Hulluuden vuorilla
Alkuteos ilmestynyt 1936. Suomentanut, toimittanut ja kommentoinut Lauri Lattu. Kannet: Jokke Saharinen. Sidottu.
Terra australis, Antarktis, Etelämanner, viimeinen tuntematon.
Miskatonicin yliopiston retkikunta matkaa tutkimaan Etelämannerta, mutta heitä odottavat tragedia, kauhu ja ihmeelliset paljastukset. Kadonneen rodun kaupungista, jäisen autiomaan keskeltä löytyvät salaisuudet ovat omiaan järkyttämään ihmiskunnan perimmäisiä käsityksiä maailmankaikkeudesta ja omasta paikastaan siinä.
Kauhun mestarin H. P. Lovecraftin (1890–1937) kosminen tieteiskauhu saavuttaa lakipisteensä tässä mestariteoksessa. Vuosimiljoonien takaiset salaisuudet paljastetaan taitavasti kertoen ja aste asteelta kierroksia lisäten, kunnes viimein lukijan eteen avautuu äärimmäinen kauhu.
Hulluuden vuorilla on yksi nykyisen kauhukulttuurin pohjakiviä. Sen pohjalta on syntynyt muun muassa John Carpenterin kauhuelokuvan klassikko The Thing (1982) sekä monia muita teoksia. Lauri Latun käännös perustuu Lovecraftin alkuperäiseen käsikirjoitukseen, jonka S. T. Joshi on rekonstruoinut englanniksi. Käännöstä täydentävät Latun alaviitteet sekä esipuhe ja kattavat jälkisanat, joissa syvennytään muun muassa muinaisten biologisiin ominaisuuksiin ja tarinaa inspiroineisiin teoksiin.
H. P. Lovecraft
Yhdysvaltalainen Howard Phillips Lovecraft (1890–1937) on tunnetuimpia 1900-luvun kauhukirjailijoita.
Lovecraft syntyi vuonna 1890 Rhode Islandilla Providencessa. Lovecraft oli varhaiskypsä lapsi, joka oppi lukemaan kolmevuotiaana. Lovecraftin ensimmäinen kirjallisen intohimon aihe oli hänen viisivuotiaana lukemansa Tuhannen ja yhden yön tarinat. Hän otti käyttöön kirjailijanimen Abdul Alhazred, joka myöhemmin esiintyy hänen kirjoituksissaan Necronomicon-nimisen kirjan tekijänä. Kuusivuotiaana Lovecraft kiinnostui kreikkalaisesta tarustosta ja kahlasi lävitse Homeroksen Iiliaksen ja Odysseian. Hän ihastui myös Grimmin veljesten satuihin ja Jules Vernen tieteiskirjoihin. Koulussa hän tutustui myös varhaisten kauhu- ja fantasiakirjoittajien kuten Edgar Allan Poen teksteihin.