Kivinen biisoni
Päällys: Katriina Viljamaa-Rissanen. Sidottu.
Kivinen biisoni
Kivinen biisoni kertoo Espanjan luolamaalausten synnystä, esihistoriallisten ihmisten elämästä ja tavoista. Metsästyksen jumalille tarkoitetut uhrimenot, biisonitanssit ja heimokeskeiset poikien täysikasvuisuusrituaalit luovat romaaniin salaperäisen, taianomaisen tunnelman.
Romaanin päähenkilöinä ovat kalliomaalauksia tekevä taiteilija Picas ja hänen rujo apulaisensa. He joutuvat heimon painostuksesta lähtemään pakomatkalle, joka on koitua heille kohtalokkaaksi. Heimo menettää kuitenkin metsästysonnensa. Samanaikaisesti ilmestyy ympäristöön kiellettyjä ja siksi pelättyjä ihmisenkuvia, jotka Picas on maalannut. Heimo näet olettaa ikivanhojen magiasääntöjen mukaisesti, että se, joka piirtää toisen ihmisen kuvan, omistaa samalla myös tämän sielun. Heimon täytyy nöyrtyen kutsua Picas apulaisineen takaisin.
Kirjailija Haakana kertoo esihistoriallisista tapahtumista nyt aivan yhtä vauhdikkaasti ja jännittävästi kuin aikaisemmissakin paljon kiitosta saaneissa poikakirjoissaan.
Veikko Haakana
Veikko Haakana (1923–2018) syntyi Parikkalassa, kävi seminaarin Raumalla ja sai vuonna 1960 opettajan paikan Rovaniemen maalaiskunnassa. Sieltä hän muutti Sodankylään, missä hän toimi opettajana parikymmentä vuotta eläkepäiviinsä asti. Veikko Haakanan puoliso oli kirjailija Anna-Liisa Haakana.
Lapin luonnon ja olojen kuvaajana ansioitunut Haakana kirjoitti runoja, romaaneja, nuortenkirjoja ja eräkirjoja. Hän sai valtion kirjallisuuspalkinnon vuonna 1970. Lisäksi hän sai Nuorten Kirja ry:n 2. palkinnon ja Suomen Nuorisokirjailijain palkinnon.
Veikko Haakana aloitti nuortenkirjailijana ja suuntautui varhaiseen kivikauteen, jotka hän kuvasi esimerkiksi palkitussa teoksessa Kivinen biisoni (1969). Haakanan paleofiktiota edustavista nuortenromaaneista otettiin uusintapainoksia vielä 1980-luvulla.