Nimetön kaupunki ja muita tarinoita
Toimittanut, suomentanut ja kommentoinut Lauri Lattu. Kannet: Jokke Saharinen. Sidottu.
Kokoelma sisältää kertomukset Olio kynnyksellä, Dunwichin kauhu, Nimetön kaupunki, Rotat seinissä ja Nyarlathotep.
Kuka – tai mikä – on salaperäinen muukalainen Nyarlathotep, ja miksi seinistä kuuluu alati rottien kipitystä? Mitä salaisuuksia erämaan keskelle unohtunut nimetön kaupunki kätkee? Entä mikä hirvittävä, näkymätön kauhu on päässyt irti pienessä Dunwichin kylässä ja mikä riivaa Edward Derbyn vaimoa?
Nimetön kaupunki ja muita tarinoita kokoaa yhteen viisi kauhun mestarin H. P. Lovecraftin (1890–1937) klassista kauhukertomusta. Suomennokset ovat täysin uusia ja perustuvat ensimmäistä kertaa kirjailijan alkuperäisteksteihin tarjoten mahdollisuuden lukea tarinat sellaisina kuin kirjailija olisi ne itse halunnut julkaista. Kertomuksia taustoittavat suomentajan ja toimittajan, Lovecraft-asiantuntija Lauri Latun esipuhe, jälkisanat ja kommentit. Niissä avataan suomennettujen sanojen merkityksiä, termejä, tarinoiden taustaa sekä muun muassa arvoituksellisen Nyarlathotepin olemusta.
Howard Phillips Lovecraftia pidetään modernin kauhun isänä. Hänen kirjoituksensa ovat vaikuttaneet niin kauhukirjallisuuteen, kauhuelokuviin, rock- ja metallimusiikkiin kuin filosofiaan ja korkeakirjallisuuteenkin. Lovecraftin esittämä pelottava maailma, jossa ihminen ei ole keskiössä, on näinä epävarmuuden aikoina tärkeämpi kuin koskaan.
H. P. Lovecraft
Yhdysvaltalainen Howard Phillips Lovecraft (1890–1937) on tunnetuimpia 1900-luvun kauhukirjailijoita.
Lovecraft syntyi vuonna 1890 Rhode Islandilla Providencessa. Lovecraft oli varhaiskypsä lapsi, joka oppi lukemaan kolmevuotiaana. Lovecraftin ensimmäinen kirjallisen intohimon aihe oli hänen viisivuotiaana lukemansa Tuhannen ja yhden yön tarinat. Hän otti käyttöön kirjailijanimen Abdul Alhazred, joka myöhemmin esiintyy hänen kirjoituksissaan Necronomicon-nimisen kirjan tekijänä. Kuusivuotiaana Lovecraft kiinnostui kreikkalaisesta tarustosta ja kahlasi lävitse Homeroksen Iiliaksen ja Odysseian. Hän ihastui myös Grimmin veljesten satuihin ja Jules Vernen tieteiskirjoihin. Koulussa hän tutustui myös varhaisten kauhu- ja fantasiakirjoittajien kuten Edgar Allan Poen teksteihin.