Myöhemmin
Alkuteos ilmestynyt 2021. Suomentanut Ilkka Rekiaro. Kannen suunnittelija: Juri Patrikainen. Sidottu, kansipaperi. Nidottu laitos 2023.
Locus-palkintoehdokas 2022.
KAIKILLA MEILLA ON SALAISUUTEMME.
MUTTA KUN KUOLEMME, KERROMME NE JAMIE CONKLINILLE.
PAITSI JOS...
SITTENPÄ NÄET.
MYÖHEMMIN.
Jamie Conklin on poika joka näkee kuolleita. Pystyy puhumaankin heille. Mutta sitä ei saa kertoa kellekään, hänen äitinsä on sanonut. Kuolleet eivät näet pysty valehtelemaan. Ja siitä tiedosta moni antaisi paljon. Ei vähiten lähipiiriin kuuluva poliisi, jonka ura on luisumassa hyvää kyytiä alamäkeen. Mutta äitiään Jamie kyllä saa auttaa. Ei kai konkurssin partaalla olevan kirjallisuusagentuurin pelastamisesta mitään haittaakaan voi olla? Paitsi että sen myötä Jamie vedetään väkisin mukaan juttuun, jossa massamurhaaja on uhannut iskeä vielä viimeisen kerran – haudan takaa.
Myöhemmin on Stephen Kingiä parhaimmillaan, koskettava ja hyytävä kasvutarina, jonka parissa tuntee helpotusta siitä, ettei ole enää lapsi.
Kirjasta sanottua:
"Myöhemmin on nopealukuinen herkkupala, jonka ainoa miinus onkin sen pituus: tässä tarinassa olisi ehkä ollut aineksia pidempään ja syvempään kerrontaan. – – Pienistä puutteista huolimatta on kuitenkin aina iloa tarttua uuteen kauhun kuninkaan teokseen. Kingin kerronta ja ansiokas Ilkka Rekiaron suomentaminen ovat aina yhtä herkullinen yhtälö." – Itä-Häme
"Stephen King palaa romaanissaan hohtavan pojan teemaan ja sekoittaa kiinnostavasti kauhuun dekkarin aineksia. – – Stephen King on osoittanut moneen kertaan ja viimeksi parin vuoden takaisessa Billy Summersissa hallitsevansa myös rikosromaanin muodon ja ilmaisun ja lajityypin käyttökelpoisimmat kliseet.” – Salon Seudun Sanomat
"Seuraavan kerran kun näet koiran vilkaisevan tyhjää penkkiä tai vauvan itkevän syyttä suotta, tämä romaani ilmestyy välittömästi selkäsi taakse. Tunnet sen käden olallasi, kuiskauksen korvassasi, niin lähellä, että sinua puistattaa ja heti perään hymyilyttää. Olet mestarillisen tarinankertojan seurassa." – The Washington Post
"Myöhemmin on luokiteltu kauhuromaaniksi, mutta se on paljon enemmän. Se muuttaa muotoaan yliluonnollisesta trilleristä dekkariksi ja siitä takaisin kauhuun tavalla, jonka vain Stephen King taitaa. Toki mukana on kalmaa ja kuolemaa, mutta pääosassa on koko ajan Jamien elämä. Hänen vastoinkäymisissään, arkisissa ja yliluonnollisissa, elää täysillä mukana. Hitto, jollain tapaa arkiset kolhut tuntuvat jopa pahemmalta kuin toismaalliset." – Grimdark Magazine
"Myöhemmin on mukava välipala Kingin laajempien ja syvällisempien teosten välissä. Tarina ei ole sidoksissa mihinkään laajempaan kokonaisuuteen, joten sen voi helposti lukea omana itsenäisenä teoksenaan." – Gamereactor
Stephen King
Stephen King (Yhdysvallat, s. 1947) on tuottelias ja suosittu kauhukirjailija. Kingin monissa teoksissa on havaittavissa selvä sanoma: joskus kohteena on perheväkivalta, joskus vanhusten huono kohtelu, joskus yleinen suvaitsemattomuus ja heikompien sortaminen.
Kingin perhe asui eri paikkakunnilla, kunnes he muuttivat pysyvästi Mainen Durhamiin. Koululainen Stephen luki innokkaasti EC Comicsin kauhusarjakuvia ja alkoi kirjoittaa itse tarinoita. Stephen valmistui lukiosta vuonna 1966 ja opiskeli englantia Mainen yliopistossa, mistä valmistui vuonna 1970. Vuonna 1971 hän avioitui Tabitha Sprucen kanssa. King työskenteli englanninopettajana ja hankki lisätuloja kirjoittamalla lehtinovelleja.
Ei ollut ominta Kingiä ollenkaan, suuri pettymys. Omaan tapaansa hitaasti juoni tiivistyi paitsi ettei sitten tiivistynyt. Puolen sivun kappaleita eikä mitään jännitystä tai edes kauhua ollut. Jäi olo että pelkästään elokuvaa varten tehty käsikirjoitus. Täysi floppi mulle kaikkien todella hyvien tarinoiden jälkeen.