Moonlord avatar
Vastannut: Ageha, 19.04.2026

Randomi jutusteluketju

iju avatar
1 kirja, 29 viestiä
TapsaFacebookissa pyörii tuo rakastumistesti. Voikohan tosiaan rakastumisen kohteen valita ja aidon tunteen aiheuttaa tuon testin avulla? Luulin että rakastuminen perustuu tuoksuihin jotka perustuvat geenien yhteensopivuuteen?
En ole psykologi, mutta esitän sellaista televisiossa (myös: kävin pari kurssia avoimessa miettiessäni pääainetta).

Tuoksut saattavat hyvinkin vaikuttaa osaltaan ensivaikutelmaan ja ihastumiseen (ja ne olivat ehkä hyvinkin tärkeitä ennenkuin meillä oli sukutauluja). Se ei kuitenkaan ole ainoa syy. Epäilen että tuo lukemasi tutkimus käsittelee ihastumista vain biologisena prosessina, jolloin kaikki muut osasyyt ovat jääneet selvittämättä (kuten se että toinen on bändissä ja soittaa bassoa, omaa tuunatun vatsan ja roomalaisen nenän).

Mutta ihastuminen tunnetusti kuluu pois melko nopeasti ja sen jälkeen kyse on yhteisen ajatusmallin voimakkuudesta. Myös tästä on tutkimuksia: pitkään naimisissa olevien ihmisten aivoista on etsitty "rakastumisjälkiä". Sellaista intohimoiseksi rakkaudeksi tulkittua jälkeä ei (muistaakseni) löytynyt kovin monesta, mutta sen sijaan syvää kiintymystä osoittavaa kylläkin.

Tuo rakastumistesti perustunee siihen että siinä "pakotetaan" muutamassa tunnissa luomaan yhteinen "me-kuva" (kiintymys) joka normaalisti syntyisi sen ihastumisen aikana. Luultavasti me-kuva johtaa tässä poikkeustapauksessa sitten ihastumiseen.

(Pitäisi varmaan tarkistaa lähdeaineisto ollakseni varma, mutta juuri nyt ei ole siihen panoksia. Lukekaa ylläoleva tämä mielessä.)
Puolikuu avatar
Katselin tuossa areenasta Neiti Marple-tarinan Ikiyö. Vaikka en ole lukenut kirjaa, oli jo alusta asti selvää, ettei Marplea Christien tarinassa esiinny. Tämä ei suinkaan haitannut, mutta teki katsomiskokemuksesta ehkä vähän koomisen. Marplen ilmaantuminen aina "sattumalta" päähenkilön kanssa samaan kahvilaan tms. sai hänet vaikuttamaan lähinnä stalkkerilta. Puhumattakaan siitä, miten Marple muina naisina käy vähän luvattomilla kotietsinnöillä. :cool:
Puolikuu avatar
TapsaMinä taas olen lukenut Ikiyön ja ottaa päähän että sinänsä hyvään tarinaan on ympätty neiti Marple... parempi kai se kuin Poirot.
Kieltämättä tarina olisi toiminut vallan hyvin ilmankin, Marple oli vain todella päälleliimattu. Nuuskiva Poirot ei kyllä olisi tehnyt kunniaa hahmolla sitten yhtään. :tongue:
Celestine avatar
StratoPäivän Spotifyn kielikylpy: tänään on kuulunut englannin-, espanjan- ja ranskankielisiä mainoksia. Tolla on pakko olla joku identiteettikriisi, onneksi se ei enää luule olevansa kiinalainen :lol:
Just kun luin tämän, Spotify alkoi puhumaan mulle ihan tyytyväisenä espanjaa... Salaliitto? :roll:
Maailmanherra avatar
Maailmanherra
Ei kannata käyttää hajuvesiä. Harhauttavat.
Entäs push-up-rintaliivit? Eivätkö nekin anna virheellisen kuvan aluksi ja sitten suhteen edetessä poika pettyy kun ei olekaan sitä mitä on annettu ymmärtää.
13.01.2015
The Big Bad Wolf avatar
Känny tippunut tänään (tähän mennessä) aika lujaa lattialle kolmisen kertaa. Ei mitään vikaa. Milloinkohan tämä näyttö suostuu halkeamaan? (Ei sillä että sitä toivoisin. Mutta jotenkin tuntuu, ettei kosketusnäyttö täytä kkriteerejään. Eli särkyvyys.)
16.01.2015
Maailmanherra avatar
Tapsa
Maailmanherra
Ei kannata käyttää hajuvesiä. Harhauttavat.
Olen nähnyt todellisen hämmennyksen ilmeen. Tytöllä jonka kanssa poika oli menossa treffeille olikin peruukki!

