The Big Bad Wolf - kirjahylly
Kirjamakuni juuri nyt





Suosikki kirjani
Viimeisimmät tapahtumat
Lemony Snicket on uskomaton. Uskomattoman hauska. Oli tarkoitus lukea bilsaan, mutta porukoille ei esitys mennyt läpi, kun tyrskin liikaa... Pääasia että kirja on loistava. Takakannenkin luin, vaikkka se on hyvin harvinaista allekirjoittaneelle. Avauslause tosiaan kertoo paljon. Ja kirja, jonka avauksena uskotaan lukijan huomaavan piakkoin lukevansa kirjaa, ei voi olla huono. Kuten ei ollutkaan. Kaikki vertaukset, selostukset ja esimerkit tekivät teoksesta uskomattoman kokonaisuuden, jonka huvittavuus on omaa luokkaansa. Ihan hilkulla olen perustaa kultin, jossa palvottaisiin Daniel Handlerin kynänjälkiä ihmeinä, sillä ninitä ne lähestulkoon ovat. Pakko hankkia omaan hyllyyn, fyysinen pakko.
Seita Parkkolan kirjoissa on sitä jotain, joka ei herätä kiinnostusta, jos kirjaa tarkastelee kauempaa. Kuitenkin parin luvun jälkeen on niin koukussa, ettei muista velvollisuuksiaan, läksyjä ja niin edelleen. Suosittelisin kaikille niille, joilla on ennakkoluuloja suomalaisia kirjailijoita kohtaan. Osataan sitä täällä pohjoisessakin. Usvaan samastui helposti, minä ainakin. Pituus on raivostuttava asia, varsinkin jos vetää ohi pojista, joiden pitäisi olla siinä puolta metriä korkeammalla. Tämä maailma on suunniteltu lyhyille naisille ja pitkille miehille, eikä poikkeuksista pidetä. Suositeltava, hauska, koukuttava ja muutenkin loistava kirja. Teksti avasi silmät, ja pakottaa vilkuilemaan kotikulmilla kaikkiin ojiin ja koloihin, jos siellä vaikka lymyilisikin joku Intian legioonasta. Suositeltava, eteenkin jos luette Viiman ensin. Muuta ei osaa sanoa. Ihana kirja. Olisinpa kolmetoista!
Alun perusteella kritisoin kirjan valitettavasti huonoimmaksi Artemis Fowliksi, mutta loppu totaalisesti pelasti kaiken. Tarkemmin ajatellen en ole ikinä lukenut parempaa lopetusta mihinkään sarjaan. Mutta aloitetaan alusta... Onko Arty kasvanut niin isoksi, että huumori on kuihtunut? Hahmot yleensäkin alkoivat vähän tylsistyttää, vaikken huomannut suuriakaan muutoksia. Kirjoittiko Colfer turhan hätäisesti viimeisen kirjansa? Ja miksi? Halusiko hän päästä siitä eroon, vai vaatiko kustantaja paperia pöydälleen nyrkillä uhaten? Halusiko Colfer päästä kirjoittamaan kohtausta, johon koko sarja huipentuu? Mutta kuten sanoinkin, loppu pelasti kaiken. Vaikkei kukaan sitä olisikaan epäillyt, nyt tiedämme ettei edes kuolema voi pysäyttää Artemis Fowl toista. Kun kirja loppui Hollyn lausumiin sanoihin, joila ensimmäinen Artemis alkoi, aloin itkeä. Koska jokin siinä niin paljon kosketti, ja koska sarja vain... Se on ohi nyt.
Ei nyt huonoin kirja, jonka olen avannut, mutta... Evie oli turhan ällöpinkki, Lend rasittavan ujoileva, koko höskä hahmojen välillä liian naiivi. "White kirjoittaa kuin ammattilainen." Huvittaisi tietää millä periaatteella Publishers Weekly luokittelee ammattilaisen. Osittain kömpelöä, tökkivää, liian yksinkertaista. Vitsit huonoja, kulutettuja.Ei ehkä siirappinen, ei oikein mitään muutakaan, ärsyttävä ehkä. Juonessa ei mitään poikkeuksellista, peruskuvio ilman mausteita. Takaliepe oli viihdyttävä, kirjailijasta kertova. Kun populaarikultturia kutsuttiin paranormaaliksi asiaksi. Tulipahan luettua.
Raikas, mukava, nopea. Täydellistä matkalukemista, kun ajateltavaa löytyy, mutta ei edellytä joka sekunti niin tarkkaa huomiota. Osittain tuli luettua rivien välistä, viihdyttävää niinkun. Meyeriä ja Haigia on turha verrata keskenään. Haig onnistuu taitavasti kaapimaan vampyyrin nykymaailman stereotypioiden alta esiin ja lisäilemään omia uusia elementtejään taruolentoon. Kliseerajojen rikkominen on hakuammuntaa, sillä lopputuloksesta ei voi olla varma. Osuma ei ole itsestäänselvyys. Mutta Haig ampuu, Haig osuu, KAZAMBUMRÄISKISBÄNG!!!! ja tuloksena on loistava, hauska, tuore kirja, joka ei toivottavasti hautaudu lähipäivinä feikkivampyyrien saastuttamaan verilammikkoon.
Jotain taikaa tässä oli. Kieli ei ollut erikoista (ei huonoa, missään nimessä) tai mieleenpainuvaa, hahmot melkein stereotypioita (joskin osittain melkein samaistuttavia), juoni osittain ennalta-arvattava (vaikka sisäisesti murehdin sitä, ettei se ollutkaan rehtori, joka oli syyllinen vaan se Max... nyyh), mutta silti, SILTI, ehkä koukuttavimpia teoksia, joita olen viime aikoine lukenut. Jään innolla odottelemaan kakkososan saapumista kirjaston hyllylle, mikä ei todellakaan ole luontaista tälle sudelle. Sävy kirjassa oli ihana, se varmaan oli se huumaava elementti. Eli hauska, ihana, mukava, koukuttava, uusi... Mitäpä siihen lisäämään.
Juoni on hiukan pätkittynyt pään sisällä. Ei Brownin vika vaan omani, kun otin Meteoriitin kouluun tuntilukemiseksi. Äikäntunnille hiukan mielekkäämpää tekemistä. Kun alkukuvio selkeni ja luulin Rachelin ja Michaelin mukana meteoriitin kätkevän avaruuden fossiileja, olin melkein pettynyt. Scifi iskee, mutta harvoin. Kai siihen johonkin väliin mielenkiinto heräsi sen verran että tuli innostuttua kunnolla. Kun kaikki paljastui salaliitoksi, tunteet värittyivät kaikin puolin positiivisiksi. Viimeiset sivut olivat vähän mauttomia. Olin TET-harjoittelussa divarissa ja tämän perusteella osaan arvioida, että Brown alentui Harlekiini-tasolle. Hahmot eivät mitenkään erityisesti lämmitä mieltä, lukuun ottamatta senaattori Sextonia, jonka otin koomisempana hahmona kuin ehkä oli alkuperäinen tarkoitus. Sarkastiset sivuhenkilöt, joista puhuttiin vähän, olivat myös mukavan raikkaita. Tiedepuheet menivät hiukan ohi, mutta vaikeisiin kohtiin saattoi soveltaa tavallista koulumaailmassa käyttämääni tekniikkaa, nyökkäillä tietäväisenä ja esittää fiksumpaa kun on. Vaikka turha vaiva, ei kukaan ollut lukemassa olan yli. Kokonaisuudessaan hyvä kirja. Nauroin, kiroilin, massaa mutta ei liikaa. Ehkä lukisin jopa uudestaan.
Oh My God. Nyt ymmärtää miksi fanit ovat seonneet tähän sarjaan. Eikä tähän tarvittu kuin oma-aloitteista koukkuuntumista vihaisen lukitusnäytön turvakoodin yllyttämänä. Varjojen kaupungit yleensä sarjana saa lukijan ihastumaan itse tarinaan. Kirjoitustyyli... Hmm, en liputa. Muutamat useat sanavalinnat ärsyttävät ja Claryn kertojaääni vääntää hahmosta äärimmäisen perinteisen, mikä ei ihan joka tapuksessa ole positiivista. Mutta tarina on uskomaton, taitavasti koottu. Juoni on periaatteessa ennalta arvattava (arvaa tapahtumat puolta sivua ennen kuin ne paljastetaan...) mutta yllättää silti mukavasti. Jace-Clary menetti osittain kiinnostuksensa kun rakkaus ei enää olekaan kiellettyä... Mutta pysyy silti parhaana suhteena sarjassa. Alec-Magnuksen jälkeen. Suurimmat ongelmat on ratkaistu, joten miten sarja voi jatkua? Puhun taas vaikken tiedä asioista, mutta silti pelottaa, että juoni on revitty liian pitkäksi. Loppu oli niin kaunis ja onnellinen ja (vaikkei sitä ääneen voi myöntää) olen erittäin perso onnellisille lopuille. Jos Sebastian yllättäen herää henkiin ja nostetaan pääpahikseksi, on liian suuri todennäköisyys tuhota kirja. Haluanko lukea seuraavat osat??? Hahmoista ykkösenä totta kai Jace, mutta uusia lemppareita ilmaantui. Alecin homous oli ekassa (ja osittain toisessa) osassa vähän liian väkinäistä, mutta vihdoin Clare onnistui kirjoittamaan siitä luontevasti. Alec-Magnus tuntuu joskus hieman... Hmm, sanotaan että ikäero häiritsee, mutta kaunis pari ja ALec on täysi-ikäinen. Max on ihana. Rakastuin henkilöön kuolinhetkellä. Nyyh. Taisin itkeä. Samoin Sebastian, aaaahaahaaawsomee. Herkullinen pahis, joskin toivon hänen kuolevan. Tai en. Vaikuttava kirja. Ja vinkkinä kaltaisilleni ihmis(sus)ille, varatkaa aikaa lukea yhdelllä istumalta. Tekstiin pääsee paremmin mukaan ja jotenkin onnistuu elämään sen paremmin. Hyvä keino pysyä erossa muusta maailmasta on vaihtaa kännykän turvakoodi unissaan joksikin, mitä ei muista aamulla. Vaikuttavaa, Clare.
Luin kirjan ensimmäisen puolikkaan suoraan kirjastossa, kun sukulaiset hylkäsivät minut yksinäisyyteeni (kehotuksesta). Pääsin aika syvälle kirjan maailmaan ja jäi erittäin tyhjä olo kun yritin kompastella autolle. Pidän tavasta, jolla Enoranta kirjoittaa, pudottaa kimpun sanoja lauseeseen välittämättä täsmällisestä kieliopista. Aloitin tästä, sillä teksti on muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta tärkeintä kirjassa. Tyyli eroaa massasta, aina plussaa. Juoni on kaunis ja kaiken tason kapinallisuus iskee minuun. Kaksi poikaa päähenkilöinä toi puolipakolliseen rakkaustarinaan sisältöä ja tuli rakastuttua erittäin vahvasti Dharan-Vayuun. Hahmoissa ei ollut ketään sen ärsyttävämpää tai taitamattomammin koottua. Jokainen oli uskottava ja moni löytyy oikeasti lähipiiristä. Miljöö on todellinen, karmivan mahdollinen. Sisäinen luonnonsuojelija heräsi puolittain, ei kokonaan, sillä rakkaustarina vei huomion pois pahimmilta epäkohdilta. Lopun joukkomestaus sattui, liikaa tuttuja nimiä polttohautaan. Tapa esitti äärimmäisen hyvin Nokkosten menetyksen sodassa. Edes Pottereissa menetys ei tuntunut näin pahalta, vaikka viimeinen kirja viimeistään murhasi parhaat hahmot. Nokkosvallankumous sattui ja syvään, mutta onneksi loppu loppui näin. Itku vain lisäsi arvostustani ja kirjan uskottavuutta. Toivon syvästi ettei kirjaa venytetä sarjaksi. Yksikin teos oli jo niin kokonainen. Rakastuin ja luen loputkin Enorannan kirjat. Tämä täytyy kenties lisätä omaan hyllyyn. Kapinatarina, jonka rakkaus ei ollut teeskenneltyä vaan kaunista herkkää.
