Käyttäjän The Big Bad Wolf avatar

The Big Bad Wolf

Guru· Taso 42

LUKIJAN OMA ÄÄNI

Kirja-arviot

Käyttäjän The Big Bad Wolf omat ajatukset lukemistaan kirjoista. Nämä ovat lukijan kirjoittamia kirja-arvioita, eivät Risingshadow’n toimituksellisia arvosteluja.

79 kirja-arviota
Järjestä kirja-arvioitaJärjestys: Kirjoituspäivä · Uusin ensin
Sinä ja minä sitten joskus

Sinä ja minä sitten joskus

Jay Asher, Carolyn Mackler

6/10Kirjoitettu 7.11.2013Muokattu 7.11.2013

Tyyliltään kirja on häiritsevän samanlainen muutamia vuosia sitten lukemieni esiteinihöttökirjojen kanssa. Idea vain oli parempi.

Kielestä tätä ei voi erikoisemmin kehua. Meneehän se siinä, ei nyt joka sivulla töki, mutta... Njoo, ei kovin nautittavaa.

Hahmoihinkaan ei pystynyt syventymään. Emma oli ärsyttävän täydellinen, kiltti, fiksu, urheilullinen, suht siveellinen. Josh taas ei ensin ole olemassakaan, ja yllättäen koulun suosituin tyttö on kiinnostunut. Mitä? Sivuhenkilöt olivat samalta mantereelta, persoonattomia ja ohuita.

Todella hyvin oli maalattu lukijalle 1996 Amerikka. Näyttää juuri sellaiselta kuin olen samaan aikaan perustuvista jenkkikirjoista lukenut. Olen siis asiantuntija, varsinkin koska synnyin kahta vuotta myöhemmin.

Idea on hyvä. Okei, takakansi herättää vain ennakkoluulot, "Joup, ei voi olla hyvä", mutta tarinassa toimi. Muutoin juoni ei iskenyt epäuskottavine neliödraamoineen. Facebook kuitenkin toimi parhaiten.

Sinänsä en pitänyt ylettömän paljon tässä mistään, mutta. Koukutuin pahasti ja luin tätä odotushuoneessa tauotta. Haluan lukea tämän tai jotain sen kaltaista uudestaan. Miksi? Miksi?!?!?!

Harry Potter ja kuoleman varjelukset

Harry Potter ja kuoleman varjelukset

10/10Kirjoitettu 6.11.2013

Tähän kaikki loppui.

Kuoleman varjelukset on hauskin, koskettavin, koukuttavin osa sarjasta. Luin päätösosan nopeammin kuin nuo ensimmäiset. Kertokoon se puolestaan.

Pottereiden maailma käsittelee inhimillisiä tunteita niin ainutlaatuisen aidosti. Pahat ominaisuudet tuomitaan, niistä ei pidetä, mutta niiden myönnetään kuuluvan ihmisyyteen siinä missä kaikki muutkin. Parhaimmistakin löytyy ahneutta, keltään ei puutu akilleenkantapäätä. Vahvista vahvin ja viisain Dumbledorekin oli joskus väärässä, mutta toki häntä voi paljastumisenkin jälkeen kunnioittaa.

Lordi Voldemort ei rakasta, joten hän on paha. Harry Pottereiden maailmassa on niin paljon rakkautta, kaikki se hyvä, Weasleyden perhe, Ron, Hermione, Harry, Ginny, Sirius, Tonks, Bill, Lupin, Kalkaros, Lily, James, Dumbledore... Voldemort on tehty niin selkeäksi kotrastiksi. Kuolonsyöjät olivat inhimillisempiä.

Malfoyden perhe oli esimerkillinen todistus ihmisyydestä naamioiden alla. Todellisuudessa perhe tulikin ensin, rakkaus, eikä Voldemort.

Itkin syvään ja hartaasti Kalkaroksen muistojen aikaan. Lily ja Severus tuntuivat toisilleen tarkoitetuilta enemmän kuin Lily ja James, vaikka toimivat hekin... Surullinen rakkaustarina, joka kuitenkin päättyi kauheimmalla ja parhaalla tavalla. Monimutkaista.

