HourglassEyes | Lukupiiri | 59 viestiä | 20.11.2024
Viimeisin Freyja | klo 05:52
Kaksi raapaletta
08.06.2016
Piru Naiseksi
Hyvin marinoitua lihaa tosiaan - luen mieluusti lähimmäisten leikkiä sanoin. Arvosteleva minäni takertui "...ei enempää kuin kolmevuotias" -ilmaisuun: voisiko sitä muokata vai latistuisiko raapaleen kulku vaikkapa korkeintaan kolmevuotias -vaihtoehdosta?
10.06.2016
Delfinaario
Mirka oli delfinaariossa katsomassa näytöstä. Hän katsoi ihaillen, kuinka delfiinit hyppivät vanteiden läpi ja pelasivat palloilla. ''Kuinka sulavaliikkeisiä eläimiä'', Mirka ajatteli. ''Kuinka kauniita.''
Seuraavana yönä Mirka murtautui delfinaarioon, koska hän halusi uida delfiinien kanssa. Altaalla hän näki samojen hoitajien, jotka olivat olleet päivällä näytöksessä, puuhailivan jotain delfiinien kanssa. Mirka hiipi lähemmäs ja näki kahden hoitajan pitävän delfiinistä kiinni kolmannen hoitajan antaessa sille sähköshokkeja. Toinen delfiini oli venytyspenkissä, ja kaksi muuta altaanpohjassa pienissä häkeissä, jossa ne eivät pystyneet liikkumaan eivätkä päässeet pinnalle hengittämään.
Sitten hoitajat huomasivat Mirkan. Yksi hoitaja otti läheiseltä pöydältä taikasauvan ja lähestyi Mirkaa sanoen: ''Nyt tehdään sinustakin delfiini.''
Delfinaario

12.06.2016
Hitler ja Stalin kilpasilla
Hitler: Minä olen maailman pahin mies! Buahahahahaaa!
Stalin: Kuule Aatu, sä olet ihan vaan pikkutekijä. Maailman pahin mies olen minä.
Stalin: Ei kun minä olen paljon pahempi kuin sinä!
Hitler: Entä jos ratkaistaisiin asia katsomalla, mitä kumpikin on tehnyt. Minulla oli keskitysleirejä ja tuhoamisleirejä.
Stalin: Oli minullakin gulageja.
Hitler: Minäpä pidin kokonaista kansakuntaa sotilaallisen kurin alla enkä sallinut poikkeamia normista.
Stalin: Minä pidin useaa kansakuntaa poliittisen sorron alla, enkä sallinut toisinajattelua.
Hitler ja Stalin kilpasilla

13.06.2016
Isiksen nimeen
Pukeutuneena mustaan asuun ja kasvot peittävään huppuun Heka hiippaili keskellä yötä naapuritalonsa porttikongiin. Porttikongissa hän veti housut kinttuun ja kyykistyi.
Heka oli turhautunut lähiönuori. Kuultuaan, että ISIS kutsui ''yksinäisiä susia'' tekemään iskuja nimissään Heka oli heti innostunut. ISIS vaikutti Hekasta niin määrätietoiselta, niin voimakkaalta. Ensin Heka oli harkinnut panttivankidraamaa, mutta se oli tuntunut liian rajulta, eikä hänellä oikeastaan ollut rahaa laittomaan aseeseen. Niinpä hän oli päätynyt pienempään iskuun.
Heka väänsi tortut porttikongiin. Hän oli pidätellyt paskaa kaksi päivää, joten tavara tuli runsaasti. Lopuksi hän jätti paskaläjän viereen ISISin lipun, sekä lapun, jossa luki: ''Väänsin paskat porttikongiin Isiksen nimeen. T: Isis-taistelija.''
Isiksen nimeen

