Velhot, örkit, sankarit: Johdatus fantasian maailmaan
Sidottu.
Sisältö: Mielikuvitus ja maailmankuva. Jokaisen elämässä on basiliski. Paha silmä katsoo kieroon. Jing, jang ja Jung. Fantasia mielenosoituksessa. Matka maailman ulkopuolelle. Sankarin paluu. Sanasto. Esiteltyjen fantasiakirjailijoiden teoksia. Kirjallisuutta.
Onko fantasiakirjallisuus pakoa arkipäivästä? Miksi Harry Potter iski kaupalliseen kultasuoneen?
Kirja on pieni aarre fantasian harrastajalle. Se on kurkistus fantasian takahuoneisiin. Se herättelee oikeita kysymyksiä ja syventää fantasiafanin lukukokemuksia: Onko fantasialla sanomaa? Mikä on fantasian maailmankatsomus? Mitä fantasia kertoo maailmasta jossa elämme? Näkeekö fantasia tulevaisuuteen? Kun fantasian maailma asetetaan reaalimaailmamme kehyksiin, syntyy yllättävän terävä päällekkäiskuva. Silti fantasian syvin olemus jää arvoitukseksi.
Ihmeet, yliluonnolliset asiat, taikuus, mytologiset hahmot, mielikuvituseläimet ja jumalat ovat fantasiakirjallisuuden keskeisiä elementtejä. Fantasiakirjallisuus on protesti liian järkiperäiseksi käyneelle maailmankuvalle. Se on merkki uudesta romantiikan aikakaudesta, joka suuntaa huomion arkipäivän faktoista tunteisiin ja sisäisyyteen. Samalla tulee mukaan uskonto, joka ei viihdy realistisessa maailmassa ja jolla on fantasiakirjallisuuden kanssa yhteinen kieli: myytit.
Käsittelee seuraavia kirjoja:
Tolkien: Taru Sormusten herrasta, Rowling: Harry Potter -sarja, Ende: Tarina vailla loppua ja Momo, Lewis: Narnia-sarja, Le Guin: Maameren tarinat 1–3 ja Lindgren: Veljeni Leijonamieli.
Esko Miettinen
Esko Miettinen (s. 1947) on helsinkiläinen toimittaja ja kirjailija. Koulutukseltaan hän on teologian maisteri ja humanististen tieteiden kandidaatti. Hän on kirjoittanut fantasiakirjallisuudesta ja uskonnosta teoksissa Velhot, örkit, sankarit: Johdatus fantasian maailmaan (2004) ja Velhon uskontunnustus (2008).
Linkkejä
Esko Miettinen: Fantasiakirjallisuus ei tartuta taikuutta. Sana 2006.
Freija Özcan: Minkä kumman takia se olisi epätodellista? Sana 18.9.2008.
Eira Serkkola: Järki ei ole kaikki. Kirkko & kaupunki 14.10.2008.
Kirja-arvioita
Velhot, örkit, sankarit on tiivis, mutta yllättävän sisältörikas sukellus fantasiakirjallisuuden maailmaan uskonnon ja myyttien näkökulmasta. Käsittely tapahtuu muutaman fantasiakaanonin pääteoksen voimin, kristillisen ja kristillissävytteisen käsittelyn vastapainona mukana on myös Le Guinin ateismi ja Maameren tarinoiden taoismivetoinen myyttimaailma. Kirjan nimi saattaa olla hieman harhaanjohtava, kirja ei varsinaisesti sovi johdatukseksi fantasiaharrastukseen, vaan pikemminkin sen syventämiseen. Lukijalla olisi hyvä olla jonkinlainen yleiskuva fantasiasta ja ehkä jopa yksi tai useampi käsiteltävistä teoksista luettuna. Pääteemaksi kohoaa "järjen vastustaminen" ylijärjellistyneessä maailmassa. Esko Miettinen nostaa fantasiakirjallisuuden sen keskeiseksi vastavoimaksi. Miettinen kirjoittaa selkeästi ja ytimekkäästi. Kirjan sanoma on erittäin tarpeellinen nykymaailmassa. Suosittelen kirjaa kaikille, jotka pohtivat mielikuvituksen, henkisyyden ja fantasiamaailmojen suhteita.