Tapahtui eräänä päivänä

@ Daphne Du Maurier
Tapahtui eräänä päivänä - Daphne Du Maurier 6.00   1

Alkuteos ilmestynyt 1972. Suomentanut Kristiina Kivivuori. Runot suomentaneet Aale Tynni ja Panu Pekkanen. Sidottu, kansipaperi.

18-vuotias Emma herää eräänä aamuna pahaa aavistamatta. Hän on asunut tyytyväisenä isoäitinsä luona. Isoäiti on kuuluisa ex-näyttelijätär, joka on adoptoinut luokseen kuusi poikaa. Talossa on siis vipinää riittänyt.

Mutta nyt jotain kummallista on tapahtunut. Puhelin ei toimi, ei myöskään radio tai televisio. Ja satamassa on amerikkalainen sotalaiva. Selviää, että Iso-Britannia ja Yhdysvallat ovat muodostaneet liittouman. Kaikki eivät kuitenkaan ole sitä mieltä, että se on hyvä juttu... Ja tässä isoäiti Mad ja hänen lapsenlapsensa Emma näyttelevät suurta roolia.



Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu 1975 (WSOY)
Alkuperäinen nimi Rule Britannia
Tietoja muokattu marraskuu 5, 2018
Muita teoksia kirjailijalta Daphne Du Maurier
Kauhunkierre 6.00   3
Linnut ja muita kertomuksia 7.42   7
Talo rannalla 7.00   4
Rebekka 5.50   4

Kirja-arviot & arvosanat

Lukijatar
Arvosanat 349
Kirja-arviot 76
Viestit 2
lokakuu 14, 2017
6 / 10

Tapahtui eräänä päivänä on 70-luvun dystopiakirjallisuutta, joka kiinnostavasti ennakoi nykytapahtumia: siinä Iso-Britannia eroaa Euroopan yhteisöstä ja muodostaa sotilasliiton Yhdysvaltojen kanssa. Teos kuvaa miehitystilanteen ja vastarintaliikkeen tapaisia asioita yllättävän kevyesti ja huolettomasti - tekstissä on paljon pientä huumoria. Kaikista kiinnostavimmillaan teos on, jos sitä peilaa paitsi nykyhetkeen myös Iso-Britannian siirtomaamenneisyyteen. Tämä jää kuitenkin pitkälti lukijan tehtäväksi, sillä kirjan alkuperäistä nimeä lukuun ottamatta tätä yhteyttä ei tekstissä eksplisiittisesti luoda. Teoksen hahmot ovat viihteellisen romaanin hahmoiksi ihan mukiinmeneviä, eikä kukaan heistä kovin paljon ärsytä, vaikka he ovatkin karrikoituja.