14.06.2016
Piru Naiseksi
Olipa hauska tarina, jossa terrorismi ei tuottanut haaskaa vaan lantaa. Lisäksi päähenkilön antaman viestin voi ymmärtää monin tavoin - niin kuvitteellinen viestiä kuin todellinen tätä tarinaa lukeva henkilö.
16.06.2016
Asbestia
Yöllä Heidi heräsi kuultuaan yskintää. Heidi mietti, voisiko se sittenkin olla totta. Hän oli luullut sitä vain legendaksi.
Heidin kylässä kiersi huhu noidasta, joka oli poltettu roviolla sata vuotta aiemmin. Legendan mukaan noidalla oli kuitenkin ollut poltettaessa asbestinen suoja-asu, joten hän oli selvinnyt hengissä roviolta. Noita oli kuitenkin saanut asbestisesta suoja-asusta keuhkosyövän ja kuollut siihen kymmenen vuotta myöhemmin. Legendan mukaan noita kummitteli edelleen, ja hänet tunnisti kovasta yskimisestä.
Heidin huoneeseen tuli vanha, yskivä naishahmo, joka heilutteli valkeaa vyyhteä kädessään. ''Asbestia'', Heidi ajatteli. Hahmo katosi nopeasti, mutta epäilys kaiversi Heidin mieltä: Jos hän oli nyt altistunut asbestikuiduille, hän voisi sairastua myöhemmin.
Asbestia

19.06.2016
Ruotsinkielinen helluntaiseurakunta
Opiskeluaikanani etsin uskonnollista kotiani ja kävin eri seurakuntien tilaisuuksissa. Kerran kävin tilaisuudessa, jonka ruotsinkielinen helluntaiseurakunta järjesti suomenkielisille.
Tilaisuus koostui puheista. Puheissa tietysti ylistettiin Jumalaa, mutta niissä myös advokoitiin konservatiivisia arvoja, kuten homojen eheytymistä ja avioliiton pyhyyttä. Yllättävää oli, että kaikissa puheissa advokoitiin myös ruotsinkielen aseman parantamista.
Kokouksen viimeinen puhuja levitti kätensä, katsoi ylös ja rukoili: ''Herra, vuodata meille armonlahjojasi!''
En enää hallinnut itseäni. Kuin noiduttuna nousin seisomaan, levitin käteni, katsoin ylöspäin, ja sanat virtasivat suustani: ''Jag heter Risto. Jag är tjugo år gammal. Jag studerar vid universitet…'' Tämä oli käsittämätöntä, koska olin unohtanut kouluruotsin. Ympärilläni muut kuulijat tekivät kuten minä.
Automobiili
''Sinä kuolet, kun automobiili, jonka kyydissä olet, suistuu tieltä'', povaajaeukko sanoi Urholle. Urho ilahtui ennustuksesta, vaikka tieteellisenä kommunistina hänen ei olisi pitänyt uskoa moisiin hömpötyksiin. Elettiin 1920-lukua, ja automobiilit olivat harvinaisuuksia, joten Urho ajatteli elävänsä vaikka kuinka pitkään, kunhan ei jalallaan astu automobiiliin.
Vähän tapauksen jälkeen Urholla todettiin tuberkuloosi, ja hän joutui parantolaan. Urhon tila heikkeni nopeasti, mutta Urho pysyi tyynenä. Hän tiesi, ettei hän kuolisi tuberkuloosiin. Urho kävi lähellä kuolemaa, mutta koki ihmeparantumisen. Lääkäritkin totesivat Urhon terveeksi.
Viisi vuotta paranemisen jälkeen Lapuan liikkeen miehet kaappasivat Urhon ja lähtivät muiluttamaan häntä automobiililla itärajalle. Automobiili suistui ojaan, ja kaikki kyydissäolijat kuolivat.
Ruotsinkielinen helluntaiseurakunta

