Darkki avatar
Vastannut Melian · 30.09.2026 · 1928 viestiä · 227,1 t lukukertaa

Satunnaisia kysymyksiä

11.01.2020
Jukuke avatar
Ottaen huomioon, et kuu loittonee maasta kokoajan. Tämä puolestaan vaikuttaa maapallon pyörimis nopeuteen, kiertorataan, vuorovesien vomakkuuteen maanytimen liikkeisiin yms. voisi kuvitella et kuu on kyseisessä tilanteessa jo suhteellisen kaukana maasta.

Kysyisinkin ennemmin: Miten paljon maan tuhoutumista kuun etääntyminen nopeuttaa?
11.01.2020
Mallaspappi avatar
Iso kiitos! Tämä helpotti oloani, en odottanut että saisin näin perusteellisen vastauksen.

Mulla on ihan liikaa aikaa kun tällaisia alan pohtimaan näin perusteellisesti, mutta kun nämä ovat kiehtovia aiheita
Kyllä se taidan kumminkin olla minä jonka arvoissa on jotain hämärää kun olen enemmän huolissani fallostaiteen säilyvyydestä kuin maailmanlopusta!
12.01.2020
Echramath avatar
Kuulostaa tosin hieman epätodennäköiseltä skenaariolta, että maapallo räjähtää kuin Alderaan Tähtien sodassa. Auringon elinkaaren lopun epäillään toki kärventävän koko planeetan, mutta Kuu on tietysti yhtä huono piilo siinä vaiheessa.

Sen sijaan monenlaiset kuviteltavat katastrofit saattaa jättää jälkeensä maapallon, jossa ei ole mitään jälkeä ihmisistä tai edes elämää – mainittakoon mm. viime vuosina käyty keskustelu siitä, voimmeko mitenkään tietää, onko planeetalla ollut meitä edeltäviä sivilisaatiota. Jos kaikki ihmiset kuolevat, luonto kyllä ottaa omansa ja miljoonien vuosien kuluttua kun viimein ilmaa hengittämään oppineet tursaat ovat päässeet Kuuhun, ne ihmettelevät sieltä löytyviä artifakteja, kun maan päällä ei ole enää jälkeään kaupungeistamme.

Toisaalta ihminen voi tuhota kaiken ja myös jokin asteroidi voi tulla niskaan, ja sellainenhan saattaisi myllertää planeetan pinnan ihan uusiksi. Pidetään mahdollisena, että joku osuma alkuvaiheessa niin tekikin ja elämä kuoli maapallolla käytännössä kokonaan, mutta säilyi kiertoradalla olevissa kiviaineissa, jotka aikanaan putosivat takaisin. Dinosaurukset tuhonnut asteroidi lennätti maapallon palasia myös Kuuhun ja planeettojen väliseen avaruuteen, missä se on saattanut levittää elämää muille planeetoille. Näiltä asioita Kuu saattaisi olla turvassa, toki siihenkin voi joku
iso kivi osua (ei niin iso, että se tuhoaisi kuun, mutta huonolla tuurilla taidekätkön).
12.01.2020
Mallaspappi avatar
No juu, tietysti se Auringon posahtaminen tulee jonain päivänä tekemään selvän myös Kuusta. Mutta se on sen ajan murhe, toivotaan että jostain ilmestyy joku uusi tuntematon avaruusolentorotu joka noukkii taidelöydöksen talteen.
Pisania avatar
Osaisiko joku viisaampi selittää tämän päivän Anonyymit eläimet -stripin? En ymmärrä sen vitsiä. Levyttää = nukkua? Tunnen oloni niin tyhmäksi kun en hiffaa...:sad:
Wanda avatar
Levyttää = olla levällään? Tuossa olisi oma ehdotukseni mistä kyseinen sana on juontanut juurensa, mutta arvauksesi on ainakin meikäläisen käsityksen mukaan oikea.
Thialfi avatar
15.05.2020
Pisania avatar
ThialfiInternetin slangisanakirja antaa levyttämiselle määritelmän ”Vaakatasossa tapahtuvaa energiansäästöä kriisitilanteita varten.”
Tuollainen määritelmä ei kyllä ole ikinä tullut vastaan. Ilmankos en ymmärtänyt. Suuret kiitoksen valaisusta!
28.06.2020
LordStenhammar avatar
Mikähän on vialla, kun kummatkin peukalot ja etusormet on ihan tuollaisella punaisella röpelöllä? Näyttää omaan silmään jonkinlaiselta ihottumalta. Tämä ihottuma tulee vain tällaisten pahimpien kesähelteiden aikaan. Kun ilma kylmenee, niin se häviää. Eräällä tutulla on sama vielä pahempana. Ei näytä yhtään kauniilta tämä.

Onpahan teilläkin jotakin märehdittävää kesäpäivien ratoksi.
11.07.2020
kyty avatar
Tiedän että helle voi aiheuttaa monille ihottumaa, mutta paikka tuntuu oudolta kun se ei varsinaisesti pääse hautumaan. Olisikohan nokkosihottuma oikea termi?
11.07.2020
LordStenhammar avatar
Kiitos diagnoosista. Wikipedia-sivun perusteella sanoisin, että ei ole nokkosihottumaa. Ihottuma on täysin erilaista kuin se, mikä siellä oli kuvissa. Eikä varsin mitättömän kutinan lisäksi ole ollut yhtään niitä oireita, mitä siellä listattiin.

Nyt kun on ollut koleampia ilmoja, niin ihottuma on taas melkein kadonnut. Kyllä se noihin helteisiin jotenkin liittyy.
17.08.2020
Mustelmann avatar
Vuokrakämppäni uunista on kärähtänyt lamppu ja mietin, pitääkö minun vaihtaa se itse vai kuuluuko homma isännöitsijälle. Kai sen voisi vaihtaa itsekin, mutta tahdon tietää oikeuteni. Lamppu näyttää olevan hieman hankalassa paikassa, joten luovutan homman mieluusti jollekin kätevämmälle henkilölle.
18.08.2020
Thialfi avatar
Lamppujen vaihto kuuluu vuokralaiselle (toteavat molempien osapuolten etujärjestöt), mutta isännöitsijää voi pyytää hankalassa paikassa apuun.
08.09.2020
kyty avatar
Ihmisten kommentteja netissä lukiessa tulee väistämättä mieleen: pitääkö jokaisen hahmon nykyään olla henkilönä täydellinen ollakseen hyvin rakennettu ja/tai samaistuttava hahmo, jota ei "vihata" ja ruodita call out-kulttuurin tapaan?
08.09.2020
10.09.2020
kyty avatar
MustelmannEi tarvitse. Mitä vajavaisempi ja rikkinäisempi hahmo, sitä parempi. Saa olla vaikka suoranainen kusipää minun puolestani. Oletan siis, että kyse on fiktiivisistä hahmoista. Tunnustan tässä kuitenkin, että en tiedä, mitä tarkoittaa call out-kulttuuri. En myöskään aio googlata sitä enkä halua kenenkään selittävän sitä minulle.
Tai sitten olemme vain liian vanhoja. Olemmeko me liian vanhoja? Kaverin puolesta kyselen.
10.09.2020
Mustelmann avatar
En ole liian vanha. En vain välitä, mitä ympärilläni tapahtuu.
23.04.2021
26.04.2021
Fiktiivi avatar
"Pisania post=63464"En ole kauheasti perillä eri somealustoista, kun en nissä ole mutta katselen toisinaan joitakin julkisia sometilejä. Viime aikoina olen pannut merkille että Facebookissa en enää pysty näkemään kaikkia päivitysten kommentteja. Eli jos kommentteja on niin paljon että pitää klikata kohtaa näytä kaikki kommentit, niin mitään ei tapahdu. Instagram-tilejä taas en pääse ollenkaan katsomaan, vaan pitäisi kirjautua. Tietääkö joku viisaampi mistä tämmöinen johtuu?f

Naamakirjan uusi leiska ei minusta toimi erityisen hyvin kirjautuneillekaan. Kommenttien aukiklikkailua täytyy tehdä paljon enemmän kuin ennen, mikä on ärsyttävää. Se, että kaikki kommentit eivät näy kirjautumatta, saattaa johtua vaan siitä että jotain hajosi vahingossa uutta koodia kirjoitettaessa, tai (ehkä todennäköisemmin) kyseessä voi olla tahallinen pienten ärsyttävyyksien kasaaminen kirjautumattomien tielle, jotta nämä kirjautuisivat. Jälkimmäistä nimittäin tuntuvat tekevän nykyään aika monet firmat. (Voisin itse kysyä vuorostani, mikä mahtoikaan olla tämän taktiikan nimi?)

08.04.2022
kyty avatar
Täytyy kyllä sanoa etten ole ikinä nähnyt Helsingin katuja penkkareiden jälkeen samassa kunnossa kuin eilen. Karkkeja oli säkkikaupalla pitkin maata, ja vaikka en olekaan varma oliko osa katsojien heittelemiä käärepapereita niin... mitä ihmettä? Kun olin lapsi, penkkarikarkit kerättiin mahdollisimman tehokkaasti pois, enkä muista että karkkipapereitakaan olisi ollut maassa niin paljoa. Nyt maa oli kirjavanaan karkista (ja mahdollisesti papereista). Siis... kirjavanaan. Niitä oli joka paikassa, tonneittain.

Mitä ihmettä on tapahtunut? Eikö kukaan tiennyt että penkkarit olivat eilen, ja jos näin niin miksi karkkeja olisi heitetty tyhjille kaduille?
11.10.2022
Missä hyllyssä joditabletit ovat apteekissa?

Ainakaan paikallisessa apteekissa ei pysty hyllyjä itsekseen katselemaan, kun on heti myyjä vieressä kysymässä, mitä ihminen etsii. Enkä kehtaa sanoa, että joditabletteja. Mutta minulla on suunnitelma, että joskus, kunhan nyt taas tämänkertainen ostopaniikki laantuu, voisin ohimennen katsoa, sattuisiko tablettipakkausta olemaan hyllyssä, ja ostaa. Kun vain tietäisin, mistä hyllystä katsoa.
11.10.2022
12.10.2022
kyty avatar
Itse en ymmärrä miksi joditabletteja myydään niin isoissa pakkauksissa. Ydinlaskeuman sattuessa edes normaalin kokoinen perhe, saati sitten yksineläjä ei käsittääkseni saa kulutettua 10 kpl purkkia. Puhumattakaan 100 kpl erästä!

No, perheemme hankki jodia jo aiemmin, siis ennen näitä uusia suosituksia. Purkki jaettiin eri talouksien kesken, mutta nyt kuulun itse enää vain muutaman kuukauden siihen porukkaan jolle sitä suositellaan, ja vanhuksille se on täysin turha (paitsi jos todellisuudessa onkin kyse jostain maailmanlaajuisesta jodipulasta josta en ole kuullut, ja sen takia sitä ei enää suositella meille vanhoille). Niitä voi sitten kai jaella eteenpäin naapureille jos tarvitsee.

Sitä paitsi olen sitä ikäpolvea joka leikki iloisesti ulkona laskeuman keskellä koska viranomaiset eivät heti kertoneet yleisölle että Tsernobyl oli possahtanut. Eikä silloinkaan mitään jodia ajoissa syöty, jos ollenkaan, eli vahinko lienee kohdallani jo tapahtunut.
12.10.2022
"Mustelmann post=66150"Itse ostaisin joditablettien sijaan vaikka D-vitamiinitabletteja, niistä on varmasti pimenevän syksyn myötä enemmän hyötyä.

Niin. Suunnitelma B minulla toki on, että säteilyvaaratilanteessa jätän huomioimatta viranomaisten ohjeet sisälle suojautumisesta ja mahdollisesti joditabletin ottamisesta, vedän D-vitamiinia poskeen ja menen istumaan muurahaispesään.  Tai sitten en.

En usko, että tulee tableteille koskaan tarvetta, mutta aina asiasta uutisoitaessa ottaa päähän, etten ole saanut aikaseen hommata niitä. Lähimpään ydinvoimalaan on ilmateitse jotain 50 kilometriä, joten ei se kuitenkaan täysin mahdotonta ole, että joskus vaikka tarvitseekin.

100 kpl pakkaukset on ehkä tarkoitettu esim. taloyhtiöille, yleisiin väestönsuojiin ja laitoksille?
13.10.2022
Pisania avatar
"Hiistu post=66149"Missä hyllyssä joditabletit ovat apteekissa?

Paikallisen apteekkini verkkokaupassa ainakin joditabletit löytyy Myrkytykset ja puremat -kategoriasta. Eli kannattaa varmaan kuikuilla jodia kyypakkausten ja lääkehiilen seutuvilta apoteekissa.