Vuonna 2000 (Julian West #1) - Edward Bellamy5.34

Alkuteos ilmestynyt 1888.

1. laitos: Työväen sanomalehti Oy, 1902. Saksankielisestä painoksesta suomentanut J. K. Kari. Ilmestynyt kymmenenä vihkona. Näköispainos: Salakirjat, 2012.
2. laitos: Desura, 1999. Alkuteoksesta suomentanut Tero Valkonen. Kansi: Sanna Skants. Nidottu.

Vuonna 2000 on utopiakirjallisuuden klassikko, joka kiehtoo edelleen. Se on sympaattinen tuokiokuva aikakaudelta, jolloin jaksettiin vielä uskoa ihmisen luontaiseen hyvyyteen, yhteiskunnan jatkuvaan kehitykseen sekä siihen, että vuoden 2000 maailma tulisi olemaan ”järjestyksen, tasa-arvon ja onnen paratiisi”.

Utopiakirjoille tyypilliseen tapaan Bellamyn teos toimii parhaiten kirjoitusajankohdan yhteiskunnallisten olojen kritiikkinä pikemmin kuin toteuttamiskelpoisena yhteiskunnallisena ohjelmana.

Bellamy oli sosialisti, muttei hyväksynyt marxilaista luokkataisteluoppia. Ratkaisuksi kapitalistisen kilpailuyhteiskunnan aiheuttamiin ongelmiin hän näki rauhanomaisen siirtymisen valtiososialismiin.

Vaikka valtiososialismia on totalitaarisessa muodossaan sittemmin ehditty eri tahoilla epäonnistuneesti kokeilla, sisältää Bellamyn utopia, jossa valtio järjestää kansalaisilleen muun muassa maksuttoman koulutuksen ja terveydenhuollon, myös piirteitä (nyttemmin jo uhanalaisesta) modernista hyvinvointivaltiosta.

Jotkut Bellamyn ihannevaltion elementit, kuten esimerkiksi miesten ja naisten välinen taloudellinen tasa-arvo, eivät vieläkään ole toteutuneet.

Myös Bellamyn utopian perusperiaate, jonka mukaan ”kaikki parhaansa yrittävät ovat samanarvoisia, saavuttivatpa he sitten paljon tai vähän”, on ajaton.

Arvosana kirjalle


Julkaistu: 1999
Kustantaja: Desura
Tyylit: scifiutopia
Alkuperäinen nimi: Looking Backward: 2000-1887
Arvosanalla: 5.34/10
Arvosanoja: 3
Muokattu: tammikuu 08, 2015

Julian West -kirjasarja

Vuonna 2000 (Julian West #1)5.34
Yhdenvertaisuus (Julian West #2)