Tieteiselokuvan käsikirja
Nidottu.
Miten avaruusmatkat, ihmiskoneet ja muukalaishirviöt muuttuivat valkokankaan menestystuotteiksi?
Tieteiselokuvan osuus filmiteollisuudessa on kasvanut etenkin 2000-luvulla. Suosituimmat scifi-spektaakkelit, kuten Avatar ja Tähtien sota -trilogiat, ovat tehneet kerta toisensa jälkeen ennätyksiä lipputuloissa. Millaisen lajiperinteen varaan nämä elokuvat ovat syntyneet? Mikä tekee tieteiselokuvasta omanlaistaan taidetta ja viihdettä? Miten avaruusmatkat, ihmiskoneet ja muukalaishirviöt muuttuivat valkokankaan menestystuotteiksi?
Tieteiselokuvan käsikirja esittelee lajityypin kehitystä mykkäkauden lyhytfilmeistä digiefekteillä rakennettuihin maailmoihin. Vähän tunnetut B-tuotannot esitellään yhtä merkittävinä kuin kuuluisat blockbuster-filmit. Kirjan tietolaatikoissa analysoidaan lähemmin lajikohtaisia merkkitapauksia, kuten 2001, Alien, Blade Runner, ja Matrix.
Tieteiselokuvan käsikirja on lajinsa ensimmäinen suomenkielinen tietoteos. Teos on itsenäinen jatko-osa Tieteiskirjallisuuden käsikirjalle (2015).
Markku Soikkeli
Markku Soikkeli (s. 1963) on filosofian tohtori, kirjallisuudentutkija sekä kirjallisuusarvostelija. Kuopiossa syntynyt Markku Soikkeli on opettanut Turun yliopistossa ja Tampereen yliopistossa. Nykyisin hän asuu Tampereella.
Suomalaisessa tieteiskirjallisuudessa Markku Soikkeli on ollut eräs tunnetuimmista fanzine-novellisteista. Vuodesta 1991 alkaen hän on julkaissut alan lehdissä tieteisnovelleja nimellä M. G. Soikkeli ja voittanut Portti-novellikilpailun useita kertoja. Soikkeli on julkaissut myös alan artikkeleita ja kolumneja suomalaisissa sf-lehdissä. Vuonna 2007 Soikkelilta julkaistiin esikoisnovellikokoelma Marsin ikävä. Teos oli Tähtivaeltaja-palkintoehdokkaana. Vuonna 2010 ilmestyi Soikkelin ensimmäinen romaani Kuninkaantekijät. Romaani Neljän miekan tanssi (2020) oli Tähtifantasia-palkinnon ehdokkaana.