilmiöineen. Nämä esseet kutsuvat seikkailuun sanojen kanssa.
Ray Bradbury
Ray Douglas Bradbury (1920–2012) oli tieteis- ja fantasiakirjallisuuden tunnetuimpia nimiä.
Bradburyn tavaramerkki oli fantastisten tapahtumien kytkeminen osaksi arkipäivää. Bradburystä on sanottu, että hän kirjoitti aina pohjimmiltaan Amerikan Keskilännen pikkukaupungeista, vaikka hänen teoksensa sijoittuisivat Marsiin. Bradburyn tarinat kertovat yksinkertaisemman elämän kaipuusta ja matkasta lapsuuden ihmettelystä aikuisuuden pettymyksiin. Hänen kielensä on usein lennokkaan runollista. Bradbury kertoi olevansa kielikuvien metsästäjä.
Bradbury suuntautui fantasianomaisiin kertomuksiin ja kauhuun. Tyyliltään Bradbury sijoittuu amerikkalaisen kirjallisuuden ”oudon tarinan” perinteeseen, jonka loivat Edgar Allan Poe ja Nathaniel Hawthorne. Bradbury kirjoitti lähinnä tieteisfantasiaa, fantastista kirjallisuutta joka käyttää hyväkseen tieteiskirjallisuuden aineksia. Bradburyn mukaan hänen ainoa tieteiskirjansa on Fahrenheit 451, koska se perustuu senhetkiseen todellisuuteen.
Ray Bradbury syntyi vuonna 1920 Waukeganissa Illinoisissa köyhään perheeseen. Hänen äitinsä oli lapsena Ruotsista lähtenyt siirtolainen ja isä puhelinlinjojen asentaja. Äiti vei pojan jo nelivuotiaana elokuviin, ja hän näki ikimuistoisia kauhuelokuvia. ”Minulla oli viisivuotiaasta asti palava halu kirjoittaa”. Bradbury vietti paljon aikaa Waukeganin Carnegie-kirjastossa. Bradbury kuvasi kaupunkia myöhemmin novelleissaan nimellä Green Town. Bradburyn Elliottin perheestä kertovissa novelleissa esiintyivät hänen lapsuutensa Einar-setä sekä Neva-täti.