Käyttäjän Sparhawk avatar

Sparhawk

Aloittelija· Taso 16

LUKIJAN OMA ÄÄNI

Kirja-arviot

Käyttäjän Sparhawk omat ajatukset lukemistaan kirjoista. Nämä ovat lukijan kirjoittamia kirja-arvioita, eivät Risingshadow’n toimituksellisia arvosteluja.

16 kirja-arviota
Järjestä kirja-arvioitaJärjestys: Kirjoituspäivä · Uusin ensin
Fraktaaliruhtinas

Fraktaaliruhtinas

Hannu Rajaniemi

8/10Kirjoitettu 26.3.2014

Mestarivaras Jean le Flambeur:n tarina jatkuu samassa sokkeloisessa tieteismaailmassa todellisuuden raja-aitoja kaataen...

Ekan osan jälkeen tämä kirja oli helpompi lähestyä kun tiesi mitä odottaa, mutta aloitin tämän väsyneenä ja oli heti tuoreeltaan pakko lukea alku uudestaan jotta pysyi vähän kärryillä siitä missä Flambeun mennä viipottaa.

Tieteellistä termistöä on ehkä vähemmän kuin ensimmäisessä osassa ja muutenkin ehkä luettavampi kokonaisuutena. Kirjan luvut on rakennettu kuin Tarantinon leffoissa. Vasta loppupuolella tajuaa miten hienosti alkuosan irrallisilta vaikuttavat luvut nivoituvat kokonaisuuteen. Skarppina siis saa olla koko ajan kirjaa lukiessa.

Jos ykösessä suosikkini oli Gevulot-sovellus tässä se on varmaan pieni Jinni-ruukku :-) Aivan loistavaa kekseliäisyyttä!!!

Samat 4/5 staraa kuin ykkösosalle. Kirja ei pettänyt, tykkäsin.

Kvanttivaras

Kvanttivaras

Hannu Rajaniemi

8/10Kirjoitettu 26.3.2014

Ostin tämän kirjan Hki-Vantaan lehtipisteestä kun jotain lukemista piti saada parin viikon työreissulle Aasiaan. En tiennyt mitä odottaa ja olihan kirja ensialkuun pieni "kulttuuri shokki" ja komppaan Kirjaneidon arvostelua:
- "Alkukirja vilisee dilemmavankiloita, arkontteja, tsaddikeja, zokuja, gevuloteja ja herra ties mitä muita keksintöjä," Minulle erityisesti Gevulot jäi mieleen oikein oivallisena ideana.

Kun muistaa että Scifissä ei mielestäni tarvitse perustella jokaisen ns. laitteen olemassaoloa tai teknistä toimintaa. Kyse ei kuitenkin ole tekniikan käyttöoppaasta! Niin lukunautinto vain paranee kun ei anna Rajaniemen keksintöjen paljouden haitata lukukokemusta.

Meno oli totisesti vauhdikasta ja hienosti oli toteutettu siirtymät reaalimaailman ja virtuaalimaailman välillä. Vai tapahtuuko mitään "normimaailmassa" vai joko sieltä on jo tultu ulos, pitää aina välillä miettiä. Jospa kaikki onkinvaan yhtä suurta "pelimaailmaa" ken tietää?

Jotenkin tuli mielleyhtymiä Linnunradan käsikirja liftareille opukseen. Varmaan siksi, että kirjan hankinta oli niin satunnainen ja toisaalta Liftari tuli luettu paljon nuorempana ja senkin kirjan juonenkulku tuntui aluksi aika käsittämättömältä. Quantum Thief vaan paranee loppua kohti ja odottavan aika oli pitkä ennen kuin pääsi kakkososaan käsiksi.

Välillä kvantti-sitä ja kvantti-tätä alkoi lähestyä saturaatiopistettä mutta kokonaisuudessaa älykkäästi kirjoitettu ja erilainen. Pidin kovasti, lopulta kun alkuun pääsin. Siksi ehkä vaan 4/5 staraa. Suosittelen!

Beowulf

Beowulf

tuntematon

4/10Kirjoitettu 16.3.2014

J.R.R.:n fanina tämäkin tuli hankittua. Kirja on kaksijakoinen. Sisältää historiallisen vakuuttavan oloisen selvitysosan jossa Scandinaavisempikin puoli Beowulfin tarun syntyhistoriasta paljastuu ja tottakai käydään läpi yhtymäkohtia Tolkienin tuotantoon.

Loput kirjasta koostuu itse Beofulf runokokoelmasta.

Kirja on tarkoitettu hard core Tolkien faneillekin mutta historiasta, kielten synnystä yms. kiinnostuneille ja miksei tutkijoillekin.

Jos on jaksanut lukea Kalevalan, on toivoa, että tn. jaksaa myös lukea tämän. Tarinassa ei sinänsä ole mitään vikaa mutta runomitta voi olla hankala omaksua ja siten häiritä kokonaisuuden ymmärtämistä. Itsellä meni siihen tovi. Luin lopulta tekstin suht nopeasti putkeen runimitasta välittämättä ja se toimi ainakin minulle ja lopulta tarinastakin sai itselleen mielenkiintoisen lukukokemuksen.

Kaksitähteä siksi että on sen verran kuitenkin "työläs" opus ettei voi suositella miksikään kevyeksi lukupaketiksi. Asiasisällöltään ja kunnioituksesta tälläistä historiallista julkaisua kohtaan olisi voinut antaa tähden lisääkin mutta arvio pelkästään fantu-lukukokemuksena pelkästään.

Kultainen kompassi

Kultainen kompassi

Philip Pullman

7/10Kirjoitettu 6.3.2014

Näin ensin samannimisen elokuvan ja kun kuulin, ettei lisäosia elokuvaan ole tulossa niin hommasin kirjat itselleni. Tätä eka osaa lukiessa elokuvan erilaisuus haittasi lukunautintoa koska leffa oli vielä tuoreessa muistissa mutta ehkä sarjakin petraa vanhetessaan siksi tälle 3,5 ja muille 4 staraa.

Idea, maailman kuvaus ja tarinan rakentaminen miellytti. Tietty "uskonnon" vastaisuus näkyy kirjassa muutenkin kuin kirkon kuvaaminen keskiaikaisen inkvisition kaltaisena vallantavoittelukoneistona, joten ymmärtää miksi Jenkeistä rahoitusta ei seuraaviin osiin ole tullut. Muutenkin menestys on ehkä jäänyt Euroopan pään varaan.

Fantsufaneille hyvä valinta jollei ole vielä tullut luettua.