Tiikerisydän
Alkuteos ilmestynyt 2001. Suomentanut Kaisa Kattelus. Kansi: Markko Taina. Kannen valokuva: Getty Images. Sidottu.
Joe Maloney on sopeutumaton. Koulukaverit kiusaavat häntä. Joen ainoa ystävä Stanny haluaisi opettaa Joen tappamaan ja selviytymään luonnon armoilla, kuten hän itse on oppinut. Yksinhuoltajaäiti toivoo, että Joe lopettaisi alituisen lintsaamisen ja olisi ihmisiksi. Joe ei osaa olla muuta kuin on. Hän on änkyttävä ja ujo, mutta hänellä on salainen sisäinen elämä. Hän näkee taivaalla merkillisiä olentoja ja kuulee niiden laulun. Eräänä yönä hän näkee unta mahtavasta tiikeristä. Ja aamulla kaupunkiin on saapunut sirkus.
Sirkus on jo loiston päivänsä nähnyt, ja nyt sillä on viimeiset esitykset edessä. Joe kohtaa trapetsityttö Corinnan, jonka hän tunnistaa oitis sukulaissielukseen. Kirjavan sirkusväen keskellä Joesta tuntuu, että hän on päässyt omiensa pariin. Sirkuslaiset sekä Joe ja hänen neuvoton äitinsä – yhteisön laitamilla elävät kummajaiset ja sopeutumattomat – löytävät vihdoin toisensa ja oman voimansa. Ja kun Joe ja Corinna palaavat viimeisen esityksen jälkeisenä aamuna metsästä toteuttamasta salaista tehtävää, ilmassa leijuu lupaus uudesta alusta.
David Almond punoo jälleen kiehtovan hienovireisen tarinan, jossa maaginen ja arkinen limittyvät toisiinsa.
David Almond
David Almond (s. 1951) on brittiläinen nuortenkirjailija.
David Almond syntyi Newcastlessa, mutta varttui Felling-upon-tynessa. Lapsuuden ja nuoruuden suosikkikirjoihin ja -kirjailijoihin kuuluivat muun muassa kuningas Arthurin ritareista kertovat tarinat, mutta Almond luki myös siskojensa omistamia Enid Blytonin kirjoja.
Almond opiskeli East Anglian yliopistossa englanninkielistä kirjallisuutta. Valmistumisensa jälkeen hän työskenteli muun muassa hotellin vastaanottovirkailijana ja postissa. Sitten hän koulutti itsensä opettajaksi, koska arveli lyhyiden työpäivien ja pitkien lomien antavan aikaa kirjoittamiselle. Todellisuus osoittautui rankemmaksi, kun Almond toimi viisi vuotta opettajana Gatesheadissa.
Kirja-arvioita
Tiikerisydän oli joissain kohdissa aika sekava, mutta kärryillä pysyi jo toisella lukukerralla erinomaisesti.