Hyvä idea, toteutus olisi kaivannut hiomista. Pidin rakenteesta, kertoja vaihtui joka toinen luku. Fontinvaihto häiritsi hieman... Vaikka se on pikkuinen muotokysymys. En pitänyt kirjoitustyylistä, jotenkin jäi ontumaan pahasti. Roosan lukujen lyhyys oli kääntäen verrannollinen Punakanelin lukujen lyhyyteen, mikä haittasi, koska pidin Roosasta enemmän, vaikka lukujen tunnelma oli hiukan epäaito ja kalpea. Kirja märehti liikaa surulla ja surkealla elämällä. Roosa ei ollut arjen sankari, mikä oli hiukan sääli. Hahmo vain hukkui. Punakanelin luvut olivat sadunoloisia. Hyvä yhdistelmä ajatuksen tasolla, mutta satumaan vaihto tähän elämään ei sujunut kitkatta ja fiilikset vähän sekoittuivat. Toisinaan Punakanelin kerronta oli hiukan latteaa, "Hän meni sinne. Oli hetken. Lähti seuraavaan pisteeseen" ja se söi mielenkiintoa. Ei minun kirjani, mutta ideana äärimmäisen kiinnostava. Ja kansi on kaunis.
Rakastan tätä. Nimeni on Skelligin luin ensimmäisen kerran kai kahdeksanvuotiaana ja kirja on jäänyt takaraivoon. Löysin kirjaston poistomyynnistä eurolla. Ihanaa. Michael oli mukava kertoja, ei liian esiin tungettu. Herkkä. Minakin oli taitava hahmo. Pääosaa esitti enemmän lasinhauras tarina ja hahmot ja kieli oli jätetty koruttomiksi. Ja Skellig hurmasi jo olemuksellaan. Ei siihen paljoa lisäämistä Oma sydämeni suli, kun Michael puhui sisarestaan ja vauvan sydämestä. Sisarrakkaus puree allekirjoittaneeseen. Taisin itkeä pariin otteeseen, mahdollisesti paljon. Kirja oli hieman usvainen, kaunis, ei valtavirta vaan pikkupuro.
Tämä on hyvä kirja, ei niin poikkeava, mutta ihan hyvä. En päässyt kauheasti tykästymään päähenkilöön, mutta muuten hahmokaarti oli ihan mukava, joskin hiukan mustavalkoinen ja osittain stereotyyppinen. Teksti juoksi, joo, muttei herättänyt mitään. Tökkimään se ei jäänyt, enemmän... Hmm. Teksti oli liukasta, soljuvaa, sujuvaa, mutta koska kitka puuttui, ei aina jaksanut rämpiä eteenpäin. Juoni sinänsä oli hiukan... Ei nyt tylsähkö, mutta vähän turhan yksinkertainen. Kirjasta puuttui pelko. Vaikka Mary juoksi aktiivisesti karkuun noitavainoja, täytyi näin kuukausia lukemisen jälkeen muistella vähän pidempään, mikä se "pahis" oli. Historiaa on kuvailtu verisemmin, ja koska olen kai actionmedian uhri, olisin kaivannut ehkä lisää vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Vaikka nyt tarkemmin ajatellen ihan hyvä, että Rees erottuu massasta tällä tavalla. Ja välipalana kirja on hyvä ja rentoa lukemista.