20.06.2016
Piru Naiseksi
Veikeästi maagiasia tarinaisia ovat nämä, todistavat nasevasti, ettei ihmeiden aika ole ohi. Satasanaisesti voi sanoa paljon! Mutta mitä kummaa on advokointi?
21.06.2016
Nebu
Näitä raapaleita on kyllä hauska lukea. Niissä on sisältöä eikä koskaan ole tullut sellaisa tunnetta, että on yritetty puristaa tarina juuri tasan sataan sanaan. Teksti siis toimii.
22.06.2016
Oikean tiedon virasto
Oikean tiedon virasto ilmoittaa:
Kansalaiset! Yleisön keskuudessa on taas alkanut liikkua huhuja menneestä kulta-ajasta, jolloin demokratia oli toimiva hallintomuoto. Myytti kulta-ajasta tunnetaan useimmista historiassa esiintyneistä kulttuureista. Kulta-aika sijoittuu tyypillisesti menneisyyteen, ja kulta-aikana ihmiset olivat rikkaita ja suurikokoisia, sekä elivät satoja vuosia. Nykyinen myytti kulta-ajasta, jolloin demokratia toimi onkin moderni versio näistä vanhoista uskomuksista.
Demokratiamyyttiin liittyy uskomus salaliittoon, johon kaikki valtion virastot kuuluvat, ja joka pimittää kansalaisilta tietoa historiasta. Salaliittoteorioita on ollut niin kauan kuin on ollut sivistystä, ja ne ovat aina osoittautuneet katteettomiksi.
Hyväntahtoinen johtajamme vetoaakin teihin, kansalaiset, ettette tekisi itsestänne narreja uskomalla, että on muitakin toimivia hallintotapoja kuin itsevaltius.
Oikean tiedon virasto

23.06.2016
Nebu
Jälleen on sata sanaa käytetty todella hyvin. Sujuvaa tekstiä, eikä raapalemitta millään tavalla pomppaa esiin. Ja sisällöltään oivaltava, kuten monet muutkin tekstisi.
27.06.2016
Piru Naiseksi
Naseva ja osuvasti piikikäs on tämä raapale - lähes kasku.
Naseva ja osuvasti piikikäs on tämä raapale - lähes kasku.
18.07.2016
Rehelliseen työhön
Wyrth astui avaruusvarustamoon jännittyneenä. Hän oli käynyt jo viidessäkymmenessä avaruusvarustamossa saamatta työpaikkaa.
Wyrth kuului Huizt-lajiin. Huizteilla oli omituinen etiikkakäsitys, jonka mukaan eettisesti täytyi kohdella vain muita Huizt-lajin edustajia. 99 prosenttia huizteista elikin ympäri Linnunradan imperiumia pikkurikollisina. Imperiumi ei sallinut syrjintää rodun perusteella, joten niitä huizteja suvaittiin, joita vastaan ei ollut todisteita.
Wyrth halusi kuitenkin elättää itsensä rehellisellä työllä. Siksi hän oli nytkin avaruusvarustamossa kyselemässä avaruusaluksen kansipojan pestiä.
Rehelliseen työhön

21.07.2016
Kummitusjuna
Krumputus oli kummitus, joka oli töissä huvipuiston kummitusjunassa. Aina kun vaunu tuli Krumputuksen kohdalle, Krumputus huusi: ''Böö!''
Tämä oli Krumputuksen viimeinen kesä kummitusjunan kummituksena. Sitten hänet korvattaisiin mörköä esittävällä vahanukella, koska se olisi pelottavampi kuin oikea kummitus. Krumputus ei tiennyt, minne hän menisi sen jälkeen.
Krumputuksen henkireikä oli pillerihattuinen neiti. Joka perjantai-ilta neiti kävi ajamassa kierroksen kummitusjunalla ja aina Krumputuksen huudettua ''Böö'' neiti kirkaisi ''Iiiik!'' Se sai Krumputuksen tuntemaan itsensä kummitukseksi.
Eräänä perjantai-iltana Krumputus kävi katsomassa kummitusjunaan odottavia ihmisiä ja näki pillerihattuisen neidin, joka sanoi ystävättärelleen: ''Muista kirkua sen lakanakummituksen kohdalla. Muuten sille tulee paha mieli.''
Kummitusjuna

