Risingshadow

Kymnaasi

Kymnaasi-sarja #1 / 2
Kymnaasi (Kymnaasi-sarja #1) - Ilkka Auer
★ 7.82 / 11

Kymnaasi: Agnes af Forsellesin Kymnaasi hyljeksityille ja orvoille tytöille. Kuvitus: Ilkka Auer. Nidottu.

Kuvastaja-palkintoehdokas 2020.

Sofia on orpo, onneton ja yksin. Oudot sattumukset johdattavat hänet metsän keskellä sijaitsevaan salaperäiseen sisäoppilaitokseen. Agnes af Forsellesin Kymnaasi orvoille ja hyljeksityille tytöille on paikka, jossa todellisuuden rajat hämärtyvät.

Sofia tutustuu Kymnaasin kiehtovaan historiaan ja sen erikoislaatuisiin asukkaisiin, Muusaan, Sointuun, Avelineen ja kiehtovaan Lydiaan. Sofia löytää Kymnaasista kodin ja paikkansa maailmassa, joka on paljon mystisempi kuin voisi kuvitellakaan.

Kun pimeät voimat uhkaavat Kymnaasia, Sofia tajuaa, että hän voi menettää kaiken. Ja siihen hän ei enää suostu. Mutta onko Sofia valmis kohtaamaan pahuuden silmästä silmään?

Adlibris: tarkista saatavuus

FantasiaNuortenkirjallisuusKauhuKotimainen
Julkaistu: syyskuu 11, 2019 (Haamu)
Käyttäjien kirja-arvioita (3)

Arvosanani kirjalle
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆
Omassa pääkirjahyllyssäni

Aiheeseen liittyviä keskusteluja
Aloita uusi keskustelu (Vieraat tervetulleita)
Onko sinulla kysymyksiä kirjasta tai haluatko jakaa mielipiteesi? Liity keskusteluun!

Ilkka Auer

Ilkka Auer on syntynyt vuonna 1966 Porissa ja asunut Helsingissä, Espoossa ja Kirkkonummella. Hän kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1984 ja meni heti armeijan jälkeen töihin vakuutusyhtiö Tapiolaan, missä työskentelee edelleen suunnittelijana. Auer asuu vaimonsa ja tyttärensä kanssa Espoossa.

Auer on aina harrastanut piirtämistä, lukemista ja maalaamista. Kirjallisuudessa Ilkka Auerin suosikkeja ovat esimerkiksi J. R. R. Tolkien, Bernard Cornwell ja Robert Holdstock sekä kaikki muinaisskandinaavisuuteen liittyvä kirjallisuus. 80-luvun alussa hän innostui roolipeleistä ja oli jonkin aikaa mukana Seikkailija-lehden tekemisessä. Roolipelivuosinaan hän yleensä suunnitteli pelit alusta loppuun asti itse ja sijoitti seikkailut maailmaan, jonka oli itse luonut. Pelin maailmat laajenivat vuosien saatossa, ja niistä hän sai kipinän kirjoittamiselle roolipelaamisen loputtua. Auer kirjoitti novelleja jotka sijoittuivat omaan maailmaansa ja keskittyi lopulta yhden suuremman tarinan kirjoittamiseen, mikä lopulta kannattikin.

Ilkka Auerin esikoisromaani Sysilouhien sukua (2004) on skandinaavisesta mytologiasta kumpuavaa fantasiaa. ”Muutama vuosi sitten kirjoitin ystäväni tyttärelle lahjaksi tarinan tytöstä ja jääkarhusta. Kun kuulin, kuinka paljon hän piti tarinasta, päätin tehdä siihen jatkoa. Näin syntyi Sysilouhien sukua, tarina jossa skandinaavisuutta, mahtavia lohikäärmeitä, ritarillisuutta, väkeviä sotureita ja – ennen kaikkea – vahvoja naishahmoja”, kertoo Auer.

Lumen ja jään maa -sarjassa seurataan Nonnan, sarjan alussa 12-vuotiaan tytön, ja hänen suojelijanaan ja lemmikkinäänkin toimivan jääkarhunsa Fenriksen seikkailuja jäisessä ja kylmässä Noridiumin valtakunnassa. Sysilouhien sukua sai Suomen Tolkien-seuran Kuvastaja-palkinnon parhaana suomalaisena fantasiakirjana vuonna 2004.

Kirjallisuutta

Vesa Sisättö: Kotimaisia lasten- ja nuortenkirjailijoita 5. BTJ, 2008.

Linkkejä

Ella Peltonen: Ilkka Auer – Pohjoisen fantasiasaagan luoja. Risingshadow.net 7.4.2008.

