Ambrose Bierce
Ambrose Bierce (Yhdysvallat, 1842–1913/1914) tunnetaan parhaiten psykologisena kauhukirjailijana. Hänellä on merkittävä asema yhdysvaltalaisen kirjallisuuden historiassa.
Biercen on sanottu kätkeneen herkempiä ja ihanteellisempia ominaisuuksiaan pilkallisuuden ja ilkeiden sanankäänteiden taakse. Biercen kirjoitusten kylmyys oli peräisin Yhdysvaltain sisällissodan kokemuksista. Hän palveli sotavoimissa koko sodan ajan ja osallistui lukuisiin sisällissodan keskeisiin taisteluihin. Kun Bierce haavoittui sodassa, hän palasi kotiin ja sai huomata, että hänen morsiamensa halusi purkaa kihlauksen.
Biercen kauhutarinoista on koottu useita kokoelmia. Bierceä verrattiin Edgar Allan Poeen, mutta kirjailija itse ilmoitti halveksuvansa Poeta. Biercen tunnetuin tarina on ”Tapaus Owl Creekin sillalla” (1890). Kertomus sijoittuu useiden muiden Biercen novellien tavoin Yhdysvaltain sisällissotaan.
Lyhyitä tarinoita (1899) sisältää kolmesataa lehtien kirjoitettua lyhyttä tarinaa, joissa Bierce todisteli maailman raadollisuutta ja käänsi esimerkiksi Aisopoksen satujen hyveellisyyttä vastakohdakseen. Biercen tunnetuimpia teoksia on Saatanan sanakirja (1911).