Ajan unohtamat ihmiset
Alkuteos ilmestynyt lehdessä 1918, kirjana 1924 yhteislaitoksessa The Land That Time Forgot 1924. Suomentanut Reijo Valta. Kansi: Timo Ronkainen. Nidottu.
Edgar Rice Burroughsin suosittu Caspak-sarja jatkuu!
Bowen J. Tylerin isän henkilökohtainen sihteeri Thomas Billings kokosi etsintäpartion selvittämään outoon maailmaan kadonneen poikansa kohtaloa. Partio pääseekin ajan unohtamalle mantereelle, mutta retkikunnan johtajan Billingsin ajattelemattomuus johdattaa hänet eroon muusta joukosta. Kummallisen Caspakin päivät ja yöt olivat vaarallisia lukemattomine petoineen ja liskoineen.
Tarzanista ja Mars-kirjoista tuttu Edgar Rice Burroughs loi oudon esihistoriallisen Caspakin maailman, jonne hän sijoitti kolme teostaan. Ajan unohtamat ihmiset (1918) on näistä toinen; se jatkaa aiemmin ilmestyneen Ajan unohtaman mantereen tarinaa. Uusi suomennos on Reijo Vallan tekemä, joka on kirjoittanut teokseen myös lyhyen artikkelin Russ Manningin tekemästä sarjakuvaversiosta.
Edgar Rice Burroughs
Edgar Rice Burroughs (1875–1950) oli yhdysvaltalainen kirjailija, joka tunnetaan erityisesti Tarzan- ja Mars-kirjasarjoistaan.
Burroughs syntyi Chicagossa. Hänen isänsä oli Yhdysvaltojen sisällissodan veteraani ja liikemies. Lukiossa Burroughs opiskeli ennen muuta antiikin kieliä ja kirjallisuutta. Burroughs ei tätä paljon arvostanut, mutta klassisen kirjallisuuden tuntemuksella oli vaikutuksensa hänen myöhempään tuotantoonsa. Burroughs valmistui Michiganin sotilasakatemiasta vuonna 1895. Burroughs värväytyi Yhdysvaltain ratsuväkeen ja palveli Arizonassa. Pian hänet kuitenkin vapautettiin palveluksesta sydänvaivojen vuoksi. Burroughs työskenteli karjapaimenena, sekatavarakauppiaana ja isänsä yrityksessä. Vuonna 1899 hän avioitui. Vuonna 1904 Burroughs jätti vakituisen työnsä ja hankki usean vuoden ajan elantonsa erilaisissa kehnosti palkatuissa töissä Chicagossa.
Kirja-arvioita
Mielestäni hieman parempi kuin ensimmäinen osa. Paljon toistoa, tulee samanlaisia kohtauksia. Ehkä syynä, että on ollut alkujaan jatkosarja. Erilaisia ihmisryhmiä ja villieläimiä lahdataan huolella. Erityisesti tässä kirjassa touhotusta eri alkuasukasryhmien keskinäisestä arvoasteikosta. Jokaisessa sarjan kirjassa hyvin hätäinen loppuratkaisu. Sama lukukelvoton kartta kuin ensimmäisessä osassa.