Tiedättekö tunteen, kun tahtoo hiukan vain kirkua, revetä paikoiltaan, aiheuttaa kattoremontin ja seliseliselittää miten maailma on kaunis ja lopetus epäreilu? Kiitos, Rick. Enkunkielisen alkuperäisteoksen (brittiversioidun pokkarin puoliväliin) lukeneena ei enää arvosta suomennoksia niin paljon. Loppupuoliskolla nautti enemmän sujuvasta ja hauskasta kielestä, kun aivot eivät enää ensisijaisesti kironneet sanavalintoja tai valitelleet "nuorisokielestä". Hauskaa, etteivät samat asiat pistäneet silmään, kun tekstiä luki ekaa kertaa ja suomeksi. Riordanille sopii minäkertoja paljon paremmin. Muutamilla hahmoilla (kuten Leolla) hän toimii, mutta Percy tuntuu miltei vieraalta. Ja tästä sopivasti pääsee juttelemaan hahmoista... Erittäin onnistunutta on sankarien tasa-arvoisuus. Ei Percy Jacksonien Percy & kaverit -toimintaa vaan oikeasti seitsemän puoliveristä pelastamassa maailmaa. Iso plussa tästä. Huumori on aina tasoa Riordan. Team Leo on legendaarinen. Ja hirviöiden typeryys ja huijattavuus jaksaa naurattaa aina. Percyjen ja Kanen aikakirjojen luvunnimiä jäin kaipaamaan. Loppu oli ärsyttävä, koska se loppui. Mitä kaverit ovat järkyttyneet, minä en. Percy hyppäsi Tartarokseen ollakseen Annabethin kanssa, ei se niin järkkyä ole. Ei järkkyä, sairaan suloista!!! Ihana Percy... Tuttua Riordania, ei pettänyt taaskaan. House of Hades, me odotamme.
Sarjaan sisäistyneen läheisen kannalta varmaan hiukan rasittava kirja... Kaverini taitaa haeskella uutta, salaista numeroa kun tuli tekstailtua hiukan liian usein teenager girl -tyyliin. "Jaceee!!!!älä ole idiootti!!!!luv ya,SEBASTIAN!!!!KUOLE!!!!" Näin. Henkilökohtaisesti kirja ei sykähdyttänyt niin paljoa kuin edellinen osa, joka vihdoin koukutti minut tähän sarjaan. Ei ole Lasikaupungin voittanutta... Hahmot ihania, kuten aina. Tykästyin myös oikeasti Isabelleen. Clarystakin tuli jo enemmän mukava kuin ärsyttävä. Ja Jacea tuskin tarvitsee edes mainita, kun puhutaan suosikeista. Juoni toimi yllättävän hyvin huomioiden, että kyseessä on venytetyn trilogian neljäs osa. Komediallisia piirteitä on sopivasti, perhosia vatsassa -fiiliksiä, pahiksia... Onnistunutta. Jouduin nielemään nyrkkini kun yritin pidätellä naurua lukiessani Simonin tyttökavereista. Spoilasin itselleni lopun ja vannoin lukevani Langenneiden Enkelten kaupungin vasta kun saisin viitososan käsiini samalla. Ihan hyvä vain, vitonen on jo puoliksi avattuna sylissä. Ei loppu niin kamala ollut... (Sanoo hän, jonka mielipiteisiin ei voi spoilereiden ja yllätyksettömien olosuhteiden vuoksi luottaa.) Tietenkin vihaan vihaan vihaan rakastan Sebastiania, kun hän meni ja varasti Jacen, mutta... Annan anteeksi viisi masentavaa sivua niiden kolmensadankahdeksankymmenenkuuden ihanamman sivun vuoksi. Ja koska tosiaan valmistaudun lukemaan seuraavaa osaa... Yhteenlaskettuna pidin kirjasta paljon ja ihan oikeasti. En kritisoi kieltäkään enää, sillä se on parantunut ja lakannut häiritsemästä. Tekisi mieli lukea sarjaa uusiksi kun kuutonen vain suvaitsee ilmestyä ja nykyään se on allekirjoittaneelle erittäin harvinaista. Mutta kun kaikki toimii... Mikäpä siinä.
Minäkin luin uusiksi leffan ansiosta ja oikeastaan pidin tästä enemmän toisella kerralla. Ei yllä sarjan suosikkieni tasolle, mutta hyvä silti. Tarina tuntui vielä ohuelta, vaikka JC = Jace on suosikkikäänteitäni sarjassa (vaikka seuraavat kaksi kirjaa itkinkin tuskissani kun Clary ja Jace eivät voineet olla yhdessä...). Jace on aivan ykkönen, koskaan en häntä väsy ihkuttamaan. Valentinekin on kiinnostava, Alec, Isabelle ja Hodge raikkaita ja kivoja. Kielellisesti en pidä Luukaupunkia mestariteoksena. Sarjan edetessä Clare onneksi kehittyy, ja toisella lukukerralla en enää kiinnittänyt huomiota pääosin sanaratkaisuihin. Ei tähän niin koukkuunnu, vaikka mukavan nopealukuinen onkin. Omaa vikaani ärsyynnyin valtavasti ekalla lukukahlauksella. Ensimmäiset luvut luin junassa ja asemalla (minkä vuoksi instituutti muistuttaa edelleen minulle Tampereen rautatieasemaa...), sekalaisesti lukuja aina välillä, ja puolen vuoden kuluttua loppuun taas reissussa. Pokkarin kohtalo vain on matkustaa... Olisi pitänyt lukea kokonaisena kirjana. Nyt jaksoin jo nauraa kaikelle vähänkin huvittavalle ("Minulla on ehdotus." "Anna kun arvaan. Onko se 'älä tapa minua'?") ja kiduin kun en päässyt välittämään iloani kavereille tekstauskiellon takia. Huumori on hauskaa tässä sarjassa, vaikka joskus ylenkatsoin sitä. Kirja jätti typerät fiilikset. Haluan kuollakseni tietää mitä tapahtuu kohta, mikä on ärsyttävää, sillä lopetin juuri uusimman osan. Tiedän erittäin hyvin mitä tulevassa tapahtuu, mutta minä ei vain usko. Aaaargh. Mikään muu kirja sarjasta ei ole herättänyt uteliaisuutta, ei tämäkään aluksi. Häiritsevää. Hyvä kirja, parempi sarja, paras Jace.
Ensireaktio takakanteen, "Jee, taas ties monennen kerran, täysin uusi h*****in Twilight!" Pakko oli lukea, salaa ja kertomatta kenellekään. (Huom, Houkutus on ihan hyväkin kirja! Vaikkei tätä ääneen sovi myöntääkään.) Mielenkiintoisia tutkimuksia. Jos suhteen paranormaali osapuoli on poika, kaikki haluavat häntä. Jos suhteen paranormaali osapuoli on tyttö, kaikki vihaavat häntä ja haukkuvat noidaksi, mikä ei ole kivaa, olkoonkin totta. Missä tasa-arvo? Luulin alkuun tämän olevan Lenan kannalta kirjoitettu ja petyin raskaasti. Haluaisin lukea paranormaalin tunteista, kun hän rakastuu mitättömään kuolevaiseen. (Whiten kirjoja ei lasketa tähän, Lendkin oli fantasiaolento.) Kirja oli kirjoitettu huonosti, teksti tökki ja sanavalinnat kiduttivat. Mä ja sä ei saa tekstiä nuorekkaammaksi tai luontevammaksi. Juoni oli okei, ennalta-arvattava joo, ja moni kohtaus oli jo kuin valmiiksi luettu, mutta toisaalta tämä kuuluu genreen. Se menetteli vielä. Juonta vain ei hyödynnetty tarpeeksi. Viisisataa sivua oli liikaa, kun tapahtumat junnasivat paikallaan välittämättä kivasta ideasta. Kirjassa oli piilotettua potentiaalia, joka jäi käyttämättä. Ehkä seuraavat osat parantuvat, toisin kuin yleensä. Jos nimittäin tästä lähdetään laskuun...