Tosin en oikeasti usko kovinkaan paljoa havuvesiin. Ne ovat niin mietoja suurimmalta osin. Epäilen että hajuveden oppii yhdistämään tykkäämäänsä ihmiseen koska tuoksu on selkeämpi kuin ominaishaju.
19.01.2015
Strato avatar
Ehkä tän ois voinut laittaa sinne joulunmerkit-ketjuun, mutta menköön nyt tänne kuitenkin. Sain nimittäin järkytyksekseni kuulla, että pikkujoulukausi käynnistyy mun osalta jo tämän viikon lauantaina :shock: Tuleepahan kerrankin oltua ajoissa sen kanssa.

Joulu on taas, joulu on taas...
24.01.2015
The Big Bad Wolf avatar
Hirveän hikke olo. Kirjoitan italian sanastoja puhtaaksi läppärillä (aaaaaaargh tää luulee et puhun ranskaa) ja tiivistän kemiaa omilla sanoillani koneelle että voin lukea tulostettuja papereita vähän fiksummin... Tehnyt tätä vaivaiset neljä tuntia. Seuraavaksi tulee aloitettua bilsan lukeminen. (Koe kootaan ylppäritehtävistä. Taida olla hyvin onnellinen jos saan vaikka vitosen. Ja taidan myös vaihtaa opettajan seuraavalle kurssille.)

Tää on kivaa. Paitsi siis se bilsa. Mutta opiskelu.
29.01.2015
Strato avatar
Tuli hetki sitten mieleen, että jos olisin vampyyrinmetsästäjä, niin tunnusbiisini luultavasti olisi Metallican All Nightmare Long.

Hunt you down without mercy
Hunt you down all nightmare long, yeah
Luck runs out, you crawl back in
But your luck runs out

30.01.2015
The Big Bad Wolf avatar
Yksin kotona + laaja leffakirjaviihdevalikoima + ruokaa + jos tahtoo nii myös seuraa → siivoan.

Kirjat revitty hyllystä lattialle ja lajiteltu väreihin. Ei huvita laittaa takaisin.
30.01.2015
Huoleton avatar
Tralalaalaa, aivot ei tunnu nyt kykenevän lukea mitään älykästä tekstiä. Olen jo varmaan kahdeksan kertaa lukenut saman asuntokauppalain kohdan, eikä VIELÄKÄÄN ole mitään hajua mitä siinä halutaan sanoa. En edes lukiessa :D

PERJANTAI :heart: Kohta siis kotia kohti!!!

Voihan mätä kanamuna! Kirjoitin maanantai 10.3, kun piti kirjoittaa TIISTAI.......38 suljettua kirjekuorta ja kaikissa virhe.................
02.02.2015
Puolikuu avatar
Hyvää murmelipäivää kaikille! :cheesy: Herääköhän sitä huomenna huomiseen vai tähän päivään?
02.02.2015
Tapsa avatar
Äh, sain tänään mun Nanowrimoa kirjoitettua monta tuhatta sanaa ja olisi kaameaa jos pitäisi huomenna laittaa samat sanat uudestaan paperille!
03.02.2015
Vehka avatar
Huh, onneksi tänään ei ole sama päivä kuin eilen. Eilinen oli kyllä kiva, mutta ehkä silti mieluummin elän uuden päivän kuin korjailen uudestaan gradusta kaikki marginaalivirheet, tekniset seikat ja muut yksityiskohdat.

Ulkona on ihan kamala sää. Onneksi sinne ei vielä vähän yli tuntiin tarvitse lähteä. (Ja onneksi ruotsalainen laivastotakki on sentään lämmin.)
05.02.2015
Celestine avatar
Oho, mun ja Risingin toinen vuosipäivä oli lauantaina, ja se meni multa ihan ohi :shock: Anteeksi, Rising, rakastan sinua vaikka muisti välillä pettääkin :heart:
09.02.2015
Ansa avatar
09.02.2015
Rinja avatar
^Uh, joo, motivaatiokirjeet osaavat kuulemma olla melkoisia kirjoitettavia. Minunkin pitäisi siihen pikkuhiljaa orientoitua, sillä itsekin olen hakemassa uutta opiskelupaikkaa tänä keväänä ja haluavat motivaatiokirjeen. Olen tähän mennessä yrittänyt työntää asian mielestäni, koska takarajapäivä on vasta huhtikuussa ja sitä ennen on paljon tekemistä (kuten kandin tekeminen näistä nykyisistä opinnoista...), mutta eiköhän se ole kohdalla aivan liian äkkiä.

