Kutsu mestaukseen
Alkuteos ilmestynyt jatkokertomuksena lehdessä 1935–36, kirjana 1938. Suomentanut Vappu Orlov. Sidottu, kansipaperi.
Nimeämättömässä, kuvitteellisessa maassa nuori mies nimeltä Cincinnatus C. on tuomittu kuolemaan syytettynä ”tieto-opillisesta eksytyksestä”. Odottaessaan tuomion täytäntöönpanoa hän aistii yhä selvemmin ympäröivän maailman petollisen teatraalisuuden ja groteskin järjettömyyden.
Kutsu mestaukseen, jota Nabokov on nimittänyt ”ainoaksi proosarunoelmakseen”, käsittelee ulkopuolisuuden, taiteen todellisen olemuksen ja inhimillisen olemassaolon tarkoituksen teemoja, jotka ovat keskeisiä kirjailijan koko tuotannossa. Romaanin dystooppinen ja fantastinen maailma on samalla kertaa sekä nokkela, satiirinen että painajaismainen.
Vuonna 1934 kirjoitettu, jatkokertomuksena vuosina 1935–36 ja yhtenä niteenä vuonna 1938 julkaistu Kutsu mestaukseen on Vladimir Nabokovin seitsemäs venäjänkielinen romaani. Englanniksi romaani ilmestyi vuonna 1959 nimellä Invitation to a Beheading.
Käännetty englanniksi Invitation to a Beheading
Vladimir Nabokov
Venäläissyntyinen Vladimir Vladimirovitš Nabokov (1899–1977) on 1900-luvun merkittävimpiä kirjailijoita.
Vladimir Nabokov syntyi vuonna 1899 Pietarissa vauraaseen älymystöperheeseen. Perheen lasten kasvatukseen osallistuivat ranskalaiset ja englantilaiset lastenhoitajat ja kotiopettajat. Nabokovin ensimmäinen kieli olikin englanti ja hän puhui yhtä hyvin myös ranskaa ja venäjää. Nabokovien perhe pakeni Venäjän vallankumousta Englantiin vuonna 1919. Vladimir opiskeli Cambridgen yliopistossa kirjallisuutta ja hyönteistiedettä. Kirjallisuuden ja kääntämisen lisäksi Nabokovin intohimoja olikin perhosten keräily, shakin ohella.
Myöhemmin Nabokov seurasi perhettään Berliiniin. Nabokov avioitui vuonna 1925 Vera Slonimin kanssa ja vuonna 1934 heille syntyi poika Dmitri. Kun Hitler nousi valtaan vuonna 1933, juutalainen Vera joutui vaikeuksiin. Vuonna 1937 perhe pakeni Pariisiin. Vuonna 1940 Nabokov muutti perheineen Yhdysvaltoihin. Hän opetti kirjallisuutta collegessa ja toimi perhostutkijana Harvardin eläintieteellisessä museossa. Vuodesta 1940 Nabokov alkoi julkaista teoksiaan englanniksi, ja hän tuli tunnetuksi taiturimaisesta kielen käytöstään.
Nabokovin tunnetuin teos on Lolita (1955), joka käsittelee keski-ikäisen miehen pakkomielteistä rakkautta 12-vuotiaaseen tyttöön. Stanley Kubrick ohjasi kirjasta elokuvan vuonna 1962. Teosta on myyty yli 50 miljoonaa kappaletta.
Nabokov muutti vuonna 1960 Montreux'hon Sveitsiin, jossa hän kirjoitti kuolemaansa asti vuonna 1977.