Risingshadow

Chrestomancin maailmat #2 / 4
Tietäjän lapsuus (Chrestomancin maailmat #2) - Diana Wynne Jones
★ 8.22 / 81
1231459637458392010

Alkuteos ilmestynyt 1988. Suomentanut Anna-Maija Vertanen. Päällys: Sami Saramäki. Sidottu.

Carnegie-mitalin ehdokas 1988.

Tervetuloa Chrestomancin maailmoihin, joissa taikuus on tavallista mutta väärissä käsissä vaarallista!

Äiti haluaisi, että Christopher saisi kunnon kasvatuksen jossain arvovaltaisessa opinahjossa, mutta isä päättää lähettää hänet tohtori Pawsonin arvioitavaksi. Christopher itse haluaisi vain seikkailla salaisissa unimaailmoissaan ja uppoutua rakastamansa kriketin hienouksiin eikä opiskella sukunsa perinteiden velvoittamaa taikuutta. Mutta niin vain Christopherin tie vie mahtavan Chrestomancin linnaan, jossa hänestä aletaan koulia maailman taikuuksien vartijaa – seuraavaa Chrestomancia. Kenelle tahansa ei sitä paitsi ole suotu yhdeksää henkeä. Niiden vaaliminen tosin ei taida olla Christopherin vahvin ominaisuus…

Tietäjän lapsuus kertoo Noidan veljestä tutun Christopher Chantin varhaisvuosista. Hyväntuulinen seikkailukertomus vie lukijansa huimalle fantasiamatkalle Diana Wynne Jonesin omaperäiseen multiuniversumiin.

”Synnynnäinen tarinankertoja punoo aivan omanlaistaan magiaa.”
– The Horn Book

”Tietäjän lapsuus sijoittuu samaan maailmaan kuin ensimmäinen, jo vuonna 1980 Diana Wynne Jonesilta suomennettu teos Noidan veli. Hienoa, että WSOY vihdoin jatkaa sarjan suomentamista! (…) Mielikuvituksellinen maailma ja kiinnostavat henkilöt ovat kirjailijan vahvuuksia. Jonesin jännittävää ja kiehtovaa nuorten fantasiaa lukee varttuneempikin fantasian harrastaja mielikseen.” – Vesa Sisättö, Helsingin Sanomat

”Tarinassa tutustutaan moniin kiinnostaviin henkilöhahmoihin, joiden kautta rakentuu rikas ja monisäikeinen useisiin maailmoihin sijoittuva kertomus. Teos rakentaa vankan pohjan Chrestomanci-sarjalle.” – Maria Loikkanen, Keskisuomalainen

Adlibris: tarkista saatavuus

FantasiaNuortenkirjallisuus
Julkaistu: maaliskuu 26, 2010 (WSOY)
Alkuperäinen nimi: The Lives of Christopher Chant
Kirja-arviot ja kommentit (4)

Kirjan tilaus

Arvosanani kirjalle
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆
Omassa pääkirjahyllyssäni

Käyttäjät lukeneet myös

Caapparin kääty (Roistoakatemia #1)
★ 9.22 / 23
Käärmeenlumooja (Faunoidit #1)
★ 8.80 / 266
Uinuvien kirjojen kaupunki (Zamonia)
★ 8.76 / 101
Skandar ja yksisarvisvaras (Skandar #1)
★ 8.76 / 12
Liikkuva linna (Howlin maailma #1)
★ 8.66 / 355
Varjojen kaupungit I–III (Varjojen kaupungit)
★ 8.64 / 88
Kapteeni Sinikarhun 13 1/2 elämää (Zamonia)
★ 8.64 / 142

Aiheeseen liittyviä keskusteluja
Diana Wynne Jonesin nuorten fantasia romaanit
Aloittanut: Vierailija, 09.01.2026
Kirjoita vieraana tai kirjaudu sisään.
Onko sinulla kysymyksiä kirjasta tai haluatko jakaa mielipiteesi? Liity keskusteluun!

Diana Wynne Jones

Diana Wynne Jones (Britannia, 1934–2011) oli monipuolinen kirjailija, jonka tuotannossa sekoittuvat komediallinen fantasia ja tummasävyinen draama. Vuonna 2007 Jones sai World Fantasy -palkinnon elämäntyöstään. Hänen teoksiaan on myyty maailmanlaajuisesti yli 10 miljoonaa kappaletta.

Diana Wynne Jones syntyi Lontoossa. Sodan vuoksi Diana ja hänen sisarensa olivat välillä sijaisperheessä Walesissa. Oudot maisemat ja kieli tekivät vaikutuksen. ”Luulen että kirjoitan sellaisia kirjoja kuin ne ovat siksi, että maailma muuttui oudoksi, kun olin viisivuotias.” He kokivat myös Lontoon pommitukset ja muut sodan pelot. Sittemmin perhe asettui Thaxtediin Essexiin. Vanhemmat olivat saitoja ja jättivät Dianan ja hänen kaksi nuorempaa sisartaan pitkälti oman onnensa nojaan. Sisarukset saattoivat olla kylmissään ja nälissään, mutta he luulivat sellaisen olevan tavallista. Diana luki paljon, mutta kirjoista oli puute. Hän alkoi kehitellä fantasiatarinoita viihdykkeeksi itselleen, sisaruksilleen ja muille ystäville. Kahdeksanvuotiaana hän tiesi, että hänestä tulisi kirjailija.

