Elric Melnibonélainen
Alkuteos ilmestynyt 1972. Suomentanut Jaakko Kankaanpää. Kannen kuva ja sisäsivujen kuvitus: Petri Hiltunen. Nidottu.
Seiun-palkinto 1986 (koko sarjalle).
Kalmankalpea ja hehkuvasilmäinen
Tämä on tarina Elricistä, sittemmin Naisensurmaajaksi kutsutusta; hänen rakkaudestaan Cymoriliin ja hänen vihastaan serkkuaan Yyrkoonia kohtaan. Vihasta, joka syöksi Uinuvan Kaupungin jyristen liekkeihin Nuorten Kuningaskuntien valtaajien tuhoamana.
Elric, punasilmäinen albiino, hiipuvien mahtien perillinen, voimiltaan oikukas, mystisten yrttien ravitsema. Sankari, joka ei tuntuisi rooliinsa sopivan.
Hänen tarinansa kertoo hirviömäisistä tunnekuohuista ja kunnianhimosta, velhoudesta ja petturuudesta, piinasta ja pelottavasta hekumasta – seikkailu, jonka Elric muistaisi vain pimeimmissä painajaisissaan...
Michael Moorcock
Kirjailija Michael Moorcock on syntynyt Lontoossa vuonna 1939. Hän sai vuonna 2008 Yhdysvaltain tieteis- ja fantasiakirjailijoiden yhdistyksen myöntämän suurmestaripalkinnon elämäntyöstään. Samana vuonna Times-lehti valitsi hänet 50 parhaan toisen maailmansodan jälkeisen brittikirjailijan joukkoon. Hänen teoksiaan on myyty yli 20 miljoonaa kappaletta.
Moorcock kasvoi alemman keskiluokan perheessä, joka arvosti itsenäisyyttä ja vapautta. Nuoren Moorcockin mielikuvitusta kiihotti muun muassa Edgar Rice Burroughsin Marsin jumalat. Häntä alkoi kiehtoa kaksi asiaa, joista silloiset valtaapitävät eivät pitäneet ja jotka teini-ikäinen saattoi muokata omanlaisikseen: tieteis- ja fantasiakirjallisuus sekä rockmusiikki.
Elric
Sarjan kääntäminen jäi ensimmäiseen kirjaan, tässä kaikki osat englanniksi:
1. Elric of Melniboné (suom. Elric Melnibonélainen, 1972)
2. The Sailor on the Seas of Fate (1976)
3. The Weird of the White Wolf (1977)
4. The Vanishing Tower (1971)
5. The Bane of the Black Sword (1977)
6. Stormbringer (1965)
1970-luvun lopulla julkaistuun Elric Sagaan koottiin siihen mennessä kirjoitetut Elric-tarinat kronologiseen järjestykseen. Kolmas ja viides osa muodostettiin alun perin 1960-luvulla ilmestyneistä novelleista. The Vanishing Tower tunnetaan myös vaihtoehtoisella nimellä The Sleeping Sorceress. Sarjan Stormbringer on teoksesta 1977 julkaistu laajennettu laitos. Vuonna 1984 ilmestynyt novelli- ja esseekokoelma Elric at the End of Time on joissakin painoksissa merkitty sarjan seitsemänneksi osaksi.
Pääsarja FBH-sarja
Tämä synkkä romaani on ajallisesti Elric-saagan ensimmäinen osa ja toimii johdantona kaikille muille sarjan kirjoille. Se on myös ainoa, jossa näemme Elricin hallitsemassa keisarina valtaistuimellaan. Minä suosittelen vahvasti teosta, se on pakkoluettavaa kaikille fantasian harrastajille. Albiinosta Elricistä sieluja syövine miekkoineen on tullut yksi genren arkkityypeistä. On usein vaikea sanoa, onko tämä Ikuisen Sankarin inkarnaatio hyvis vai pahis. Suomennettu kirja antaa onnistuneen kuvan sarjasta, se on Elric-seikkailu parhaimmillaan. En keksi muuta negatiivista sanottavaa kuin sen, että Myrskyntuoja-miekka nähdään vasta aivan lopussa, eikä sen kyvyistä saa vielä täyttä kuvaa. Elric Melnibonélainen on upeasti kirjoitettu tarina, jossa tapahtuu koko ajan jotakin. Moorcockin mielikuvituksen rikkaus tulee hyvin esille, ja teos tuntuu olevan kokonaan vapaa Tolkienin vaikutuksesta. Tyylilajiksi voisi sanoa miekan & magian, mutta kirjailijalla on täysin oma otteensa. Suomennoksesta löytyvää Petri Hiltusen kuvitusta katselee ihan mielellään.