Arra - Maria Turtschaninoff 8.34   127

Alkuteos ilmestynyt 2009. Suomentanut Marja Kyrö. Kansi ja ulkoasu: Ea Söderberg. Sidottu.

Huikea suomenruotsalainen fantasiaromaani harppasi heti Finlandia Junior -ehdokkaaksi!

Uljaan fantasiaromaanin sadunhohteinen maailma lumoaa niin seikkailun- kuin romantiikannälkäisetkin lukijat.

Arra, suuren perheen kuopus, kasvaa Simoran kylässä mykkänä ja vieroksuttuna. Koska ihmiset eivät huomaa häntä, elää Arra luonnossa ja luontoa varten. Kun tytön kotitalo tuhoutuu tulipalossa, hän ajautuu suureen Lagoran kaupunkiin. Siellä hän alkaa kutoa ainutlaatuisia kuvakudoksia, jotka herättävät myös maan prinssin, Surandon, huomion. Kun prinssi lähtee sotaan ja joutuu vangiksi, uskaltaa vain hento Arra lähteä pelastusretkelle.

Arra on huikea seikkailufantasia, jossa myös sadun ainekset elävät vahvoina. Kirjan maailma muistuttaa keskiaikaista yhteiskuntaa, mutta on täysin omaperäinen tausta tarinalle, joka kietoo lukijan pauloihinsa.

Finlandia Junior -palkintoraadin perusteluista:

”Arra on runollisen kaunis ja fantastinen kokonaistaideteos, joka kutoo lukijansa kiehtovaan kudokseen. Tarina on mukaansatempaava, siinä kertojaperinne elää vahvana.”

MARIA TURTSCHANINOFF on koulutukseltaan filosofian maisteri. Hän työskentelee vapaana toimittajana Karjaalla. Arra on hänen toinen julkaistu teoksensa.

"Arra-tytön seikkailu on ilahduttavan raikas kokemus. Se on pieni henkäys raikasta ilmaa kirjallisuuden alalla, jossa omaperäisyys on liki tuntematon käsite. Arra on kuitenkin moista ja vielä kotimaisin siivin. Suositellaan apuriksi syksyn pimenevien iltojen kukistamiseen." – Oskar Niemenoja, Lukufiilis 2010/4

"Jälleen kerran on ilo seurata kotimaisen fantasian kehitystä kohti uusia tasoja vanhoja ja rikkaita tarinan kerronnan perinteitä hyödyntäen. Arra on ehdottomasti suositeltava lukemista kaikille laadukkaan kotimaisen fantasiakirjallisuuden ystäville." – Maria Loikkanen, Keskisuomalainen 19.1.2011

"Kokonaisuutena Arra on kauniisti kirjoitettu ja hahmoiltaan koskettava romaani, jolle toivoisi mahdollisimman laajaa lukijakuntaa." – Sari Polvinen, Tähtivaeltaja 2010/4

"Kirjailija on onnistunut kerrostamaan useita ajatuksia. Siksi kirjan jaksaa lukea useampaankin otteeseen. Arra ei tuota pettymystä vanhemmallekaan lukijalle, ja toisaalta se sopisi jopa alakouluikäiselle." – Sini Ojaranta, Salon Seudun Sanomat 2.4.2011

"Teokseen kannattaa ehdottomasti tutustua." – Portti Sciense Fiction 2011/1

"Kaunis kertomus yksinäisyydestä, kaipauksesta ja toivosta, joka lumoaa lukijan alusta loppuun saakka." – VR, Suosikki 2012/Tammikuu
Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu syyskuu 27, 2010 (Tammi)
Alkuperäinen nimi 'Arra: Legender från Lavora'
Tietoja muokattu syyskuu 23, 2016
Muita teoksia kirjailijalta Maria Turtschaninoff
Suomaa 9.00   5
Maresin voima (Punaisen luostarin kronikoita #3) 8.36   36
Naondel (Punaisen luostarin kronikoita #2) 7.98   54
Maresi (Punaisen luostarin kronikoita #1) 7.34   136
Anaché 7.96   91
Helsingin alla 7.14   87

Kirja-arviot & arvosanat

_kirjakeiju_
Arvosanat 409
Kirja-arviot 338
Viestit 0
tammikuu 30, 2022
8 / 10

Kertomus Arra-nimisen tytön vaikeasta elämästä. Tämä on todellinen vaikeuksien kautta voittoon -tyyppinen tarina. Hyvä, mutta raskas kertomus. Kokonaisuutena oikein hyvä kirja, lukijana minulle heräsi jo ensimmäisillä sivuilla kiinnostus päähenkilön tarinaan. Eläydyin mukaan varsinkin kirjan loppupuolella, kun Arra koki vääryyttä. Yllätyin positiivisesti, kun mukaan tuli hippunen romantiikkaakin. Juonesta tuli mieleeni Roald Dahlin Matilda-kirja.

Aleksandra
Arvosanat 6
Kirja-arviot 5
Viestit 0
syyskuu 9, 2020
8 / 10

Maria on yksi ehdottomista suosikki kirjailijoistani. Hänen tapansa kuvailla asioita ja tapahtumia saa ne tuntumaan kuin itse kokisi kaiken. 

darlah-01
Arvosanat 83
Kirja-arviot 22
Viestit 3
kesäkuu 24, 2015
10 / 10

Luin tämän jo kauan sitten mutta viläkin se kuuluu lempikirjoihini. Tarina oli hivittävän kaunis. Suosittelen!

villasukka
Arvosanat 106
Kirja-arviot 2
Viestit 0
elokuu 13, 2012
10 / 10

Täytyy sanoa, etten ole koskaan lukenut mitään tällaista. Dialogia oli hyvin vähän ja se oli minulle täysin uutta. Se oli tietysti selvää, kun Arra oli pitkään mykkä eikä sanonut mitään. Rakastuin silti kirjaan. Se oli kaunis ja pääsi heti parhaimpien kirjojen listalleni. Harvat kirjat ovat saaneet minut itkemään (Arrakaan ei saanut), mutta rakastuin siihen silti. Mykän tytön tarina oli ihanan koskettava. Ennen kuin lainasin kirjan kirjastosta, jouduin miettimään pitkään. Kansi ei ollut houkutteleva eikä niinkään takakansitekstikään, mutta lainasin silti ja ensimmäisten sivujen jälkeen jäin koukkuun. Niin täydellisen ihana kirja.

MintFirefly
Arvosanat 113
Kirja-arviot 31
Viestit 0
heinäkuu 12, 2012
10 / 10

Heti luettuani ensimmäiset sivut Arran kauniista tarinasta, se kutoi pysyvän kiintymyksen sisinpääni. Tapa jolla Maria on kirjoittanut mykän kutojattaren, myöhemmin Arra maanlaulajatteren tarinan on henkeäsalpaavan kaunis. Pystyin tuntemaan Arran mukana tunteet yksinäisyyden tuskasta, ahdisavan orjuuden kautta aina rakkauteen saakka. Rakastan kirjan henkilöitä, varsinkin Viisasta ja ujoa Arraa sekä rohkeaa, jalosydämistä Surandoa. Se että en pystynyt lopettamaan Arran elämäntarinan lukua vaan valvoin koko yön aina viiteen aamulla asti ja haikea tunne kirjan loppumisen jälkeen takaavat sen, että Arra on ehdottomasti paras teos minkä olen lukenut ikinä. Sydämmelliset kiitokset Maria Turtschaninoffille!

Ara
Arvosanat 544
Kirja-arviot 11
Viestit 0
lokakuu 6, 2010
9 / 10

En ihmettele miksi Arra oli ehdolla Finlandia Junior -palkinnon saajaksi. Kirja on lumoavan kaunis. Se hiipii tiensä suoraan sydämeesi ja jättää jälkensä sinne, ellei tee sinne kotiaan. Kirja on upeasti kirjoitettu ja se täytyy lukea yhdellä kertaa. Minä en ainakaan voinut laskea sitä käsistäni, ja viimeisen sivun kohdalla teki mieli itkeä, koska kirja loppui jo. Pientä miinusta tulee lopusta, se jäi hiukan kaihertelemaan, mutta vain hiukan. Mutta muuten Arra on lumoava.

Celestine
Arvosanat 234
Kirja-arviot 50
Viestit 431
marraskuu 7, 2013
9 / 10
Sisältää juonipaljastuksia
Kuurakukka
Kuurakukka
Arvosanat 39
Kirja-arviot 0
Viestit 13
tammikuu 3, 2023
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle
Eija
Eija
Arvosanat 1209
Kirja-arviot 330
Viestit 1132
maaliskuu 5, 2022
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
Salka
Salka
Arvosanat 692
Kirja-arviot 0
Viestit 1
huhtikuu 12, 2021
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle