Salaperäinen saari
Alkuteos ilmestynyt 1874–75. 1. laitos: Lyhentäen suomentanut Samuli Suomalainen. Ilmestyi seitsemänä vihkona. Otava, 1904. 3. painos: Otava, 1948. 4. painos: Otava, 1961. 5. painos: Otava, 1975. Maailman parhaita nuorisokirjoja. Päällys: Piotr Tomaszewski. Sidottu. Oheinen kansikuva on tästä painoksesta. 6. painos: Otava, 1979. 2. laitos: Salaperäisen saaren seikkailuja 1–3. Suomentanut Urho Kivimäki. Jules Vernen romaanit 9–11. Kariston nuorisonkirjoja 75–77. Karisto 1927.
- 1: Haaksirikkoiset ilmapurjehtijat.
- 2: Saareen heitetty.
- 3: Saaren salaisuus.
2. painos: Salaperäisen saaren seikkailuja 1–4. Karisto 1969.
- 1: Haaksirikkoiset ilmapurjehtijat.
- 2: Saareen heitetty.
- 3: Kaksi vuotta saarella.
- 4: Saaren salaisuus.
Yhdysvaltain sisällissodan aikana viisi sotavankia karkaa Virginian Richmondissa sijaitsevalta vankileiriltä kaappaamalla kuumailmapallon. Riehuvassa myrskyssä he kadottavat kurssin ja eksyvät. Muutaman myrskyisän päivän kuluttua he astuvat maihin tuliperäiselle, autiolle saarelle jossakin eteläisellä Tyynellämerellä.
Smith-nimisen insinöörin kekseliäisyyden ansiosta he pystyvät selviämään hengissä saarella, jonka he ristivät presidenttinsä mukaan Lincoln Islandiksi. Merikelpoisen aluksen rakentamisen lisäksi he pystyvät myös paikantamaan maantieteellisen sijaintinsa – noin 2 500 kilometriä Uudesta-Seelannista itään.
Salaperäinen saari – ranskaksi "L'Île mystérieuse" – on vuodelta 1874, ja se on jatkoa teoksille Kapteeni Grantin lapset ja Sukelluslaivalla maapallon ympäri.
Englanninkielinen versio The Mysterious Island
Jules Verne
Jules-Gabriel Verne (1828–1905) oli ranskalainen kirjailija ja tieteiskirjallisuuden edelläkävijä. Verne kirjoitti muun muassa avaruusaluksista, lentolaitteista ja sukellusveneistä, jotka tulivat todellisuudeksi vasta myöhemmin 1900-luvulla.
Jules Verne syntyi Nantesin pikkukaupungissas ja vietti lapsuutensa Loire-joella sijaitsevalla saarella. Eristynyt sijainti vahvisti hänen mielikuvitustaan. Lyseon jälkeen Verne lähti Pariisiin opiskelemaan juristin tutkintoa varten. Noin vuonna 1848 hän ryhtyi kirjoittamaan. Matkakertomusten tekeminen vaikuttaa paljastaneen hänelle omimman alansa: viehättävästi liioitellut matkojen ja seikkailujen kuvaukset, joista välittyvät tieteelliset yksityiskohdat lisäävät tarinoiden uskottavuutta.
Verne tutustui kirjailijoihin Alexandre Dumas ja Victor Hugo, jotka neuvoivat häntä kirjoittamisessa. Hän myös tapasi kustantaja Pierre-Jules Hetzelin, joka neuvoi Verneä lisäämään romaaneihinsa komiikkaa, muuttamaan surullisia loppuja iloisiksi ja laimentamaan poliittista sanomaa. Vernen ensiteos julkaistiin 1863. Tästä lähtien Verneltä ilmestyi lähes joka vuosi yksi tai useampi teos. Useimmat hänen teoksistaan ilmestyivät ensin sarjamuodossa Hetzelin kustantamassa viikkojulkaisussa.
Jules kirjoitti Merkilliset matkat -sarjan romaaneitaan yli 43 vuoden ajan, kunnes hän kuoli 87 vuoden iässä vuonna 1905. Vernen tuotantoon kuuluu 54 Merkilliset matkat -romaania, 11 muuta romaania ja lukuisia muita tekstejä. Verne on 148:lla kielellä käännettynä maailman käännetyin kirjailija. Verne tunnetaan yleisesti ”tieteiskirjallisuuden isänä” yhdessä aikalaisensa H. G. Wellsin kanssa. Verne seurasi eri maanosien politiikkaa ja oli hyvin perillä myös uusista tieteellisistä saavutuksista.
Vernen ensimmäiset romaanihahmot olivat melko stereotyyppisiä nerokkaita tutkijoita ja löytöretkeilijöitä, jotka olivat viktoriaaniselle ajalle tyypillisen reippaan edistyshengen vallassa ja tekivät uhkarohkeita matkoja maapallon tuntemattomiin osiin. Toisen ryhmän hänen tuotannostaan muodostavat erilaiset seikkailutarinat, joissa tiede on vain pienenä osana tarinaa.
Kirja-arvioita
Tämä on minuun vetoavaa science fictionia. Olen lukenut kirjan neliosaisena laitoksena ja yhtenä niteenä, ehkä kaksi kolme kertaa. Juoni on yksinkertainen, mutta se toimii; viisi miestä yritää selviytyä ventovieraassa maastossa älynsä ja taitojensa varassa. Henkilöhahmot eivät ehkä ole kaikkein moniulotteisimpia, mutta tarpeeksi inhimillisiä. Suosittelen kirjaa kaikille, jotka etsivät klassikkokirjailijoita ja science fictionia. arvosana 9-