Kuva: Irmeli Jung, Otava

Kymnaasi-sarja

Kymnaasi-sarja sisältää tällä hetkellä 2 kirjaa.

Kymnaasi (Kymnaasi-sarja #1)

eme avatar
eme
Kirjoja 13, Kirja-arviot 1
★★★★★★★★★★ 10 / 10

Tykkäsin tosi paljon Auerin kirjoitustyylistä, sekä miten hän oli hyvin osannut kuvailla tunteet. Mielestäni kirja oli juuri täydellinen hieman jännitystä kaipaavalle lukijalle. Tämä kirja on suositeltu nuorille, mutta mielestäni tämä sopii juuri täydellisesti kaikille lapsenmielisille. Auer on saanut kuvattua vakaviakin aiheita kepeästi, kuitenkin asian vakavuutta unohtamatta. Se miten

07.10.2019
Taru Väyrynen avatar
Taru Väyrynen
Kirjoja 197, Kirja-arviot 28, Viestit 45
★★★★★★★★★☆ 9 / 10

Vaikuttava ja hyvin kirjoitettu tarina, joka käsittelee monin vertauskuvin ihmisen alitajuisia tunteita, ja haastaa miettimään oman elämän perusasiaa: miten on elettävä, että toteuttaisi ihmisyyttään oikein.

13.06.2020
Pete avatar
Pete
Kirjoja 6, Kirja-arviot 3
★★★★★★★★★☆ 9 / 10
Sisältää juonipaljastuksia

Ostin tämän kirjan heti sen ilmestyttyä, luin sen samantien, ja tarkoitus oli kirjoittaa myös pieni arvostelu teoksesta.

Erinäisistä syistä johtuen on sen kirjoittaminen kestänyt liki vuoden. Mutta tässä se nyt on!

Kymnaasin kanssa Auer sukeltaa syvälle synkkiin vesiin. Mutta hän tekee sen tyylillä ja taidolla. Hän kuvaa nuoren henkilön

yksinäisyyttä, ahdistusta ja epätoivoa koskettavasti, tehden kuitenkin selväksi että synkimmälläkin pilvellä on hopeinen

reunus. Tarinan sävy muuttuu juohevasti epätoivosta ensin varovaiseen toivoon, ja siitä itseluottamuksen vähitellen

kasvaessa varmuuteen paremmasta tulevaisuudesta. Vaikka pahuus ja pimeys onkin uhkana taustalla.

Nykyaikana, kun joka "Tuutista" tulee lähes yksinomaan ikäviä, surullisia, pelottavia uutisia, joiden käsitteleminen ja

ymmärtäminen on mahdotonta aikuisillekin (Jotka ovat jo oppineet kyynisyyden jalon taidon) Saati sitten nuorille

joilla ei vielä ole sitä iän mukanaan tuomaa kokemusta.

Sen takia on tärkeää että on Ilkka Auerin kaltaisia kirjailijoita jotka vievät meidät joskus kauniisiin, joskus pelottaviin

maailmoihin. Jotkut maailmoista on molempia. Voimme kuitenkin luottaa siihen että he tuovat meidät aina turvallisesti

takaisin. Ja kun olemme palanneet, huomaamme ettei se ongelma joka meitä on vaivannut, ole sittenkään ratkaisematon.

Ja vaikka uutiset ovat edelleen huonoja, huomaamme että kaikkien ikävien uutisten joukossa on uutinen kuinka joku on

pelastanut koiran jäälautalta tai kissan puusta, tai kuinka ihmisjoukko on pelastanut rannalle ajautuneen valaan. Tämän

Ilkka Auer ja muutkin kirjailijat tekevät meille. Viemällä meidät matkalle luomiinsa maailmoihin, pistämällä meidät

kohtaamaan pelkomme, saamalla meidät tuntemaan iloa ja surua, epätoivoa ja onnellisuutta. He opettavat meidät

huomaamaan että oikeassa maailmassa on kaiken pahan joukossa paljon hyvää, ja on meistä itsestä kiinni kumpaa on

enemmän. Kiitos teille siitä.

Kymnaasi, niin kuin Domowik ja Anastasia ovat suunnattu nuorille. Mutta! Hyvällä kirjalla ei ole ikärajaa!

Vanhempikin lukija voi nauttia niistä. Avaat vain kirjan, päästät sisäisen nuoresi vapaaksi ja uppoudut seikkailuun!

Seuraa meitä: Uutiskirje | Facebook | X | Mastodon | RSS | English Site
Hostingpalvelun tarjoaa Planeetta Internet Oy
© 1996 - 2025 Risingshadow. Kaikki oikeudet pidätetään.
Sivustomme käyttää evästeitä takaaksemme parhaimman käyttökokemuksen.
Tietosuoja