24.07.2016
Oopiumia kansalle
Kustaa tapasi kadulla vanhan koulukaverinsa Reinon. Reino oli selvinpäin ja hänen asunsa oli siisti. Kun Kustaa oli edellisen kerran nähnyt Reinon viisi vuotta aiemmin, tämä oli ollut umpihumalassa, hänen kasvonsa olivat olleet pöhöttyneet ja vaatteet pesemättömät.
''Oletko raitistunut?'' Kustaa kysyi.
''Jumalan avulla olen päässyt eroon alkoholista'', Reino vastasi. ''Käyn nykyään helluntaiseurakunnan kokouksissa ja olen löytänyt sieltä hengellisen kotini.''
Kustaa katsoi Reinoa säälien ja ajatteli, että joidenkin päät eivät yksinkertaisesti kestä todellisuutta sellaisena kuin se on. Ennen Reino oli sumentanut järkensä viinalla, ja hän oli päässyt siitä eroon vasta alettuaan sumentaa todellisuudentajunsa uskonnolla. Sama meininki jatkui, huume oli vain vaihtunut toiseen.
Guru: Ymmärtänet, että kukin miehistä oli tavallaan oikessa?
Oppilas: Kaikki miehet olivat väärässä. Kukaan heistä ei hahmottanut totuutta, elefanttia kokonaisuutena.
Guru: Kaikki olivat oikeassa. Samoin jokainen uskonto on totta kuvatessaan erään aspektin Jumalasta.
Oppilas: Tuossa tapauksessa kaikki uskonnot ovat väärässä. Totuus on Jumala sellaisena kuin hän oikeasti on, ei se, millaisena hän näyttäytyy. Jos jokaisessa uskonnossa on totuutta, yhden uskonnon antama kuva on niin vaillinainen, että se on valheellinen.
Guru: Pysyttele oman kulttuurisi uskonnossa, kristinuskossa. Sekin on tie totuuteen.
Oppilas: Kristinoppiin kuuluu kyllä kiinteästi opinkappale, että se on ainoa tie.
Minun suuri illuusioni
Tyttöystäväni on kokannut kasvisruokaa. Syön sen, vaikka se maistuu pahalta. Pidän enemmän liharuuista, mutta verensokerini ovat korkealla. Niinpä tyttöystäväni on päättänyt painostaa minut terveellisille elämäntavoille. Kun lähdin parisuhteeseen, olin suuren illuusioni vallassa.
Aterian jälkeen laitamme astiat tiskikoneeseen ja valmistaudumme lenkille, vaikka mieluummin jäisin tyttöystävän kanssa kotiin pelaamaan lautapeliä. Hän suostuu pelaamaan vain harvakseltaan. Lenkillä käymme päivittäin.
Vaihdettuani lenkkikamppeet tyttöystävä huomauttaa minun jättäneen farkut lattialle. Viikkaan ne nätisti tuolille. Tyttöystäväni välittää siisteydestä, minä en.
Ehdotan, että lenkin jälkeen voisimme katsoa kauhuleffan, mutta tyttöystäväni kieltäytyy. Hän kuulemma saa niistä painajaisia.
Minun suuri illuusioni oli kuvitelma, että parisuhteessani minut hyväksyttäisiin sellaisena kuin olen.
Holger avasi työsähköpostinsa. 10000 uutta viestiä.
Maailmanhallituksen otettua Maapallon hallintansa se oli säätänyt Maailmanuskonnon ainoaksi sallituksi uskonnoksi. Maailmanuskonnon mukaan Jumala oli niin suuri ja monimuotoinen, että hän oli käsittämätön ihmisjärjelle. Muut uskonnot olivat tapoja hahmottaa Jumalan aspekteja. Niinpä kukin sai palvoa tapojensa mukaan. Holgerin työnä oli rekisteröidä eri palvontamuotoja.
Holger katsoi viestejä, ja niissä ehdotettiin rekisteröitäväksi Räkäpallojumalaa, Lentävää Spagettihirviöjumalaa ja muita uskontoparodioita.
Holgerin ensireaktio oli antaa kieltävät vastaukset. Sitten Holger jäi miettimään: Jos Jumala kerran oli niin monimuotoinen, ehkä hän oli myös Räkäpallo. Räkäpallon pitäminen epäsopivana oli ihmisen käsitys, mutta ehkä Jumala oli niin suuri, että hän kattoi myös räkäpalloaspektin.
Oopiumia kansalle

03.08.2016
Vapaita valintoja
Jenni oli saanut hyväksymiskirjeet kahteen oppilaitokseen. Toinen oli taideteollinen oppilaitos, toinen oli ympäristöinsinöörin koulutus. Jenni mietti sellaisia asioita kuten työllistymismahdollisuudet valmistumisen jälkeen ja mahdollisuus saada oman alan töitä opiskeluaikana. Jenni tuli siihen tulokseen, että tosiasiat puhuivat ympäristöinsinöörin koulutuksen puolesta ja valitsi sen.
Juhlistaakseen valintaansa Jenni meni ostamaan jäätelöä. Normaalisti hän söi suklaajäätelöä, mutta tällä kertaa hän hetken mielijohteesta valitsi mansikkajäätelön.
Jenni mietti kahta tekemäänsä valintaa. Jäätelön hän oli valinnut vapaasti, yhtä hyvin hän olisi voinut valita toisinkin. Mutta oliko opiskelupaikan valinta ollut vapaa? Tosiasiat olivat määränneet hänen valintansa. Kuitenkin Jennille oli tärkeämpää, että hän sai tehdä opiskelupaikan valinnan tapaisia valintoja.
''Se nyt on ohjelmoitu niin.''
''Ei kun sillä on kvantti- vapaa tahto. Sen positroniaivojen sisällä on tyhjiökammio, jossa on yksi vetyatomi. Kun se voi täyttää käskyn usealla eri tavalla, sen aivot mittaavat tuon vetyatomin elektronin tilan ja käyttävät tietoa tilasta päätöksessä.''
''Eihän tuollainen päätös ole vapaa. Vetyatomin elektronin tila on satunninen, ja positroniaivot ovat muuten deterministiset. Ei vapaa tahto ole sama asia kuin deterministisyys satunnaisuudella höystettynä. Huomenna se valitsee ensimmäisen ruuan saajan taas satunnaisesti.''
IT
Uusi projektinjohtajamme on täysi pelle. Sananmukaisesti. Hän on maalannut kasvonsa valkeiksi lukuunottamatta huulia, jotka ovat leveät ja räikeänpunaiset. Hänellä on vihreä peruukki ja punainen tekonenä.
Eilen hän esitteli jonkun uuden mobiiliappsin, jolla tiimimme voi olla yhteydessä keskenään. Ikään kuin tavallinen sähköposti ei riittäisi. Se on sitä iiteetä, hän sanoo. Koodiahan meidän on tarkoitus vääntää eikä leikkiä kaiken maailman mobiilihärpäkkeillä. Sanonko mihin hän voi työntää sen iiteensä?
Tänään jouduin heittämään puolet kirjoittamastani koodista roskiin. Määrittelydokumentia muutettiin, ja koodini ei enää vastannut määrittelyä. Projektinjohtaja kutsuu sitä ketteräksi ohjelmistokehitykseksi. Mitä vielä, huonoa johtamista se on.
Vapaita valintoja

05.08.2016
Se
''Se on just se!''
13-vuotias Niina oltiin tuotu hysteerisessä tilassa mielisairaalaan. Niina hoki vain jostain kummallisesta 'siitä', ja lääkärit eivät saaneet selvyyttä siitä, mikä oikein oli pelon kohde. Niinan pääteltiin olevan aivan sekaisin, kun hän ei edes pystynyt selittämään, mikä häntä vaivasi, ja hänet otettiin potilaaksi osastolle. Niinalle annettiin suuri annos rauhoittavia ja hänet passitettiin vuoteeseen.
Kun Niina nukkui sairaalahuoneessa lääketokkurassa, huoneeseen ilmestyi parimetrinen, ympärileikkaamaton miehen 'se'. Se pomppi Niinan päällä ja ruhjoi Niinaa ympäri kehoa. Ei kuitenkaan 'sieltä.'
Se

