Pohjolan noituus: Magian historia Pohjoismaissa
Kansikuva: Tommi Tukiainen. Sidottu.
Kiehtova tietokirja Suomen ja muiden Pohjoismaiden väkevästä magiaperinteestä.
Pohjolan noituus pohtii, millaista magiaa viikingit harjoittivat, miten kaapattiin naapurin onni ja millainen oli tyypillinen kylänoita. Osansa teoksessa saavat niin pahantahtoinen kuin hyvääkin tekevä taikuus.
Vaikka noitia ja muita taikuudenharjoittajia on vainottu, magia on ollut myös hyväksyttyä ja tarpeellista: metsästäjä paransi tähtäystään astumalla kuukautisvereen tahriutuneen paidan läpi ja parantaja karkotti taudin käskemällä.
Magiaa ja naissotureita tutkivan historioitsija Karolina Kouvolan teos perustuu uusimpaan tutkimukseen ja kertoo taustat tuttujen myyttien takana.
Karolina Kouvola
Tutkija ja tietokirjailija.
Kirja-arvioita
Tietokirja magian historiasta Pohjoismaissa rautakaudelta nykyajan kynnykselle. Kirjan lähteinä on käytetty arkeologisia löytöjä sekä viikinkisaagoja, noitaoikeudenkäyntien käräjäpöytäkirjoja ja kansanperinnettä.
Mielestäni tämä on mielenkiintoinen teos. Pidin erityisesti jo rautakaudelta lähtevästä tarkastelujaksosta, joka on tämän lajin teoksille poikkeuksellinen aikainen lähtökohta. Kirja tarjoili ainskin minulle uutta tietoa.
Myös se on tässä kirjassa on erikoista, ettei se pyri luomaan kokonaiskuvaa aihepiiristään. Se enemmänkin esittelee monia yksittäisten ihmisten tarinoita noituuteen liittyen ja tekee niiden perusteella yleistyksiä aikakaudesta. Miten mukava lähestymistapa!