Tolkien ja Kalevala

@ Jyrki Korpua
Tolkien ja Kalevala - Jyrki Korpua 7.00   3

Nidottu.

J. R. R. Tolkien on aikamme tunnetuin fantasiakirjailija, modernin fantasian isä ja yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä kirjailijoista. Taru sormusten herrasta ja muut Tolkienin teokset tekivät mielikuvituksellisesta kirjallisuudesta yhden suosituimmista kirjallisuuden lajeista. Mistä Tolkien ammensi inspiraatiota? Miten suomen kieli ja Kalevala liittyvät Bilbon ja Frodon fantasiamaailmaan?

Fantasiakirjallisuuden kirjoittamisen lisäksi Tolkien oli myyttejä rakastava kielitieteilijä ja Oxfordin yliopiston professori. Hän oli haltioitunut Kalevalasta, opiskeli suomea ja hyödynsi kansalliseepoksemme tarinoita ja sanastoa omissa kirjoituksissaan. Tolkien ja Kalevala tutkii Kalevalan vaikutusta Tolkienin tarinoiden ja maailman taustalla sekä kirjallisuushistoriallisesti inspiraationa ja vaikutteena että teosten elementteinä ja tarinankerronnan välineenä.

”On tunnettu tosiasia, että Tolkien rakasti Kalevalaa, mutta tarvittiin suomalainen Kalevalan tuntija Jyrki Korpua selvittämään, mitä siitä käytännössä seurasi. Tolkien ja Kalevala kartoittaa Tolkienin maailman ja Kalevalan yhtymäkohdat perusteellisuudella, johon tuskin on lisäämistä.” – Kersti JuvaArvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu heinäkuu 29, 2022 (Suomalaisen kirjallisuuden seura)
Tietoja muokattu heinäkuu 31, 2022

Kirja-arviot & arvosanat

aituriar
aituriar
Arvosanat 176
Kirja-arviot 38
Viestit 30
huhtikuu 22, 2023
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
Jussi
Jussi
Arvosanat 1134
Kirja-arviot 109
Viestit 1692
tammikuu 29, 2023
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
Skie
Skie
Arvosanat 378
Kirja-arviot 0
Viestit 910
marraskuu 23, 2022
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle