Stephen Baxter

Stephen Baxter

Stephen Baxter (s. 1957) on brittiläinen tieteiskirjailija. Baxter on opiskellut yliopistossa matematiikkaa ja tekniikkaa. Hän on myös toiminut opettajana sekä tutkijana informaatiotekniikan alalla.

Romaaneissaan Baxter edustaa kovaa luonnontiedettä, joka yhdistyy mielikuvituksen lentoon. Baxter oli yksi heistä, jotka 1990-luvulla saivat maineen ”kirjailijana joka palautti tieteen tieteiskirjallisuuteen”. Baxterin omista sarjoista on suomennettu Mammutit-sarja (1999–2001), joka syntyi nuorille aikuisille suunnattuna sarjana.

”Tieteiskirjallisuus on ainoa kirjallisuuden haara, jossa päähenkilönä on kaikkeus. Suurin osa nykykirjallisuudesta, käsittelee se sitten mitä aikakautta tahansa, sijoittuu yhteisöllisen elämän rajattuun maailmaan, missä ihmiset ovat pientä maisemaa hallitsevia jättihahmoja, muun kaikkeuden ollessa taka-alalla pelkkänä lavasteena. Maapallo voi olla vaikka litteä ja tapahtumat sijoittua ikuiseen hetkeen jossain menneisyydessä. Sillä ei ole juonen suhteen mitään merkitystä. Tulevaisuus, menneisyys, rinnakkaiskaikkeudet, ne ovat vieraita alueita. Me elämme tässä hyvin rajatussa hetkessä, ja science fiction on ainoata kirjallisuutta, joka todella kuvaa ja antaa meille käsityksen siitä, keitä ja mitä me olemme. Näitä hauraita pikkuolentoja, jotka elävät ohuella ilmakaistaleella, tällä pikkukivellä muitten pikkukivien joukossa. Tässä on minulle sitä sf:n ja nykypäivän suurta näytelmää, koska tämä ymmärryksemme on muotoutunut vasta muutaman viime sukupolven aikana.” (Stephen Baxter Locus-lehden haastattelussa huhtikuussa 1996)

Lähteitä

Ulkomaisia tieteiskirjailijoita 2. Toimittaneet Toni Jerrman ja Vesa Sisättö. BTJ, 2004.

Muokannut 20.08.2021
Kuva: Szymon Sokó? / CC-BY-SA-3.0

Aiheeseen liittyviä keskusteluja
Aloita uusi keskustelu (Ei rekisteröitymistä - Vieraat tervetulleita)
Onko sinulla kysymyksiä kirjailijasta tai hänen teoksistaan? Jaa ajatuksesi ja liity keskusteluun!

Teoksia kirjailijalta Stephen Baxter
  ★ 6.26 / 41