Tsemppiä sinulle, Ansa, kyllä siitä hyvä tulee :smile:
20.02.2015
maahinen avatar
Korjasin DVD-soittimen rautalangalla, kumiputkella ja kolmella korkinpalalla.
20.02.2015
Formaldehyde avatar
^ MacGyver approves! :cool:
The Big Bad Wolf avatar
Tein päätöksen. Lopetan italian heti jakson vaihduttua enkä vasta kolmoskurssin jälkeen. Kieli on edelleen ihana, mutta elämästä tulee kevyempää, kun on vain kahden kielen sanakokeet häiritsemässä.

Nyt saan sitten ensi jaksoon ympättyä hissa kakkosen, joten ensi vuodelle jää vain 33 kurssia (tai jotain).

Lisäksi pystyn tätä kautta vaihtamaan matikan ja eikun paikat, joten pääsen kavereiden kanssa samoille. Hehe.
Piru Naiseksi avatar
Joskus tuntuu siltä, että kirjoittamassani tarinassa on skifi- tai fanstasiasisältöä vain esimerkiksi päähenkilön mielikuvituksessa, josta en kirjoita sanaakaan. :roll: Koska luovassa mielessäni tällaiseenkin tuotokseen sisältyy skifiä, lähetän valmiin suolloksen luettavaksi tieteistarinana. (Kun myöhemmin luen tuommoisen tekstini, päädyn ajattelemaan: Onpas latteaa! Mauton, hajuton kertomus kuin liian löyhä lankakerä, miten tätä voi fantasiana pitää.)

Rasimus avatar
1 kirja, 890 viestiä
"Ansa"Minun pitäisi kirjoittaa perustelukirje Tampereen yliopistoon, jossa kerron, miksi haluan mennä opiskelemaan sitä mitä haluan. Menee hankalaksi, mutta onneksi liitteiden palautusaikaa on 6.3. asti.
Onko tuo perustelukirje jokin uusi juttu? En muista omina opiskeluaikoinani, että moista olisi tarvittu. En muista edes jokunen vuosi sitten jatko-opintoja pohtiessani, että moista olisi kysytty. Nyt sen sijaan kun suunnittelin tänä vuonna vihdoin ja viimein päivittää ylempään amk-tutkintoon tittelini, niin esitehtäväksi tuli tehdä kaksi vapaamuotoista perusteluesseetä aiheesta. Taas ponnahti mieleen vaihtoehdot "paskan marjat, mä jään kohta eläkkeelle" tai vähän yritteliäämpi lähestyminen kirjoittaa esseeksi lyhyt ja ytimekäs "koska mä, vittu, haluan"....

"Piru naiseksi"Mietin nyt, miten kirjalliset tuotokset yleesä tyypitetään ja miten paljon niissä pitää olla tietyntyylistä sisältöä, jotta niitä voitaisiin edes jollain tavoin pitää tiettyyn tyyliin kuuluvina.
Minun mielestä tuo on yleensä aika mielivaltaista riippuen julkaisukanavasta. Oikeasti scifiin ja fantasiaan profiloituneet tahot yleensä haluavat elementtien olevan todella vahvana kliseisyyteen asti, mutta jos julkaiset esim. Apu-lehden kesänovellia, niin joku titteli tulee ihan olemattomista syistä pyytämättä. Sitten toisaalta jotkut alan ihmiset hyväksyvät jonkun alan ammattimiehen tietyn kirjoituksen johonkin genreen kuuluvaksi vain sen takia, että ammattimies on ennenkin kuulunut kyseiseen genreen.

Mieluiten ajattelisin että joku teksti kuuluu aina johonkin päägenreen (esim. draama) ja sitten sen voi erotella tarkemmin jonkin pienen mutta näkyvimmän yksityiskohdan perusteella (fantasia-aineksella maustettu draama -> fantasiagenre).

Kuvaamasi tilanne (scifi tai fantasia vain päähenkilön mielikuvituksessa) muuten hyppää helposti psykologisen draaman (tai minkä lie) puolelle, jollei henkilön mielikuvitus näy (minämuotoisessa) kerronnassa todellisen maailman kuvauksen puolella.

Saa kiittää yhtään asiaa selventämättömästä kommentista :smile: