LordStenhammar avatar
visitor avatar
Vastannut: kirill potemkin, 16.04.2026
Kategoria: Satama | 725 viestiä | 75,8 t lukukertaa
Vastannut: Hiistu, 15.04.2026

Mitä opiskelet/harkitset joskus opiskelevasi?

17.02.2014
Diara avatar
Minulle lukio oli aina ilmiselvä valinta. En tiedä, johtuiko se siitä, että halusin sen lakin vai siitä, että olin joutunut lapsesta pitäen juoksemaan serkkujeni yo-juhlissa ja todennut, että tuollaiset juhlat minäkin vielä haluan. Varsinaista lopullista syytä en lukioon menooni tiedä, en koskaan edes miettinyt amista.

Oman valkolakin ja yo-juhlat olikin sitten keväällä 2009, jonka jälkeen suuntasin syksyksi Lontooseen töihin ja kielikouluun. Erinnäisistä kulttuurishokkiin (varsinkin paluun) ja henkilökohtaiseen kriisiin liittyvistä syistä kevään opiskeluhaut jäi vähän lyhyelle pohdinnalle. Luin luokanopettajan kokeisiin ja kävin pääsykokeissa, mutta ovet ei auennut. Tosiasiassa en edes halunnut päästä sisään, en ollut valmis lähtemään pois kotoa. Toisen välivuoden aikana kokeilin avoimessa yliopistossa kauppatieteitä ja ravasin ammatinvalintapsykologilla.

Seuraavana keväänä istuin yhdessä jos toisessa pääsykokeessa: englantilainen filologia, sähkötekniikka ja liiketalous. Hammasteknikon kokeeseen tuli kutsu, mutta en koskaan mennyt. Koko kevään kävin tuon englannin valmennuskurssia, mutta opiskelupaikka jäi 5 pisteen päähän. Ovet aukeni ammattikorkeaan sähkötekniikan puolelle, vaikka en ehtinyt pääsykokeisiin edes lukea tuon englannin takia. Inssikokeeseen menin suvun perässä: omassa suvussani yhtä tapausta lukuunottamatta kaikki ovat insinöörejä tai opiskelevat sellaisiksi. Heitin sen siis vähän vitsinä hakupaperiin, että jos kerran nuo kaikki muutkin, niin kai minullakin on tekniselle alalle taipumusta. Samoin perustein kuulema oma isäni haki diplomi-insinööriksi ja pikkusiskoni hakupapereista löytyy tänä keväänä samalla perusteella valittu insinööri.

Vaikea uskoa, että opiskelujen aloituksesta on jo 3 vuotta aikaa. Olen erittäin tyytyväinen alaani enkä ensimmäisen puolen vuoden jälkeen enää edes miettinyt hakemista englantia lukemaan. Ensi vuonna tähän aikaan toivottavasti viimeistelen opinnäytetyötäni ja valmistun automaatioinsinööriksi.

Tulevaisuudensuunnitelmat aiheuttavat tällä hetkellä melkoisen paineen opiskeluun: haluaisin jatkaa diplomi-insinööriksi. Maisteriohjelmaan pääsee suoraan ilman pääsykokeita, jos on 3 painotettu keskiarvo ja onnistuu kirjoittamaan hyvän motivaatiokirjeen. Oma keskiarvoni on 3.8, joka riittää hyvin. Kuitenkin unelmani vahvistuu koko ajan, joten paineet pitää keskiarvo kasvaa jokaisen tentin myötä. En halua epäonnistua tenteissä tässä vaiheessa, jotta minulla on mahdollisuus jatkaa, mikäli vielä vuoden päästä haluan opiskella lisää. Lisäksi koulu ei tarjoa opinnäytetyöpaikkoja, joten jos en onnistu saamaan kesätöitä ja sitä kautta opinnäytetyöpaikkaa, niin valmistuminen myöhästyy. Sitä kautta myöhästyy myös uusien opiskelujen aloitus. Paineita siis riittää, mutta onpahan joku syy päntätä. Lisäksi, kun paineet on itseaiheutettuja niin eipä voi pahemmin kenellekään valittaa :smile:
18.02.2014
pihlajapuu avatar
Mie olen näitä kahden pääaineen kummajaisia yliopistosta. Aloitin siis aikoinani lukion jälkeen (vuonna 2007...) journalistiikan opinnot Jyväskylän yliopistossa, kun olin joskus yläasteella tuuminut, että toimittajanahan pääsee parantamaan maailmaa ja välittämään ihmisille tietoa, jonka valossa tehdä viisaita päätöksiä. Viidyin siellä ihan hyvin neljä vuotta, tein opintoja mukavassa tahdissa, olin alan kesätöissä ja kävin opiskelijavaihdossa. Neljäntenä vuonna sitten havahduin siihen, että gradu on tekeillä ja opintoja jäljellä enää parin hassun kurssin verran.

Iski paniikki, että en mie vielä ole valmis valmistumaan ja siirtymään työelämään, kun työkokemusta alalta oli vielä verrattaen vähän siinä vaheessa ja ikääkin taisi olla vasta 22. Jossain mielenhäiriössä hainkin sitten samana vuonna (2011) opiskelemaan tietotekniikkaa opettajalinjalle niin ikään Jyväskylän yliopistoon, kun järkeilin, että teknologiahan on helppo yhdistää media-alaan näin nykyaikana.

IT-tiedekunnassa viihdyn nyt kolmatta vuotta maisteriohjelmassa, journalistiikan gradu on edelleen kesken ja kohta pitäisi aloittaa myös it-puolen gradun kirjoittaminen. :cheesy: Pääaine vaihtui tosin välissä tietotekniikasta kaupallisemmin suuntautuneeseen tietojärjestelmätieteeseen, kun tulin järkiini, etten todellakaan halua edes opiskella opettajaksi. Suunnitelmissa on tällä hetkellä valmistua joulun tienoilla (journalistiikasta toivottavasti jo aiemmin), koska olen tällä hetkellä töissä vajaat kahdeksan kuukautta, niin pääsen opintojen pariin takaisin vasta syksyllä.

Kahdessa pääaineessa ja suunnitelmissa valmistua molemmista on tosin ainakin se hyvä puoli, että voi melko hyvällä omallatunnolla opiskella hullun kasan sivuaineita. Kokoelmassa siis muun muassa kansantaloustiede, kauppaoikeus, etnologia, taidehistoria, ympäristötiede, matematiikka sekä filosofian ja politiikan tutkimus. :lol: (lähinnä perusopintokokonaisuuksia siis)

Poppidroidi
kiinnostaisikin kuulla mahdollisilta media-alojen risinglaisilta, oletteko olleet tyytyväisiä opetukseen, valmistuttuanne työtilanteeseen - ja että oletteko opiskelleet aikuisopetuksessa tutkintonne?
Itse olen opiskellut tosiaan yliopistossa journalistiikkaa, eli käytännössä toimittajakoulutuksessa, ja ainakin tältä pohjalta töitä on ihan hyvin tuntunut olevan tarjolla. Kesätöitä ja määräaikaisuutta tietysti helpommin, vakipaikat ovat aika kivenalla (varsinkin jos ei Etelä-Suomeen lähde). Itselle lähinnä tuo puute vakipaikoista, työn luonne ja alaan usein liittyvä urautuminen tiettyihin tehtäviin ovat olleet syynä panostaa myös toisen alan opintoihin.

Jos yliopistoon lähtisin nyt media-alaa opiskelemaan ja mielessäni olisi toimittajan ammatti, menisin kuitenkin Tampereelle Jyväskylän sijaan. Siellä on monipuolisempaa opetusta ja enemmän resursseja, vaikkakin Jyväskylässä päästään ns. tositoimiin jo aiemmin.
05.03.2014
Ansa avatar
Iänkaikkinen työttömyys ottaa päähän, joten ajattelin käyttää hakuja hyväkseni. Ainakin yksi pääsykoe on varmasti tiedossa, koska hain Tampereen yliopistoon informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median tutkinto-ohjelmaan. Kahdesta saa vain odotella pääsykoekutsua, koska Seinäjoen ammattikorkeakoulu, kulttuuri- ja muotoilupalvelun ja kirjasto- ja tietopalvelualan koulutukset. Saa nähdä miten käy..
07.03.2014
Elenna avatar
Nyt on laitettu hakupaperit vetämään Tampereen yliopistoon venäjän kielen, kulttuurin ja kääntämisen tutkintolinjalle!

Sitten vain toivotaan parasta yo-kirjoitusten ja pääsykokeiden suhteen.
08.06.2014
Aurelia avatar
Minun koulu-urani on kyllä järkyn surkeaa kuultavaa. Vaikka olen keskimääräistä "fiksumpi", peruskoulu meni monien asioiden syystä lähinnä keskitasolla. Muutamia syitä mainitakseni laiskuuteni, opettajien tietämättömyys siitä miten "fiksuja" motivoidaan, ala-asteen kiusaaminen, ylä-asteen porukasta hyljeksiminen ja niin edelleen.

Sitten kun oli aika miettiä jatkoa, olin niin eksyksissä kaikesta etten tiennyt yhtään mitä haluan tulevaisuudelta ja päädyin sitten kauppakouluun opiskelemaan merkonomiksi. Sekin koulu meni sosiaalisesti täysin päin honkia ja keskitasoisesti monista syistä.

Sitten hain lähikunnan hyvätasoiseen taidekouluun ja sinne oli kuulkaat vaikeaa päästä eikä hyväksytty ketä tahansa, mutta minä pääsin sinne. Ehdin opiskella ehkä puoli vuotta kun elämä meni taas päin honkia ja jouduin keskeyttämään koulun.

Nyt elämäni rupeaa olemaan edes jossain määrin kunnossa ja tiedostan omat kykyni paremmin sekä kiinnostuksen kohteeni ja olen päättänyt, että menen viimeistään ensi vuonna aikuislukioon ja käyn sen kunnolla ja parhaalla taidollani niin, että saan huippupaperit ja kaiken mahdollisen yleispätevän perustiedon kaikesta.

Se miksi valitsin lukion, johtuu siitä, että tarvitsen kunnollisia perus -ja syventäviä yleispäteviä sivistyksellisiä tietoja tarinoihini, niin että niistä tulisi parhaat mahdolliset. Ja sen jälkeen harkitsen yliopistoa, mutta sitä ehtii vielä miettiä.

Haluan myös todistaa jokaikiselle epäilevälle, etten todellakaan ole tyhmä ja etten muka pärjäisi ja haluan myös näyttää kaikille huolehtijoille, että olen saanut elämäni kohtuulliseen kuntoon, niin ettei minusta enää tarvitse kantaa huolta.

Aurelia
10.06.2014
StaCa avatar
Kirjoitin ylioppilaaksi 2002, ja sen jälkeen olen surffannut alalta toiselle niin paljon, että useimmat häviävät ;) Noh, olen mä työskennellytkin välillä. Nykyään olen se kuuluisa gradua-vaille-valmis. Alana terveydenhuollon johtaminen (tarkemmin ottaen muutama hankala termi, jotka eivät sano kenellekään mitään).
Ajattelin, että kunhan tästä pääsen eroon, niin en enää opiskele toviin mitään, mutta niin vain kävi, että syksyllä pitäisi aloittaa kirjoittamisen perusopinnot Jyväskylän avoimessa. Se nyt menee vähän niin kuin harrasteena.
10.06.2014
Luinwen avatar
Valmistuin liiketalouden tradenomiksi 2013 jouluna ja aikaisemmalta koulutukseltani olen yo-merkonomi. Ja seuraavaksi haluan vain työelämään; yhtään ei huvita enää opiskella! Ehkä sitten joskus hamassa tulevaisuudessa jotain iltaopintoja...
30.06.2014
Ansa avatar
AMK-tulokset ovat saapuneet. Kuka on päässyt opiskelemaan ja minne? Joudutko vielä odottelemaan yliopiston tuloksia?

Sain tänään tekstiviestin, että minut on valittu SeAMKin kirjasto- ja tietopalvelun koulutukseen. Onpahan tekemistä ainakin kolmeksi vuodeksi, mutta ensin odotan, mitä Tampereen yliopiston tulokset kertoo. Niitä joudun odottamaan keskiviikkoon asti.
01.08.2014
Dyn avatar
Nyt pitäisi varmaan jo olla kaikkien oppilaitosten tulokset selvillä, kun on jo elokuu. Onko uusia opiskelupaikkoja sadellut? :)
02.08.2014
pihlajapuu avatar
^ Varasijoja varmaan täytellään edelleen, koska ensisijaisesti valittujen ilmottautumisaika taitaa olla monessa vasta just loppunut tai loppumassa.

Edit. 29.7. näyttäs olleen viimeinen opiskelupaikan vastaanottamispäivä.
03.08.2014
Ansa avatar
12.8. asti voi odotella, jos jonottaa jotain paikkaa. Itse jonottelen Tamperetta, joten saa nähdä miten käy. Muussa tapauksessa jään Seinäjoelle opiskelemaan. Uutena ajatuksena on, että lähtisin sen jälkeen Tampereelle opiskelemaan vähän lisää... ehkä.
04.10.2014
kharje avatar
Sosionomiopintojen pääsykokeisiin odottelen kutsua. Jos ei tule, niin keväällä uutta yritystä.

Tietääkö muuten kukaan, jos saa paikan monimuoto-opintoihin voiko siitä vaihtaa myöhemmin alkaviin päiväopintoihin?
04.10.2014
poistettu avatar
Tällä hetkellä opiskelen harrastuksena; kriminologiaa ja kirjoittamista. Myös sotahistoria, psykologia, astronomia, historia ja filosofia menee. Mutta pääasiallisesti kriminologiaa ja kirjoittamista täl hetkel, noi muut on vaa ekstraa.
06.10.2014
Dyn avatar
Mites opiskelupaikkojen odottelijat, mihin päädyitte? Miten opinnot ovat alkaneet uusilla? :)
Ageha avatar
Lukiossa turvallisesti ja tasaisesti kolmatta vuotta, neljään vuoteen ajattelin tämän käydä.

Valinta oli aika ilmiselvä, koska mikään amislinja (paitsi ehkä datanomilinja) ei ole koskaan minua kiinnostanut, lukiossa sen sijaan on tarjolla vaikka mitä jänniä kursseja. :smile: Haaveilen tosin lukiosta toiseen vaihtamisesta neljänneksi vuodeksi erinäisistä syistä, johoin kuuluu kyllä ihan sekin että koulussani ei ole tarjolla tiettyjä kursseja mitä voisin jossain muussa lukiossa suorittaa. Mutta en tiedä, jään jännäilemään tätä asiaa vielä.

Lukion jälkeen tulevien opintojen suhteen olenkin aika hakusessa, psykologia kiinnostaisi, nuorempana haaveilin kääntämisestä ja ja ja niin en tiedä, sitten kun on kamalasti kaikkia linjoja joiden olemassaolosta pitäisi ottaa selvää mutta en uskalla kun pelkään valitsevani väärin ja koodaaminenkin kuulostaa siistiltä. Yliopistoon olen kuitenkin suuntaamassa, se on varmaa.
punnort avatar
Agehakoodaaminenkin kuulostaa siistiltä. Yliopistoon olen kuitenkin suuntaamassa, se on varmaa.
Koodaajalle on optiona myös teekkariksi ryhtyminen. TKK:n koodauslinjat ovat käsittääkseni hiukan kovempitasoisia kuin yliopiston vastaavat.
Pandis avatar
Maantiedettä ois tarkotus pyrkiä opiskelemaan Ouluun ens syksynä. Hiemanhan tuo mietityttää miten pärjää lievästi lukihäiriöisenä yliopistossa, mut eiköhä se siitä. Lukuhalut on lievästi sanottuna kohonnu tän intissä vietetyn puolivuotisen aikana :cheesy:
punnort
Ei pidä kyllä paikkansa, ainakaan Helsingin yliopiston kohdalla. Toki tietojenkäsittelytiede on teoreettinen (ja matemaattinen) tiede siinä missä koodaaminen onkin tärkeä työkalu. Jos ei ole kiinnostunut niin paljoa matikasta, mutta kuitenkin haluaa koodailla ja puuhata tietokoneiden parissa, amk voi olla parempi vaihtoehto.
Bensku avatar
Tosta koodauksesta :)

Sinäänsä ohjelmointia voi itseopiskella netistä varsin helposti, toisin kuin esimerkiksi psykologiaa. Perus englannintaidolla pärjää hyvin, eikä tarvitse yleensä maksaa mistään mitään.

Tietenkin se riippuu siitä, mitä aikoo tehdä, ja mitä ohjelmointikieliä haluaa opiskella. Harvinaisempia vaihtoehtoja ei kai opeteta Suomessa kouluissa... Javalle ja C/C++:lle löytyy ainakin varmasti jotain, ne kun ovat yleisimmät ohjelmointikielet.
Ageha avatar
DynHelsinkin yliopiston MOOCeja voin myös suositella, ihan suomeksi on oppimateriaali peruskursseissa. Oppiminen tapahtuu tehtäviä tekemällä, ja niistä saa tarkastusautomaatilta välitöntä palautetta. :)
MOOCeja olen harkinnutkin, saatan jossain vaiheessa... :> Mutta pitää katsoa tätä koodausjuttua vielä, kaikki on aika auki. Psyka on luultavasti eniten Se Juttu minulle. Eniten ahdistaa se jos valitsen jonkin alan ja sitten se ei olekaan oma juttu ja sitten opiskelupaikan vaihdosta tehdäänkin täysin mahdotonta ja... :roll: Onneksi on vielä aikaa harkita. Olen tässä pitkin syksyä ravannut kaikissa eri opiskelualojen esittelytilaisuuksissa mitä koulullani on järjestetty (eli oikiksen, lääkiksen ja kauppakorkean mutta no, karisivatpahan kaikki viimeisetkin epäilykset siitä että entä jos sittenkin oikikseen, ei). :smile:
Dyn avatar
No, alaa voi kuitenkin vaihtaa kesken opintojenkin ja kouluttautua vaikka kokonaan uudelleen, vaikka toki tämä nykyhallinto yrittää siitä tehdä mahdollisimman vaikeaa. Itse valitsin yliopistoalan sen perusteella, missä ajattelin mahdolliseksi työllistyä ja jaksaa työskennellä. Psykologia kiinnosti paljon, mutta en nähnyt itseäni terapeuttina sitten millään, joten jätin välistä. Käpistely vaikutti lupaavalta osittain siksi, että ala on niin monipuolinen ja työtehtäviä on aivan laidasta laitaan.
Niittysalvia avatar
Haaveammattini (ja jokaisen ammatinvalintatestin ykkösehdokas) on minun kohdallani tutkija. Pääsääntöisesti kiinnostavat fysiikka, biologia ja maantieto. En kuitenkaan tiedä tuosta tutkijoiden työllistymisestä ja esim. fysiikanopettajaahan miusta ei tule (varmaan vaan pälkäisin kaikkia oppilaita ja päätyisin inhokkiopeksi)... :'DD Joten tällä hetkellä päätähtäimenä on lääkis, katotaan nyt miten alkaa opinnot sujumaan.
Strato avatar
NiittysalviaNo tällähetkellä olen vielä suht turvallisesti yhdeksännellä luokalla, mutta lukioon kyllä mennään. Mitä nyt on(lähinnä neljän viimeisen vuoden aikana) tullut suunniteltua niin ainakin lukiossa pitkä matematiikka ja luonnontieteille painottumista.
Niittysalvia avatar
StratoMeille kyllä on paljon painotettu, että fyysikoille olisi paljon töitä eri aloilla ja tehtävissä, ei siis välttämättä tarkoita, että tarvitsisi opettajaksi ryhtyä (vaikka monet sitä tuntuvatkin varasuunnitelmana pitävän). Jos olet siis luonnontieteisiin päin kallellaan, niin kannattaa ehkä harkita tätäkin vaihtoehtoa :smile: ja monet tietysti tekee niin, että jos ei lääkikseen pääse niin opiskelee välivuoden fysiikkaa ja hakee uudestaan seuraavassa haussa.
Juu, kiva tietää sillä meille ei ole oikeastaan paljon vielä valaistu ammattialojen työllisyydestä kuin sen että hoitoalalla tuntuu olevan työtä tarjolla. :')
Ajattelin myös itsekkin tuota mah. välivuoden hyödyntämistä, koska sillä kai saa lääkiksen kurssejakin suoritettua?