Gibbs kirjoitti tätä neljätoistavuotiaasta seitsemäntoistavuotiaaksi ja ikäraja on kuusitoista... Hauskaa. Odotin tältä suht paljon, enkä ihmeekseni pettynyt. Yllättäen tämä oli hyvä kirja. Siinä missä Edvard on kultupoika ja unelmavävy, Kaspar on oikeasti hirviö. Ensimmäinen vampyyri, joka oikeasti oksetti ja ahdisti. Mutta kun mietti vampyyrejä mytologian olentoina, huomasi Gibbsin muistavan, ettei verenimijöitä ole ihan tarkoitettu sylikoiriksi. Petopuoli oli tuli selkeästi esille, minkä nyt lasken plussaksi. Violet oli mukava päähenkilö. Yleensä en pidä juuri tuosta olennaisesta koppavuudesta, mutta tässä se toimi. Kokonaisuus oli paikoin kömpelö, mutta toimiva. Teksti toimi hyvin, tai ehkä kirjoitustyyli. Alun ja keskikohdan vähältä piti -tilanteet otin täydestä. "Ei päähenkilöä voi tappaa" -ajatus ei käynyt mielessäkään. "Ai nyt jo kuollaan? Miksi?" Taitavaa. Yleisesti pidin. Voittaa kepyesti muun nykyvampyyrikirjallisuuden (jonka allekirjoittanut on lukenut) mutta jää vähän alle koko genren parhaimmiston. En pitänyt sanasta "törppö".
En ehkä arvottaisi tätä neljällä tähdellä, jos en olisi yhdeksän-, kymmenvuotiaana lukenut tätä puoleentuhanteen kertaan ja pelännyt. Luurankopuro on allekirjoittaneelle henkilökohtaisesti merkittävä kirja, ensimmäinen, jota pelkäsin todella. (Goosebumpseja ei lasketa.) Aina nykyäänkin kun pelkään jotain, luen terapiaksi Carmania. Olen pelännyt tämän jo aikaisemmin. Tunnelma oli ihana, se sai rakastumaan. Enää en päässyt mukaan niin tiiviisti. Onneksi luin tämän lapsena. Teksti vei mukanaan kymmenvuotiaan, enää en ihastellut sen kummemmin. Hahmoista Sarah on hauska, joskaan videoiden versio ei tuntunut samalta. Ryanilla oli kirjassa enemmän asennetta, videoilla ei nyt muuta näkynyt kuin kipsi. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun katsoin video. Pientä googlailua täytyi tosin suorittaa, kun salasanat oli rasittavasti suomennettu. En kritisoi näyttelijätyötä, vaikken sitä ihmeemmin arvostanut. Viimeinen video toi uuden käänteen juoneen, ja koin hetkellisen itkupotkuraivarin, kun en tästä ollut lapsena perillä. Kuitenkin, videot olivat hyvä ajatus ja antoivat hyviä taukopaikkoja levottomalle lukijalle. Eläköön rajaton internetyhteys. Rakas, rakas kirja, jonka olen lukenut ja tulen lukemaan vielä useampaan kertaan.
Rakastan tapaa, jolla kirja on kirjoitettu. Puhekielisyys toimi ja esti kiltisti kirjan horjahtamisen epänormaalimpaan kerrontaan, joka olisi kääntynyt tavanomaisen rasittavaksi. Ajatukseni näin yksinkertaisesti ilmaistakseni. Saba on ihana hahmo. Elämän murjomia ovat kaikki hahmot aina ja iankaikkisesti, mutta Sabaan se on oikeasti jättänyt jäljen. Jackiin nyt rakastuin totta kai, Emmi oli ärsyttävä. Haukat olivat pirteä lisä. Kuoleman enkeli iski minuun. Lujaa. Juoni ei sinänsä poikennut erikoisesti, paitsi ettei rakkaus ollut se keskeisin juttu. Se on täysin verrannollinen Nälkäpeliin Melkein vähensin tähditystä puolikkaalla, sillä kirjan lukeminen kesti allekirjoittaneelta häiritsevän kauan. Se ei sinänsä ollut Youngin vika, enemmän syytän ihan itseäni. Kirja än äs koukutti paljon, mutta kun minä luki tätä aina iltaisin eikä aamulla jaksanut nousta aiemmin tämän takia. Kirjan vika se ei ollut, mutta jäin makuuni liian outsideriksi. Hyvä kirja.
Okei, nyt heräsi Twilight-huuman tapainen kirkumispakko. Voi juma. Ihana kirja, reippaasti paranormaalin romantiikan parhaimmistoa. Ja vielä suomalainen, yeah! No niin, rauhoitutaan. Kun genren kirjoja lähtee lukemaan, joko odottaa paljon tai vain suhtautuu kriittisesti. Allekirjoittanut jälkimmäistä, joten positiivinen yllätys oli suurehko. Kritisoin kielen, joka ensimmäisillä sivuilla häiritsi, oli makuuni liian tylsähköä. Loppupeleissä sekin kääntyi vain hyväksi. Mitään ei selitetty liikaa. Kirjaan ei mahtunut ainuttakaan suomentajan sanamokaa, jotka eniten Twilightin alagenressä häiritsee. (Hmmm... Miksiköhän?) Raisa oli Bella monessa mielessä. He ovat kumpikin naispuolisia henkilöitä ja minä-kertojina. He rakastuvat hahmoon, joka ei ole ihminen. Oikeasti. Bella... Tuota, mitä? On olemassa, ihkuttaa Eddietä, vonkaa ja hengaa lapsuudenkamunsa autotallissa? Raisa on taiteilija, viiltelee, ryyppää ja kärsii äitinsä kuolemasta. Bellan isoin ongelma on vampyyrina olemattomuus, joka sekin sitten ratkesi. Sana kuin verrataan Luukaupunkia tai Nälkäpeliä Twilightiin. Mitä h*****in yhteistä niillä on??? Parasta Raisassa oli, ettei hänelle tarvinnut vääntää susitotuutta rautalangasta. Fiksu tyttö tajusi asian itse. Mikael on aivan tajuttoman ihana. Yritin siivota samalla kun Kesytön odotteli yöpöydällä. Siitä mitään tullut. Mikael on juuri sellainen miespääosa, jolle kuolaan ihan joka tapauksessa. Siis, komea jii än ee. Teini-ihkutus ei kuulu vakavaluintoiseen ja viralliseen arvosteluun, joka tämä ilmiselvästi on. Juoni oli hyvä. Kun Raisa lopussa vain lähti... Huusin ja kiljuin, kirosin kirjailijaa ja kiittelin häntä onnistuneesta lopusta. Onnellinen, hempeä lopetus oli se, mitä tahdoin, mutta vähemmän perinteinen toimi myös. Mulla on sukua Kajaanin lähellä. Estän itseäni soittamasta hysteeristä sekoilupuhelua ja kyselemästä kuuluuko sukuni jäseniä ihmissusilaumaan. Noh, kuitenkin. Voitto kotiin, Suomessa todellakin osataan! Jenkkilä jää niin toiseksi... Pidän susista. Todella paljon. Sekin on hyvä puoli kirjassa, ettei hirviöjätkä ollutkaan vampyyri. Rakastuin..
- Risingshadow
- Members
- The Big Bad Wolf