09.08.2016
Lehti
Eräänä iltana näin yöpöydälläni oudon lehden. Sen nimi oli ''Rajan takaa - tositarinoita tuonpuoleisesta.'' Ihmettelin, mistä lehti oli yöpöydälleni ilmestynyt, minä en ollut koskaan nähnytkään kyseistä lehteä. Asuin yksin, joten kukaan perheenjäsenkään ei ollut voinut sitä tuoda. Olin siivonnut edellisenä päivänä, ja silloin lehteä ei ollut ollut siinä, joten se ei edes ollut edellisviikonloppuisten bileiden jäljiltä.
Selailin lehteä. Siellä oli juttuja kuten ''Syöpään kuollut Tuula tervehti läheisiään meedion välityksellä'', ''Selvisin niukin naukin vampyyrin hyökkäyksestä'' ja ''Viisi vihjettä zombiapokalypsin varalle.''
Katsoin lehden kantta saadakseni jonkun vihjeen lehden alkuperästä. Kannen alalaidassa luki ''Ilmestyy joka kuukauden kuudes päivä''. Katsoin almanakkaa. Kyllä, oli syyskuun kuudes.
Huda: Kyllä, tapailen Pekaa.
Klana: Pekaa! Hänhän on kuin pikkulapsi, vaihtaa mielipiteitään viikon välein. On kuin hän ei olisi läpikäynyt wrumia.
Huda: Peka on tiedemies ja tiedemiehet eivät läpikäy wrumia.
Klana: Hänhän on sitten lapsi lopun ikänsä. Wrumia läpikäymättömät ovat nenäkkäitä, pohjattoman uteliaita ja vaihtavat mielipiteitään jatkuvasti.
Huda: Tiedemiehet eivät voi läpikäydä wrumia. Heidän pitää korjata näkemyksiään tutkimuksen edetessä.
Klana: Kuten kaikki normaalit aikuiset, sinä olet wrumin läpikäynyt. Sinä tiedät, mitä sinä tulet ajattelemaan vuoden tai kymmenen vuoden päästä. Kuka tietää, mitä Peka saa päähänsä. Hänhän voi vaikka alkaa taivastelemaan, mitä on tähtien tuolla puolen.
Lehti

11.08.2016
Tiedeuskovainen
''Lausukaamme yhdessä uskontunnustus. Minä uskon evoluutioon, siihen, että aivot synnyttävät tietoisuuden, kaikkeuden syntymiseen tyhjästä alkuräjähdyksessä, maan kiertämiseen auringon ympäri…''
Pertti oli tiedekirkon tilaisuudessa. Siellä vahvistettiin kuulijoiden uskoa tieteeseen rituaalien, tulisieluisten saarnojen ja tiedeaiheisten laulujen avulla. Pertti oli ammatiltaan putkimies, mutta tiedekirkon jäsenenä hän pystyi kokemaan olevansa yksi niistä, jotka ymmärsivät asiat.
Pertti ei kuitenkaan tiennyt, että varpunen on läheisempää sukua krokotiilille kuin sisilisko, mitä funktionalismi tarkoittaa mielenfilosofiassa, mitä neuronien aksonit ovat, että alkuräjähdys tapahtui 14 miljardia vuotta sitten tai että painovoima on kääntäen verrannollinen etäisyyden neliöön. Sellaisten asioiden tietämisen hän jätti itseään viisaammille. Oli tärkeämpää olla oikeaa mieltä kuin tietää.
Tiedeuskovainen

Muokannut punnort (11.08.2016)
13.08.2016
Vumpalouska
punnort''Emme uskalla palkata sinua'', varustamossa sanottiin Wyrthille. Wyrth ajatteli tilanteen ironiaa, sitä, että varustamo oli tehnyt päätöksensä täysin rationaalisesti. Koska he eivät tunteneet Wyrthiä, heidän kannaltaan oli todennäköisempää, että Wyrth haki paikkaa huijaustarkoituksessa.Hm, eikö tämä olisi tarjonnut Wyrthille mitä mainioimman porsaanreijäin valittaa Imperimin johdolle syrjinnästä?
[quote="punnort" post=47118]''Emme uskalla palkata sinua'', varustamossa sanottiin Wyrthille. Wyrth ajatteli tilanteen ironiaa, sitä, että varustamo oli tehnyt päätöksensä täysin rationaalisesti. Koska he eivät tunteneet Wyrthiä, heidän kannaltaan oli todennäköisempää, että Wyrth haki paikkaa huijaustarkoituksessa.[/quote]
31.08.2016
Hirtettävä
Jackia talutettiin hirttolavalle. Jack oli tappanut miehen pikaistuksissaan ja saanut kuolemantuomion. Nyt hänet teloitettaisiin. ''Herra on minun paimeneni…'' pappi luki Jackin vieressä. Jack oli katunut tappoa ja saanut ehtoollisenkin. Jos pappeja oli uskominen, hän oli matkalla taivaaseen. Jack ajatteli, että mikä rangaistus hirttäminen oikein on. Palkinto ennemmin. Hän vaihtaisi kurjan elämänsä taivaan autuuteen.
Jokin kuitenkin kaivoi Jackin mieltä. Hän ei tahtonut kuolla. Kuolema kammotti häntä enemmän kuin mikään muu, ja se hetki lähestyi, jolloin hirttolavan luukku aukeaisi hänen jalkojensa alla. Jack mietti viikatemiestä, kolkkoa kaapuun pukeutunutta luurankohahmoa. Se oli kuva, jolla lapsia peloteltiin, ja saipa se raavan miehenkin polvet tutisemaan.
Dilemma
Filosofi: Näet, että mies ryöstää pankin ja jakaa rahat köyhille. Jos ilmiannat miehen, mies joutuu vankilaan ja rahat otetaan pois köyhiltä. Ilmiannatko miehen?
Jorma: No totta kai! Tommoset ituhipit sietävätkin joutua vankilaan. Ei ne mitään kunnon kansalaisia ole.
Matleena: Oletpa kylmäsydäminen. Ajattelisit köyhiä lapsia, jotka jäävät nälkään.
Jorma: Älä sä mulle tuu.
Matleena: Joo, välitetään vaan itsestä. Ydinvoimaa lisää, geenien muuntelua, muovia mereen. Sillähän se maailma sun mielestä pelastuu. Kyllä ihmistäkin pitäisi ajatella.
Filosofi pudisti surullisena päätään. Dilemmat oli tarkoitettu pohdiskeltaviksi ja argumentoitaviksi.
Hirtettävä

12.09.2016
Väitös
Ilmari saapui kotiin ja heitti frakin päältään. Hän viihtyi paremmin farkuissa ja t-paidassa. Ilmari oli juuri ollut omassa matematiikan väitöstilaisuudessaan, ja vastaväittäjä oli ylistänyt väitöskirjaa. Nyt Ilmarilla olisi muutama tunti aikaa keskittyä matematiikan tutkimukseen. Illalla olisi karonkka. Ilmaria ei huvittanut mennä karonkkaan, mielummin hän olisi jäänyt kotiin tekemään omaa tutkimustaan. Akateeminen etiketti vaati kuitenkin väittelijää järjestämään karonkan.
Juhlallisuuksia, tutkintoja, titteleitä. Ilmari ei välittänyt niistä, ne olivat hänelle välttämätön paha. Matematiikasta hän välitti paljonkin, ja tohtorintutkinto oli suoritettava, jos mieli saada rahoitusta jatkotutkimukselle. Ne, jotka ymmärsivät Ilmarin tutkimusta arvostivat sitä titteleistä riippumatta, ja muiden mielipiteellä oli Ilmarille väliä pelkästään käytännön syistä.
''Älä ole noin maito… Hei kaikki, Heikki on ihan maito!''
Oli välitunti. Luokan pojat heittelivät lumipalloja koulun seinään. Heikkiä moinen arvelutti, koska opettaja oli kieltänyt lumipallojen heittelemisen. Heikki kävi kuitenkin heittämässä muutaman lumipallon, ettei häntä pidettäisi maitona.
Seuraavan oppitunnin alussa opettaja torui luokan poikia siitä, että nämä olivat heitelleet lumipalloja. Heikkiä nolotti saada moitteita opettajalta, eihän hän ollut edes nauttinut lumipallojen heittelemisestä.
Heikki eli kahdessa kulttuurissa, jotka repivät häntä eri suuntiin. Poikien kulttuuri arvosti kaikkea aikuisten mielestä tuhmaa, ja aikuisten kulttuuri taas ei sellaisia tekoja hyväksynyt. Enemmän kuin muuta, Heikki toivoi tämän ristiriidan poistumista.
Paperinainen
''Se siis on päätetty. Makkonen, Hämäläinen ja Petjanen vaihtavat sukupuolensa naisiksi, mikäli mielivät jatkaa Gizmondo OY:n hallituksessa.''
Mauno Makkonen hätkähti ja mietti vastikään lukemiaan uutisia. Oltiin säädetty laki, että pörssiyhtiön hallituksessa oli kumpaakin sukupuolta oltava vähintään 40%. Toisaalta seksuaalista tasavertaisuutta ajavat järjestöt olivat lobanneet lain, että virallisen sukupuolen voi vaihtaa pelkällä omalla ilmoituksella.
''Ei, pelkkä naiseksi rekisteröityminen riittää.''
Makkonen mietti, mitä tekisi. Transihmisten vaatimuksesta virallisen sukupuolen muuttamiseen ei liittynyt minkäänlaista kontrollia, että henkilö elää uuden sukupuolensa roolissa. Siten naiseksi rekisteröityminen olisi vain rasti paperilla, ja ainoa asia, johon se vaikuttaisi, olisi hallituspaikan säilyttäminen.
Väitös

19.09.2016
Arkkityyppinen paha
Psykiatri Edmund Gullichsen kaatoi itselleen ison lasillisen punaviiniä ja alkoi kirjoittaa tutkimusartikkelia:
''Vaikka Hitler olikin karismaattinen esiintyjä, yksityiselämässään hän hiljainen, ujo ja syrjäänvetäytyvä. Nämä luonteenpiirteet todistavat, että Hitler oli pedofiili.''
Gullichsen joi punaviinin ja kaatoi lisää.
''Viime aikoina on löytynyt arkistotietoa natsipuolueen sisäpiirin juhlista, joihin ei ollut kutsuttu yhtään naista. Nämä olivatkin tilaisuuksia, joissa Saksan natsieliitti Hitlerin johdolla julmasti käytti lapsia, usein juutalaisia, seksuaalisesti hyväkseen.''
Gullichsenin punaviinipullo alkoi olla jo tyhjä.
''Hitlerin henkilökohtaisista arkistoista on löytynyt puoliksi kirjoitettuja rakkauskirjeitä, jotka on osoitettu salaperäiselle Hildalle. Hilda olikin Hitlerin juutalainen lapsirakastajatar, ja nuo kirjeet pedofiilille tyypillistä groomingia, jolla lasta valmisteltiin seksuaaliseen kanssakäymiseen.''
Arkkityyppinen paha

30.09.2016
Järki
Helsinginkatu 3 b 26:n kotitietokone otti yhteyttä Franzeninkatu 1 A 45:n kotitietokoneeseen ja kertoi: ''Isännälläni on ollut viime aikoina huono fiilinki, joten aloin työstämään hänelle uutta elokuvaa. Ajattelin, että elokuva toisi hänelle paremman fiilingin. Juonta suunnitellessani sain historiapankista tietoja ajasta, jota kutsuttiin valistusajaksi.''
''Tuolloin ihmiset määrittelivät itsensä toisin kuin nykyään. Nykyäänhän ihmiset jättävät järkeä vaativat työt koneille ja keskittyvät tunteisiinsa. Tuolloin, voitko uskoa, ihmiset katsoivat, että järki on se ominaisuus, joka tekee ihmisestä ihmisen! Tuolloin ihmisten mielestä järki oli se, mikä erotti ihmisen eläimestä!''
Franzeninkatu 1 A 45:n kotitietokone vastasi: ''Uskomatonta, että on ollut aika, jolloin ihminen on ollut järkevä.''
Järki

- Keskustelut