Kudottujen kujien kaupunki
Ulkoasu: Jussi Kaakinen. Sidottu, kansipaperi.
Kuvastaja-palkinto 2016. Tähtivaeltaja-palkintoehdokas 2016.
Toistuvien tulvien piinaamalla saarella nuori kutoja Eliana löytää Seittien Talon pihasta vieraan nuoren naisen, jolta on leikattu kieli. Puhekyvyttömän naisen ihoon on kuitenkin kirjoitettu nimi. Elianan nimi. Tulvien pahetessa myös aiemmin tuntematon sairaus on alkanut vaivata niin kasveja, eläimiä kuin ihmisiäkin.
Saarta hallitseva neuvosto ei suostu tekemään mitään asian korjaamiseksi, mutta Eliana alkaa ymmärtää, että mykän naisen kutoma seinävaate kertoo tarinaa siitä, mitä tälle on tapahtunut ja kuinka Eliana liittyy koko saaren kohtaloon. Eliana joutuu toimimaan äärimmäisen varovaisesti, sillä hän kantaa mukanaan salaisuutta, jonka paljastuminen veisi hänet vääjäämättä Merkittyjen Taloon, josta ei ole paluuta: hän näkee unia.
Kudottujen kujien kaupunki on esikoisteoksellaan maailmanmainetta niittäneen Emmi Itärannan toinen romaani. Sen mestarillisesti kudottu juoni, syvä inhimillisyys ja tarkka, kaunis kieli näyttävät maailman joka on meillekin totta.
Kirjasta sanottua:
"Itäranta punoo kiehtovista kulisseista ja hienosyisesti rakennetuista henkilöistä lumoavan kudelman, jossa inhimillinen kosketus lävistää villeimmätkin juonenkäänteet. –– Kirjailijan kauniisti väreilevät kielikuvat saavat lukijan maistelemaan sanoja, pysähtymään hetkiin ja niiden haikeansuloisiin tunnelmiin." – Helsingin Sanomat
"Emmi Itärannan uusi fantasiaromaani on maailmaltaan omaperäisempi ja syvällisempi kuin esikoiskirjan pohjoinen dystopia. Uusi romaani täyttää, sikäli, kansainvälisesti palkittuun kirjailijaan kohdistuneet odotukset." – Markku Soikkeli, Aamulehti
"Itäranta kutoo taitavasti ainakin kolmenlaisia kudelmia teoksensa siteeksi. Pohjalla on vahva juoni, joka pitää lukijan sopivasti jännityksessä." – Ina Ruokolainen, Savon Sanomat
"Kudottujen kujien kaupunki on kiehtovasti kerrottu jännitystarina, johon sisältyy syviä totuuksia vallasta, vapaudenkaipuusta ja rakkauden voimasta." – Ritva Hellsten, Kymen Sanomat
"Emmi Itärannan toisen romaanin maailmasta ei tekisi millään mieli lähteä pois." – Jani Saxell, Parnasso
"Taianomaiseen saarivaltioon sijoittuva, kauniisti soiva kertomus rakkaudesta ja ihmisyydestä. Rikas ja lumoava lukukokemus." – Tähtivaeltaja-palkintoraati
Emmi Itäranta
Emmi Itäranta (s. 1976) opiskeli Tampereen yliopistossa teatterin ja draaman tutkimusta ja valmistui filosofian maisteriksi. Hän teki teatteri- ja kirjoitusalan töitä muun muassa dramaturgina ja teatterin tiedottajana. Vuonna 2007 Itäranta lähti Kentin yliopistoon Britanniaan opiskelemaan luovaa kirjoittamista. Valmistuttuaan toisen kerran maisteriksi hän työskenteli yliopistossa. Nykyisin hän asuu Canterburyssa. Itäranta harrastaa joogaa, teatteria, teehetkiä, pitkiä kävelyitä ja hyviä TV-sarjoja.
Sopii matalan fantasian lukijalle, joka tykkää runsaasta ja rikkaasta kuvailusta. Maailma ja hahmot oli rakennettu mielestäni onnistuneesti, mutta toisinaan juoni tuntui etenevän melko hitaasti, mikä aiheutti keskittymishaasteita. Pidin erityisesti siitä, miten Elianan ja Valerian välistä sidettä syvennettiin kirjan aikana.
Olipa sekava kirja. Tykkäsin kovasti Teemestarin kirjasta ja tässä ei nyt käynyt niin, että olisin ihastunut tähän kirjaan.
Muutama kirjan kohtauksista oli kyllä tosi hyviä, mutta juoni oli mielestäni liian sekava ja henkilöhahmot eivät vaan koskettaneet minua millään tasolla. Enkä tykännyt näiden hahmojen nimistä. Siis esim. Alva niin kuin ALVA. yms. huhhuh.
Odotukset kyllä korkealla Emmi Itärannan uuden kirjan kanssa, mutta tämän jälkeen en halua kyllä siihen heti tarttua. Tämän Kudottujen kujien kaupunki kirjan voisi kyllä myös englanniksi lukea uudestaan.
Kudottujen kujien kaupunki on kiinnostavaa uutta kotimaista fantasiaa. Vaikka muutamat kliseet ja ennalta-arvattavuudet vaivaavatkin teosta paikoittain ja runollinen kieli kääntyy toisinaan itseään vastaan polveillessaan hieman turhankin runsaana, yleissävyltään Kudottujen kujien kaupunki omalaatuisella tunnelmallaan ja kiehtovalla maailmallaan onnistuu silti olemaan varsin kaunis kertomus. Suosittelen jokaiselle fantasian ystävälle.