Harry vanhempiensa haudalla oli koskettavaa, mutta vielä pahemmin herkistyin onnellisen lopun kohdalla. Kaikki päättyi yllättäen hyvin. Laimeaa, kun sen noin sanoo, mutta Rowlingin kynällä kaunista.

Hahmot ovat tärkeimpiä elementtejä sarjassa. Meistä jokainen tuntee Nevillen, Hermionen, Tonksin, Siriuksen, Dracon... Me tunnemme sankareita, pelkureita, takinkääntäjiä, teeskentelijöitä, hyväntahtoisia, pahantahtoisia, me kaikki tunnemme ihmisiä. Tylypahka on kaunis paikka Albuksen kaarti on levinnyt ympärillemme Kuolonsyöjien joukkoon.

Hitto, paras kirja sarjassa. Niin eeppinen olo taas kun tuli luettua. Harry Potter ei kuole koskaan.

Harry Potter ja puoliverinen prinssi

Harry Potter ja puoliverinen prinssi

8/10Kirjoitettu 5.11.2013
Näytä spoileriksi merkitty arvio

Draco Malfoykin on ihminen. Draco Malfoykin voi pelätä. Draco Malfoykin on vain pieni ihminen, jolla on heikohko itsetunto. Minä pidän Draco Malfoysta.

Puoliverinen prinssi alkaa ihanalla Dursley-kohtauksella. Ikävä tulee näitä karseita jästejä. Ja Albus Dumbledorea.

Onhan jo aiemmissakin osissa sekoiltu ihastusten kanssa, mutta kuudennessa osassa ne muodostavat jo ihan kohtuutärkeän sivujuonen. Hermionen ja Ronin sähläystä on huvittava lukea, kun kaverit väen vängällä yrittävät kertoa kiertoteitse kaikista tunteista, joita he eivät missään nimessä tunteneet toisiaan kohtaan. Ja Harry ja Ginny... Kiljun edelleen kuin kymmenvuotiaana kun ensimmäisen kerran lukaisin nuo pari kohtaa.

Tämä on viimeinen kirja, jossa koulun sisällöstä päästiin nauttimaan. Harryn kapina Kalkarosta vastaan oli loistava koominen elementti. Dumbledoren yksityistunneista en erikoisemmin syttynyt, vaikka rentoa, lempeää Tylypahka-meininkiä se täydellisyydessään oli.

Kalkaroksen käyttö "pahimpana" vihollisena vähän ärsytti. Jo ensimmäisessä kirjassa Severus oli se ilkein opettaja, ei sen kummempaa. Nyt Pimennon jälkeen odotti jotain... Uutta. Kalkaros on jo nähty.

Ja totta kai, pitihän siinä itkeä kun Kalkaros näkyi vaihtavan puolta ja avada kedavrat Dumbledoren rintaan. Feeniks laulakoon surun meistä pois, muistelkaamme kauniita hetkiä arvoisan rehtorimme kanssa. Albus Dumbledore oli hieno mies.

Voisi tätä pidempäänkin puida, mutta Kuoleman varjelukset odottaa. Piti lukea sata sivua, yllättäen vähän lipsahti. Neljäsosa jäljellä. Hupsis.

Harry Potter ja Feeniksin kilta

Harry Potter ja Feeniksin kilta

8/10Kirjoitettu 3.11.2013
Näytä spoileriksi merkitty arvio

Suosikki Pottereista (jos parempia osia ei oteta lukuun). Tästä osasta näin leffan ensin, joten täydellistä ensilukukokemusta en saanut. Samapa tuo, kahdeksannen, yhdeksännen lukukerran jälkeen edes muista ekareakoinneista mitään.

Yksi maailman suosituimmista nuortenkirjoista täynnä mediaa ja politiikkaa. Pienenä pidin eniten kapinoinnista, Harryn marttyyriydestä ja Pimennon yrittämästä diktatuurista, mutta nyt hihkuin propagandaa ja ministereitä.

"Jes! Ministeriö on väärässä, rikkoo lakejaan ja toimii väärin. Mahtavaa!"

