Conan ja demonit
Toimittanut Markku Sadelehto. Suomentaneet Ulla Selkälä ja Ilkka Äärelä. Esipuhe: Markku Sadelehto. Nidottu.
Sisältää novellit:
- Elefantin torni (The Tower of the Elephant, 1933)
- Rosvoja talossa (Rogues in the House, 1934)
- Mustan rannikon kuningatar (Queen of the Black Coast, 1934)
- Mustan ympyrän kansa (The People of the Black Circle, 1934)
- Mustan joen tuolla puolen (Beyond the Black River, 1935)
Robert E. Howardin vuonna 1932 luoma mahtava miekkasankari Conan on nyt vihdoinkin saatu suomeksi. Olemme koonneet tähän kirjaan viisi pitkää, alkuperäistä Conan-tarinaa. Nämä maailmankuulut miekka ja magia -kertomukset ovat säilyneet tuoreina läpi vuosikymmenten ja niitä pidetään yhä parhaina mitä aiheesta on kirjoitettu.
Conan on löytänyt tiensä myös sarjakuviin ja elokuviin. Useat kirjailijat ovat muokanneet uusia Conan-tarinoita Howardin tekstien pohjalta tai kirjoittaneet kokonaan uusia. Mutta tämän valikoiman luettuanne voitte todeta, että alkuperäiset Conanit ovat säilyttäneet voimansa.
Robert E. Howard
Robert Ervin Howard (Yhdysvallat, 1906–1936) tunnetaan Conanin ja monen muun fantasiahahmon luojana. Howard oli erittäin tuottelias kirjailija, vaikka romaaneja hän ei kirjoittanut kuin kaksi. Howardin pääalana olivat lyhyet kertomukset, joita hän sai julkaistuksi eri viihdelehdissä. Niistä kuuluisimpia on Weird Tales, jossa julkaistiin yli 60 Howardin kirjoittamaa tarinaa. Myöhemmin Howardin tarinoita on myyty kirjamuodossa yli 10 miljoonaa kappaletta.
Howard syntyi texasilaisen lääkäriperheen ainoaksi lapseksi. Howard oli jo lapsena erittäin kiinnostunut historiasta ja suuri kirjallisuuden ystävä. Ehdoton suosikkikirjailija oli Jack London. Howard kävi usein elokuvissa, joissa hänen suosikkejaan olivat sellaiset mykkäelokuvien seikkailuklassikot kuin Bagdadin varas, Notre Damen kellonsoittaja ja Robin Hood. Koulun kiusaajia vastaan hän puolustautui alkamalla harrastaa painonnostoa ja nyrkkeilyä. Howard inhosi tiukkoja sääntöjä ja rutiinia, mikä teki koulunkäynnin vastenmieliseksi.
Kirja-arvioita
Conan ja demonit on kolmesta Jalavan julkaisemasta Conan-novellikokoelmasta selvästi paras. Tarinoista vain Rosvoja talossa tuntuu heikommalta, neljä muuta ovat laatukamaa ja lukeutuvat Howardin kuuluisimpiin töihin. Näistä ajattomista seikkailuista oma suosikkini on Mustan joen tuolla puolen. Julkaisupolitiikka aiheutti ongelmia kustantamon kahdessa seuraavassa kokoelmassa. Conan taistelija sisältää vain yhden huippukertomuksen (Punaiset naulat), Conan Cimmerialainen ei ainuttakaan. Mutta romaanimittaisesta Conan voittajasta minulla ei ole mitään valittamista. Ehkä tässä arviossa pitäisi kirjoittaa jotain novellien väitetystä rasistisuudesta tai vanhentuneista arvoista, mutten jaksa. Howardin legendaarinen Conan on barbaaritoimintaa parhaimmillaan.