Risingshadow

Mammutit #2 / 3 ✓
Mammutit: Pitkähammas (Mammutit #2) - Stephen Baxter
★ 6.46 / 24
12324515617482910★

Kannessa: Mammutit: Toinen kirja: Pitkähammas. Alkuteos ilmestynyt 2000. Suomentanut Hannu Tervaharju. Sidottu.

Lumoava mammutti-saaga jatkuu!

Pohjoisnavan jääkenttien liepeillä sijaitsee mittaamattomia tasankoja, joilla lukuisat eläinlajit laiduntavat mammuttilaumojen johdolla. Pelottomilla mammuteilla ei ole aavistustakaan siitä, että heidän aikansa on lähestymässä loppuaan.

Nuori urosmammutti Pitkähammas joutuu eroon laumastaan. Yksinäisellä matkallaan vieraan kulttuurin keskellä se joutuu ihmisten – Kadotettujen heimon – vangiksi. Konflikti kahden elämäntavan välillä huipentuu episodiin, jossa Pitkähammas joutuu uhraamaan henkensä pelastaakseen klaaninsa. Urhea mammuttiuros jää kuitenkin elämään legendoissa, jotka kertovat jälkipolville kuilusta luonnosta vieraantuneiden ihmisten ja maailmankaikkeuden suuria rytmejä ymmärtävien mammuttien välillä.

Stephen Baxterin eläinfantasioissa tieteellinen asiantuntemus yhdistyy väkevään mytologiseen mielikuvitukseen. Baxter kertoo tarinansa mammuttien näkökulmasta. Se osoittautuu ihmisymmärrystä avarammaksi perspektiiviksi elämän, historian ja luonnon tapahtumiin.

Pitkähammas on Mammutti-trilogian toinen osa. Ensimmäinen osa Hopeaturkki ilmestyi vuonna 1999.

”Uskomaton punos tietoa ja mytologiaa mammuteista, samaan aikaan kiehtova ja liikuttava kirja.” – Kirkus Review

”Sivu sivulta tieteiskirjailija punoo seikkailua, kasvutarinaa, mammuttien mytologiaa ja tapaa katsoa maailmaa komeaksi kuvaksi toisenlaisesta todellisuudesta.” – Lassi Kurkijärvi, Aamulehti

Adlibris: tarkista saatavuus

Huono karma
★ 7.32 / 48
Lokki Joonatan
★ 7.16 / 79
Murha laitumella (Lammasdekkari #1)
★ 6.66 / 24
Hirviökoirien elämä
★ 6.50 / 12

Aiheeseen liittyviä keskusteluja
Kirjoita vieraana tai kirjaudu sisään.
Onko sinulla kysymyksiä kirjasta tai haluatko jakaa mielipiteesi? Liity keskusteluun!

Stephen Baxter

Stephen Baxter (s. 1957) on brittiläinen tieteiskirjailija. Baxter on opiskellut yliopistossa matematiikkaa ja tekniikkaa. Hän on myös toiminut opettajana sekä tutkijana informaatiotekniikan alalla.

Romaaneissaan Baxter edustaa kovaa luonnontiedettä, joka yhdistyy mielikuvituksen lentoon. Baxter oli yksi heistä, jotka 1990-luvulla saivat maineen ”kirjailijana joka palautti tieteen tieteiskirjallisuuteen”. Baxterin omista sarjoista on suomennettu Mammutit-sarja (1999–2001), joka syntyi nuorille aikuisille suunnattuna sarjana.

”Tieteiskirjallisuus on ainoa kirjallisuuden haara, jossa päähenkilönä on kaikkeus. Suurin osa nykykirjallisuudesta, käsittelee se sitten mitä aikakautta tahansa, sijoittuu yhteisöllisen elämän rajattuun maailmaan, missä ihmiset ovat pientä maisemaa hallitsevia jättihahmoja, muun kaikkeuden ollessa taka-alalla pelkkänä lavasteena. Maapallo voi olla vaikka litteä ja tapahtumat sijoittua ikuiseen hetkeen jossain menneisyydessä. Sillä ei ole juonen suhteen mitään merkitystä. Tulevaisuus, menneisyys, rinnakkaiskaikkeudet, ne ovat vieraita alueita. Me elämme tässä hyvin rajatussa hetkessä, ja science fiction on ainoata kirjallisuutta, joka todella kuvaa ja antaa meille käsityksen siitä, keitä ja mitä me olemme. Näitä hauraita pikkuolentoja, jotka elävät ohuella ilmakaistaleella, tällä pikkukivellä muitten pikkukivien joukossa. Tässä on minulle sitä sf:n ja nykypäivän suurta näytelmää, koska tämä ymmärryksemme on muotoutunut vasta muutaman viime sukupolven aikana.” (Stephen Baxter Locus-lehden haastattelussa huhtikuussa 1996)

Lähteitä

Ulkomaisia tieteiskirjailijoita 2. Toimittaneet Toni Jerrman ja Vesa Sisättö. BTJ, 2004.

Kuva: Szymon Sokó? / CC-BY-SA-3.0

Mammutit

Mammutit sisältää 3 kirjaa — sarja on kokonaan valmis.

Mammutit: Hopeaturkki (Mammutit #1)
★ 6.10 / 33
Mammutit: Pitkähammas (Mammutit #2)
★ 6.46 / 24
Mammutit: Jääluu (Mammutit #3)
★ 5.82 / 22

26.02.2015
w-a-r-i avatar
w-a-r-i
Kirjoja 83, Kirja-arviot 83, Viestit 47
★★★★★★★★★☆ 9 / 10

Vaikka trilogian ensimmäinen osa olikin erittäin mukaansa tempaava ja alkuosaltaan realistisuuden takia mukavaa luettavaa paleofanille, niin tämä kakkonen oli kyllä vielä mukaansa tempaavampi :D Tarina oli rönsyilevämpi, tapahtumia enemmän, ja henkilöhahmot ehkä samaistuttavempia. Mahtava loppu!

Seuraa meitä: Uutiskirje | Facebook | X | Mastodon | RSS | English Site
Hostingpalvelun tarjoaa Planeetta Internet Oy
© 1996 - 2025 Risingshadow. Kaikki oikeudet pidätetään.
Sivustomme käyttää evästeitä takaaksemme parhaimman käyttökokemuksen.
Tietosuoja