Joo, ja Pimento on edelleen järkyttävän ihana hahmo. Kunnon pikku sammakko. Jolla on krooninen yskä.

Alkukirjan yksinkertainen viha, raivo ja ärsyynnys oli jotain niin inhimillistä. AK:n jälkeen Harry rauhoittuu, ja kirjan päätunteetksi kohoaa vahingonilo. Pimennon epäonnistumisetja toivottomat yritykset, eteenkin McGarmivan ja Pimennon välinen taistelu. Se, miten McGarmiva tukee täysin halveksimaansa Punurmiota Pimentoa vastaan...

Weasleyn kaksoset jaksavat aina naurattaa. Riesu... Kunnon antiPimento-liiga. McGarmivakin täytyy laskea joukkoon.

Feeniksin kilta syvensi James Potterin miltei epämieluisalle tasolle. Rakastan rakastan rakastan Harryn vanhempia, mutta Kalkarosta tulee väkisinkin säälineeksi. Samoin syveni Sirius Musta ja Neville. Bellatrix Lestrange on loistava lisä. Kiero katala karsea sadisti. Mieletön hahmo. Voldemort on aivan ihana. Niin räikeän paha, eikä herkistelemään taipuvainen.

Uusista hahmoista tietenkin Luna lumoaa täysin. Chosta en pitänyt kovin missään kohtaa (koska Harry ja Ginny ovat täydellinen pari). AK:n jäsenistä suurin osa on vähän turhanpäiväisiä.

Tämä ja Kuoleman varjelukset. Ja Azkabanin vanki. Ja Liekehtivä pikari.

Harry Potter ja liekehtivä pikari

Harry Potter ja liekehtivä pikari

8/10Kirjoitettu 29.10.2013Muokattu 6.11.2013
Näytä spoileriksi merkitty arvio

Neljä viimeistä Harry Potteria liimaavat sormet kirjaan hitusen tahmeammin kuin kolme ensimmäistä. Diagnoosi on tämä, sillä jotenkin seitsemänsataa sivua tulee luettua samaassa ajassa, joka vahingossa kesti kolmeensataan... Hups.

Liekehtivä pikari on yksi suosikeistani. Tai ei. On. Meillä on ikään kuin on/off-suhde. Aivan ihana juonisotku, kaikki tontut ja kyyryt ja voldet samaan pataan vain. Uskomatonta. Aaaaa.

Koulussa ei nyt niin hirveästi vietetty edelleenkään aikaa, pituus johtunee pääosin koetuksista ja niihin valmistautumisesta. Vauhkomielen tunneille olisin kaivannut lisää... Ei, Vauhkomielen tunteja olisin kaivannut lisää. Anteeksiantamattomien kirouksien opettelu oli jo sinänsä mahtavaa, mutta kun ope intoutuu kiroamaan oppilaansa... !!!!! Käsittämätöntä. Ihanaa.

(Uskonnonopeni on hiukan samanlainen.)

Hahmona Vauhkomieli (okei, Barty Kyyry) oli niin täyttä Rowlingia. Hullu, persoonallinen ja muuten vain upea. Samaan sarjaan kuuluu Rita Luodiko, jonka syväluotaavat sonta-artikkelit pelastivat masentavan syystalvipäivän. Hän on esikuvani. Niin tuottelias, niin mielikuvituksellinen! Plus rikollinen, rekisteröimätön animaagi. Jes.

Weasleyt ovat niin kaunis perhe. Sirius on kunnioitettava kummisetä. Kirjaan on upotettu niin paljon rakkautta, ettei sitä edes huomaa.

Voldemortin nousu ja Harryn vastustus komennuskirousta vastaan ovat aina lumonneet minut. Juonisokkelo onnistui niin kiertymään labyrintiksi selän taakse, kylkiin ja kaulaan tiukaksi vyyhdiksi, joka raateli lukijaminän keskelle tapahtumia porttiavaimella ilman varoitusta. !!!!!!!!

Rakennan kotialttarin J.K.Rowlingille.

