Hänen varjonsa tarina
Alkuteos ilmestynyt 2009. Suomentanut Paula Korhonen. Kannen kuva: Chris Frazer Smith.
1. painos: Gummerus, 2009. Sidottu, kansipaperi.
2. painos: Gummerus, 2011. Nidottu.
Kaksoskohtaloita ja haamuja menneestä
Amerikkalaiskaksoset Julia ja Valentina Poole ovat toistensa
peilikuvia. Tytöt kuulevat ensimmäistä kertaa äitinsä kaksoissisaresta
Elspethistä kun heille kerrotaan, että he ovat perineet tämän asunnon
Lontoon Highgate Cemeteryn liepeiltä.
Erottamattomat
kaksoset muuttavat Lontooseen vapaudesta riemuiten ja alkavat rakentaa
tädin asunnosta omaa kotiaan. Pian Valentina rakastuu kuolleen tädin
miesystävään ja ryhtyy etsimään omaa identiteettiään. Julia närkästyy
heikomman sisarensa itsenäistymispyrkimyksistä mutta löytää
itselleenkin projektin: naapurin pakko-oireisesta häiriöstä kärsivän
miehen pelastamisen.
Ennen pitkää Julia ja Valentina saavat
huomata, että he eivät olekaan asunnossaan kaksin. Seinien vangiksi
jäänyt tädin haamu seuraa heidän jokaista askeltaan.
Hänen
varjonsa tarina on 2000-luvun kummitustarina kahden kaksosparin
elämästä täällä, tuonpuoleisessa ja niiden välillä. Romaani sukeltaa
syvälle rakkauden moninaisiin muotoihin, pakkomielteisiin ja
salaisuuksiin jotka olisi paras haudata.
”Huolellisesti kehitelty, monitahoinen ja vakuuttava [...]. Hänen varjonsa tarina on yhtä tunnelmallinen ja lumoava kuin kävely Highgate Cemeteryn halki.” – New York Times
Audrey Niffenegger
Audrey Niffenegger (s. 1963) on amerikkalainen kuvataiteilija, professori ja kirjailija, joka opettaa kirjoittamista, graafista suunnittelua ja kirjataidetta Chicagossa. Niffeneggerin esikoisteoksesta Aikamatkustajan vaimo (2004) tuli menestyskirja, joka pysyi useita viikkoja myydyimpien teosten listalla sekä Yhdysvalloissa että Britanniassa. Niffeneggerin teoksia on myyty yli seitsemän miljoonaa kappaletta.
Mielenkiintoinen tarina, sillä aivan alussa ymmärsi ja näki, miksi kaikki hahmot olivat linkittyneet toisiinsa, mutta lopussa hahmot olivat sitten ihan erillään; yleensähän on toisin päin. En oikein tiedä, miten suhtautua. Tavallaan kunnioittavasti, koska tällaista harvoin tehdään ja nyt joku uskalsi kokeilla näinkin, tai sitten ärtyneesti, koska kirja etenee tavallaan tämän takia lopusta alkuun, ja lopussa kaikki on levällään ja oikein mikään ei saa kunnollista päätöstä.
odotukset tämän kirjan kohdalla olivat todella korkeat, koska rakastan Aundreyn Aikamatkustajan vaimo- kirjaa. Kirja kuitenkin tuotti suuren pettymyksen. Kirja oli ahdistavaa luettavaa ja loppu jää vaivaamaan kauaksi aikaa.(Ainakin itseni jäi.)
Ihan OK kirja. Loppu jäi kuitenkin liian avoimeksi, ja monet hahmojen kohtalo jäi roikkumaan liiaksi. En halua lukea liian loppuun kirjoitettuna tarinoita, mutta tästä jäi vielä liikaa auki. En kokenut samaistuvani yhteenkään hahmoon kirjassa ja lukukokemus kärsi siitä ja paljon. Mutta mielenkiintoinen teema ja mielenkiintoisia ajatuksia aiheesta. Ihan luettava kirja.
Hyvä kirja, vaikkei ihan täydellinen ollutkaan. Annoin neljä tähteä siksi, että jotkut kohdat kirjassa olivat hiukan tylsiä (tosin aika harvat) Pidin tosi paljon lopusta, sai miettimisaihetta. Pidin myös kirjan surullisesta ja hiukan karusta tunnelmasta, ei liikaa iloisuutta.
Todella viihdyttävää kerrontaa. Juoni todella upea, yllättävä. Kerronnassa käytiin monta elämäntarinaa läpi, ja jokainen oli yhtä viihdyttävä. En meinannut saada kirjaa kädestäni. Loppu olisi saanut mennä jotenkin toisin, jäi ehkä hiukan kesken. Romanttinen hiukan scifi...ei ehkä miesten mieleen.