Jones opiskeli kirjallisuutta St. Annen collegessa Oxfordissa ja kävi muun muassa J. R. R. Tolkienin luennoilla. Jones valmistui 1956 ja meni samana vuonna naimisiin keskiaikaisen kirjallisuuden tutkijan John Burrow'n kanssa. He saivat kolme poikaa. Perhe muutti Bristoliin 1976. Hän sai ensimmäisen kirjansa julkaistuksi vuonna 1970. Noidan veli (1977) voitti Guardian-lastenkirjapalkinnon.

Jones määritteli kirjoittamisensa tavoitteeksi kirjat, joissa on huumoria ja fantasiaa, mutta hänestä kirjojen on silti viitattava todelliseen elämään. Jones itse kaipasi tällaisia kirjoja lapsena ja havaitsi aikuisena omien lastensa nauttivan samanlaisista teoksista. Jonesin mielestä jokaisen uuden kirjan oli erotuttava edellisistä teoksista, mutta kaikkien kirjojen on yllätettävä, askarrutettava ja miellytettävä niin kirjailijaa kuin lukijaakin.

Kirjallisuutta

Ulkomaisia fantasiakirjailijoita. Toimittanut Vesa Sisättö. BTJ, 2003.
Mervi Koski: Ulkomaisia nuortenkertojia 2. BTJ, 2006.

Linkkejä

Wikipedia

Chrestomancin maailmat

Sarjaan kuuluu kuusi romaania sekä novellikokoelma Mixed Magics. Kaikkia ei suomennettu.

Chrestomancin maailmat sisältää tällä hetkellä 4 kirjaa.

Noidan veli (Chrestomancin maailmat #1)
★ 8.04 / 128
Tietäjän lapsuus (Chrestomancin maailmat #2)
★ 8.22 / 81
Taikuuden taakka (Chrestomancin maailmat #3)
★ 8.22 / 57
Kohtalon koukkuja (Chrestomancin maailmat #4)
★ 8.26 / 40

21.02.2016
Remnant#1 avatar
Remnant#1
Kirjoja 53, Arviot 6
★★★★★★★★☆☆ 8 / 10

Kirja oli mukaansa tempaava enkä nostanut katsettani kirjasta hetkeksikkään! Kannattaa lukea loputkin osat

27.04.2014
LonelyDiamond avatar
LonelyDiamond
Kirjoja 108, Arviot 10, Viestit 2
★★★★★★★★☆☆ 8 / 10

Pidin tästä kirjasta todella paljon. Tämän kirjan voisi lukea myös ennen Noidan veljeä. Itse luin Noidan veljen ensin, joten tätä lukiessani koin monta ahaa-elämystä sarjan maailmoihin ja taikuuteen liittyen. Tämän sarjan kirjoissa on aivan ihastuttava tunnelma, ja kirjat nappaavat mukaansa. Lukija itkee ja nauraa päähenkilön mukana, tuntee itsensä petetyksi kun päähenkilön luottamus petetään ja luottaa hahmoihin, joihin päähenkilökin luottaa. Ensimmäisen kirjan perusteella en olisi vielä uskonut tulevani pitämään sarjasta näin paljon ja odotan jo innolla että saan loput kaksi osaa käsiini.

25.01.2012
Totoro avatar
Totoro
Kirjoja 144, Arviot 10
★★★★★★★★☆☆ 8 / 10

Mahtava! Kaikki kuvattiin tosi hienosti, eikä juonikaan ollut huono. Tempaisi heti mukaan! Tosin arvasin aika pian että Ralph ei ollut niitä kaikkein viattomimpia... Oli mukava saada tietää Chrestomancista (Christopher) lisää tietoa, varsinkin kun on lukenut sarjan ensimmäisen osan.

03.06.2013
Celestine avatar
Celestine
Kirjoja 234, Arviot 50, Viestit 430
★★★★★★★★★☆ 9 / 10
Sisältää juonipaljastuksia

Aivan loistava kirja! Alku imaisi heti mukaansa ja siksi luin sitä innolla. Chirstoperin lapsuus oli todella antoisaa luettavaa. Huumorin hetkiäkin kirja tarjosi juuri sopivasti. Luotin Ralphiin siinä missä Christoferkin, mutta tajusin Varjon toiminnan mahdollisuuden ennen päähenkilöä. Jumalatar oli vähän ristiriitainen hahmo, toisaalta todella mukava, toisaalta aika ennalta-arvaamaton. Rinnakkaismaaimat olivat ehkä kirjan parasta antia. Lempihahmoni on Tacroy, kaikesta huolimatta. Onkohan muuten sattumaa, että kaikki Cherestomancit ovat päähenkilölle ensin ynseitä?

Seuraa meitä: Uutiskirje | Facebook | X | Mastodon | RSS | English Site
Hostingpalvelun tarjoaa Planeetta Internet Oy
© 1996 - 2026 Risingshadow. Kaikki oikeudet pidätetään.
Sivustomme käyttää evästeitä takaaksemme parhaimman käyttökokemuksen.
Tietosuoja