Kisailu oli ihan virkistävää vaihtelua, joskaan en oikeasti usko koetusten olleen mielenkiintoisia katsojille. Tai siis... Toinen oli kokonaan järvessä, eikä labyrinttiinkään kai niin hyvin nähnyt...?

Rakastan kirjaa. Mitäs siihen lisäämään.

Harry Potter ja Azkabanin vanki

Harry Potter ja Azkabanin vanki

8/10Kirjoitettu 27.10.2013Muokattu 27.10.2013
Näytä spoileriksi merkitty arvio

Azkabanin vanki oli eka lukemani Potter. En päässyt sudenpentuna juoneen mukaan erikoisen hyvin, mutta ainakin jännitin lopussa ihan tarpeeksi. Nimet sekoittuivat herkästi ja hämmensivät miniminää. Seuraavien lukukertojen aikana kuitenkin kolmososa kohosi pitkäksi aikaa suosikikseni.

Uusia ajatuksia kirja ei herätä. Ehkä hiukan tätä nukkehallitusasiaa, Lucius Malfoyn kiristämiä virkamiehiä ja näin päin pois, eläinten oikeuksia. Ja Dracon idiotismi. Kaunis henkilö.

Azkabanin vanki lyö pöytään kasan uusia hahmoja, jotka valloittivat sydämen ehkä syvimmin. Sirius Musta tuntui läheisemmältä vasta, kun puhuttiin miehestä Anturajalkana ja Jamesin kaverina. Jos Sirius oli näin ihana, millainen oli James? Ja sydän sirpaleina itkee susi taas jo valmiiksi kuollutta hahmoa. Snif. Vasta tässä kirjassa päästiin hiukan lähestymään Harryn vanhempiakin.

Lupin sitten... Tahdon kuollakseni samanlaisen opettajan. Tai noh, rehellisesti vain tahdon Tylypahkaan. Koska opekaarti, aaveet ja... Ei biologiaa. Hehee. Mutta mutta siis, Lupin on käsittämättömän taidokas hahmo. Rento, isällinen, huolehtiva, mukava... Ja ihmissusi.

Punurmion tunneilla saa aina nauraa. Tekousvainen sisäinen silmä ja ne ainaiset kalmankoirat. Aaaaaaaaaaaawesome. Entinen enkunopeni oli hitusen samanlainen. Silloin ei naurattanut.

Sairaalasiivessä Kalkaroksen loppurage oli jotain niin legendaarista. "TÄMÄ LIITTYY JOTENKIN POTTERIIN!" Käsittämättömän mehukas kohtaus. Ihana Kalkaros...

Miljöö on taas niin superkaunis. Tylyaho...

Juoni poimuttui kivasti, kun loppukohtaus katseltiin kahteen kertaan. Leffassa ei toiminut, mutta kirjan jaksoi kelaamatta lukea. Ja voi auuuuuu, tämä on eka Potter, joka saa minut itkemään. Se hetki, kun Sirius on syytön ja Harry on lähellä saada onnellisen kodin... Hiton Kalkaros. Ja ankeuttajat.

Lisää kunnioitusta suomennoksesta, ankeuttaja. Aika täsmällinen nimitys. Nerokasta.

Nyyh. Ihana kirja.

Harry Potter ja salaisuuksien kammio

Harry Potter ja salaisuuksien kammio

8/10Kirjoitettu 23.10.2013
Näytä spoileriksi merkitty arvio

Salaisuuksien kammio hitusen synkentää sarjaa. Lopputaistelua voi jo melkein kutsua jännittäväksi. Mutta... En anna itseni jättää tätä niin lyhyeksi kuin tahdon, joten. Alusta.

Harryn sorto lämmittää sydäntä. Niin suuri kontrasti velhomaailman ihailuun... Kaunista. Dursleyt vain ovat jästipäisyydessään niin käsittämättömän upeita. Kuinka onnellinen, helppo ja vaivaton ydinperhe sitten onkaan?

Toinen osa kääntää sarjaa myös hiukan... En tiedä, yhteiskunnalliseksi? Jo kakkososassa esitellään joidenkin velhojen vahva rasismi, lahjottavat (okei, kiristettävät) lautakuntalaiset, noiden rasistivelhojen ylenkatse "alempiarvoisia" kotitonttuja kohtaa. Dobby oli niin suloinen, pikku rääsyläinen.

Nauran aina Lockhartin kohtauksille, miten pieni kurja miehenpuolikas on aina jotenkin niin täynnä itseään... Vaikka jätkä tietää, ettei siihen ole aihetta. Julkkis-beebeen varma asukas. Aaawsom. Ihana ihana ihana hahmo. Turha julkku.

Malfoyt ovat myös niin... Hellyyttäviä. Velhomaailman Dursleyt siinä mielessä, että kokonainen perhe, kaikki on juuuri niin kuin pitääkin, käsitys omasta paremmuudestaan. Draco on... Okei, ehkä leffoissa pidän hänestä oikeasti enemmän, sekin kai Tom Feltonin ansiota, MUTTA joka tapauksessa mehukas hahmo.

Ärsyttää. Luin kirjan ekan kerran superpienenä ennen Viisasten kiveä ja leffan jälkeen, eikä loppupaljastus silloin hätkähdyttänyt kun pikkuhukkaidiootti ei sitä ymmärtänyt. "Ai niinku kuka Voldejotai?" Eääärgh. Omistaapa aikakone. Tahdon paeta menneisyyteen, lukea lopun ja YLLÄTTYÄ!!! Pitkänkin lukutauon jälkeen, reaktio Valedroon: "Joo se Voldemort." Joitain asioita ei vain voi unohtaa. Miksi???? Anagrammi on nerokas, kuitenkin, ja pidän käänteestä. Omaa vikaani pilasin tuon kohtauksen.

Lisää kaipaan tuntikuvauksia, keskusteluja, joutenoloa, sitä mikä pitkittää vikat kirjat. Ekat osat tuntuvat liian... Lyhyiltä. Höh.

Mutta mutta. Hyvä kirja, joskus kauan sitten jopa hetkellinen suosikki. Tai. Nää. Ei tämä Azkabanin vankia koskaan voita.

Harry Potter ja viisasten kivi

Harry Potter ja viisasten kivi

8/10Kirjoitettu 20.10.2013
Näytä spoileriksi merkitty arvio

Heh. Se tunne, kun ennustava tekstisyöttö hoksaa jo ekan ärrän kohdalla mistä kirjasta puhun...

Viisasten kivi ei oikeastaan ole ensimmäinen lukemani Potter, mutta tämä piti lukea ennen kuin oikeasti koukutuin sarjaan. On olemassa niitä harvoja järjettömiä sarjoja, joihin jää jumiin niin pahasti, että tuntee fyysisenä tuskana jos ei aina halutessaan kykene näitä lukemaan. Ensimmäisenä tämän efektin aiheutti Percy Jackson, mutta Harry tuli siinä heti perässä.

Rowlingin kieli ei takkua. Se soljuu konkreettisesti eteenpäin, naurattaa edelleen joillain sanankäänteillään ja vie tarinan eteenpäin kevyen ja vaivattoman oloisesti. Aivan valtava hatunnosto Jaana Kaparille, jonka suomennos tekee oikeutta velhomaailmalle. Käännetyt nimet, loitsut ja ne kaikki persoonalliset adjektiivit... !!!!!!!!!! Suomentaja tekee taidetta lähes yhtä paljolti kin Rowling.

Hahmoissa on Pottereiden ehdottomin vahvuus. Peruskaarti esiteltiin tässä osassa pohjustellen kivasti, mutta ne kaikkein rakkaimmat Siriukset ja Lupinit puuttuvat vielä. Dursleyt ovat herkullisia, Dumbledore on mestarillinen nerokas hörhö, jollainen jokaisessa fantasiakirjassa kuuluisi olla. Weasley kaksoset ovat täysin omaa luokkaansa, niin järjettömän... Aaaaa!!!! "Ei mekään tyhmiä olla. Me tiedetään, että meidän nimet ovat Gred ja Feorge." Hauskoja. Koko kirjan huumori pusertuneena kahteen hahmoon, vaikka toki se leijailee muuallakin ympäristössä.

Eka kirja on nopea, ehkä pääsääntöisesti esittely. Sarjan asetelma tulee selväksi, on vaatimaton kuuluisa velhopoika vastassaan kauan sitten kadonnut suunnaton paha Voldemort, jota maailma pelkää edelleen. On uskollisia ystäviä, mukavia ja hirveitä opettajia, mytologisia otuksia, taikuutta, sisäoppilaitos ja paljon herkullista ruokaa. Hiukan jännitystä tässäkin joo oli, mutta enemmän nuorelle lukijalle. Henkilökohtaisesti sanoisin juonen paranevan myöhemmissä osissa, kun päästään kunnolla räiskimään. Viisasten kivi on vielä aika kesy, mutta mikään ei voita tunnetta, kun huomaa idolinsa piilottaneen jo tähän kepeään aloitusosaansa vikan kirjan Grindelwaldin.

Mitäpä siitä. Rowling on nero.

Ensimmäinen osa ei täysin täytä janoa. Tai siis, voisin lukea ikuisuuden oppitunneista, koulun salakäytävistä, opettajista, läksyistä... Seitsemään kirjaan tätä mahtuu paljon, mutta ensimmäiseen ei vielä niin.

Monettako kertaa tämänkin luen? Numero lähemmäs kymmentä. Yli. Reippasti.

Uhanalainen

Uhanalainen

Elina Rouhiainen

8/10Kirjoitettu 14.10.2013
Näytä spoileriksi merkitty arvio

Viimeiset kolmesataa tekstaria kaverille lähtivät kaikki surunaamoina. Olen ihan maassa... Ei!!! Mikael on niin saatanan suloinen, Raisa!!! Yritä nyt edes hiukan... Eääääh!!!! Sävy huudoilleni on riipivä, kärsivä, hysteerinen... Tahdon itkeä tai kuristaa jonkun. Mieluusti molempia.

En minä voi ainut olla, joka otti tämän näin raskaasti? Eronneita Raisa ja Mikael jatkuvasti olivat, mutta nyt vasta särkyi sydän peruuttamattomasti. Vihaan kakkososia. VIHAAN!!!

Kieli kiva, juoni jees, jii än ee ja näin päin pois. Hahmot mukavia. Jenni oli kiva. Pidin Mikaelista.

Ja nyt lakkasi ääni kantamasta Mikaelin nimen kohdalla...

Kirjan alku oli hiukka kömpelö ja töksähtelevä. Mielenkiinto pysyi hereillä vain aktiivisen ja oma-aloitteisen yrityksen kautta. Alku loppui onneksi jo puolivälin jälkeen. Yllättäen vain huomasi lukeneensa kolme neljäsosaa erittäin nopeasti... Hahmoista Jenni syventyi erittäin mukavalle tasolle. Yllättäen tyypistä löytyi luonnetta. Juha oli edelleen hiukan tylsä.

Niko oli oma ihana itsensä. Hitusen turhan innokas bailaaja, mutta symppis jätkä. Raisa oli räväkkä ja persoonallisesti eri luokkaa tavan päähenkilötyttöjen kanssa. Siinä, missä muilla tytöillä on itsetuntopaineita, Raisa lähtee periaatteesta "I'm sexy and I know it". Mikael oli toisaalla niin kovin alfa ja toisaalla niin haavoittunut ja kipeä. Viimeistään siinä vaiheessa alkoi vihata Raisaa. Jätkä on suhun niin heikkona kun susi voi olla, ja yks vain kääntää selän toisen toiveille. Aaaaaargh.

Toiveet virisivät, kun tunteet pääsivät vähän lämpenemään. "Ne palaa yhteen, ne palaa yhteen, JES!!!" mutta mitä sitä suotta. Sen kun kidutetaan sutta niin paljon kuin sielu sietää. Susi viittaa sekä minuun että Mikaeliin. Ja kyseessä on muuten törkeä eläinrääkkäys.

Hienoa, hienoa, että joku uskaltaa astua muotista ulos ja tehdä jotain omaa. On hyvä juttu. Jee. Mutta!!!! Eääääh.

Ihan tosissani, en ole pitkiin aikoihin ollut NÄIN maassa minkään kirjan takia. Ja eroista on luettu ihan liikaa viime aikoina.

Martti oli Heikkinen? Voi jee, joku meikäsuden setä tai jotai.

Tahtoo kolmososan. Ja tahtoo erittäin, erittäin onnellisen lopun, jossa Raisa ja Mikael menevät vaikka naimisiin ja elävät onnellisesti elämänsä loppuun asti. Jooko?

Piraijakuiskaaja

Piraijakuiskaaja

Annukka Salama

8/10Kirjoitettu 13.10.2013
Näytä spoileriksi merkitty arvio

UNNA!!!!! UNNA!!!!!! EIIIIIIII!!!!!!!!! RUFUS!!!!!!! RUFUS!!!!!!!!!!!!!!!!!! AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAARGH!!!!!!!!!!!!!!! EIEIEIEIEIEIEIEieieieieieieiiiiiiiiiii. . .

Kirja herätti tunteita. Paljon. Erittäin. Erittäin. Erittäin. Paljon. Tekisi mieli kiroilla, mutta se veisi kaiken arvokkuuden näin tyylikkäästi alkaneesta arvostelusta. Hitto... (ei ole kirosana.) Luin tämän niin hitaasti kuin maltoin itkien jo valmiiksi lopettamisen tuskaa. Eäääh. Edelleen aivan liian lyhyt kirja... Tahdon lukea niin paljon enemmän!

Oukei. Kakkososat usein vähän floppaavat, mutta tämän sarjan kohdalla en laskua odittanut tahi huomannut. Kieli toimi yhtä räväkästi kuin edellisessäkin osassa. Vitsit naurattivat aika pahasti edelleen, varsinkin Viken ääliöjutut. Aivan ihana kusipää. Ja Rufus osaa puhua. Tosissaan.

Uudet hahmot olivat semikivoja. Nemosta en pitänyt pahemmin ja Eden ärsytti, mutta vain viedessään puheenvuoron pois Unnalta. Vanha kaarti vain on ykkönen. Rufus sulattaa sydämen vain olemalla niin... Hottis!!! (Heh.) Unna on mukava. Vikke on ihana. Joone raatelee sydämestä kaikki loput riekaleet, joita Rufus ei ehtinyt. Aaaaaa. Oli mukava päästä vähän syvemmälle Ronniin. Ihana pikku vampyyri...

Tässä osassa päästiin jo räiskimään. Rufuksen sokea mustasukkaisuus Unnasta särki omaan sydäntäkin. Niin suloista!! Lisä informaatio faunoideista oli mukavaa, mutta jäi vähän taka-alalle kun hahmot hurmasivat.

Loppu oli kamala. Hirveä. Spoilasin sen itselleni, mutta uskoin viimeiseen asti spoileriarvosteluiden erehtyneen. Unna ja Rufus olivat niin täydellisiä yhdessä. !!!!!!!! Mutta vielä he yhteen palaavat. Varmasti. Jos eivät niin... Päästän 46-prossaisen suteni valloilleen ja lähden metsästämään oravia. Onko sitten kiva? Onko? Onko? Mitä?

Erittäin, erittäin, erittäin vahva taidonnäyte, joka saa taas kerran ylistämään suomalaisuuttani. Eivät Jenkkilät kotimaiselle kirjallisuudelle enää pärjää. Hahaa.

Mitä? Sekava arvostelu? Eikä ollut. Itken edelleen ja tuherran tätä kännykälläni. Minulla on lupa olla vähän sekava.

Haltijan poika

Haltijan poika

Sari Peltoniemi

6/10Kirjoitettu 11.10.2013

Rento, rauhallinen jii än ee. Meneehän tämä. Mitään kovin, kovin jännittävää ei sivuille mahtunut... Suoraan sanottuna ei niin paljon mitään muutakaan.

Jouni on vähän tylsähkö, mutta Saara tuntui konkreettiselta kiukuttelunsa ja eläinoikeuksiensa alla. Niin ihanan... Kipeä henkilö, teini-iän vaikeuksia ja näin päin pois. Jounin vanha ope ja isäkin ovat kumpikin myös sympaattisia.

Juoni ei erikoisemmin hetkauttanut. Muutamia yksinkertaisia creepyjä kohtauksia lisäämällä Haltijan poikaan olisi saanut helpolla tuota jännityselementtiä. Ja kauhua. Shamanismi on ainut mytologia, jota ihan tosissani pelkään.

Kieli ei tee erikoisempia temppuja. Hyvää se on, joo, siinä jotenkin, mutta se ei erotu tai leiki sanoilla. Luki tämä kevyesti ja nopeaa.

Ihailen Peltoniemeä ihmisenä paljolti, sillä hän teki pikkuminään lähtemättömän vaikutuksen vuonna miekka ja kilpi käydessään ala-asteellani kertomassa urastaan. Silloin ilmestyneet Suomu ja Hämärän renki innostivat enemmän kuin tämä sarja.

Paria kohtaa vähän venyttämällä, paria kohtaa supistamalla, muutaman kauhuelementin lisäämällä tästä olisi kyennyt muokkamaan neljän, viiden tähden kauhukirjan. Korjaus, fantasia. Fantasiaa tämä on joo, mutta minulle kauhu, koska kuten mainittu, shamanismi...

Käärmeenlumooja

Käärmeenlumooja

Annukka Salama

8/10Kirjoitettu 24.9.2013

Luulisi, että olisi jo päässyt eroon ennakkoluuloista suomalaista fantasiaa kohtaan. Mutta ehei... Jos ei muuta, ainakin odotukset ylittyivät reippaasti. Potenssiin seitsemäntoista. Vähän päälle.

Kieli ei takkuillut. Rento tyyli ja sanavalinnat eivät ärsyttäneet, vaan lisäsivät persoonallisuutta. Mä ja sä sopivat puheeseen eivätkä tuntuneet epätoivoiselta yritykseltä kirjoittaa jotain \"nykynuorisolle\". Kerronta sai lukijan sulautumaan miljööseen, joka sekin yhtä lailla onnistui täydellisesti. Sävy kirjassa oli tumma ja värikäs.

Unnan hahmo oli harvinaisen onnistunut. Pelkästään jo tekstistä tunsi sen kaiken oravaisuuden miltei konkreettisesti. Jätkätkin pääsääntöisesti olivat täysin voimaeläintensä kaltaisia, joskaan Vikkeä en hevoseksi mieltänyt. Aivan ihana kusipää hahmo oli, mutta ei hevonen... Turha edes mainita, miten paljon Rufukseen tykästyin. Luovuin jo suunnitelmistani muuttaa Jenkkilään etsimään elämäni vampyyria. Nyt kelpuutan myös kotimaisen lohikäärmeen.

Idea on onnistunut. Ensivaikutelma takakannesta sai odottamaan vähän nuoremman porukan hittisarjasta, vaikka selkeästi kymmenvuotias minä ei tätä olisi kyennyt lukemaan. Nuortenkirjana aivan mahtava.

Käärmeenlumooja lukeutuu näihin kirjoihin, joita ei kannata lukea iltasaduksi hiljaisuuden vallitessa kämpässä. Kuolin nauruun äärimmäisen usein ja tukehduin nyrkkiini. Joonen stealaiset merilehmät...

Hahmot, teksti ja miljöö ansaitsevat vielä viidennenkin tähden, mutta juoni vähän miinustaa. Rakastan tarinaa ja näin, mutta se hetki, kun pelkää kuollakseen, jäi puuttumaan. Plus kolmesataa sivua on hiukan aivan liian paljon vähemmän kuin mitä olisin tahtonut lukea. Piraijakuiskaajakin jäi väliaikaisesti kirjastoon...

Parhaat sarjat tunnistaa siitä, kun kokee fyysistä tuskaa, mikäli ei joka hetki periaatteessa pystyisi jotain siihen liittyvää lukemaan. Ihan sille tasolle Käärmeenlumooja ei yllä, mutta erittäin, erittäin melkein.