Abarat
Alkuteos ilmestynyt 2002. Suomentanut Ilkka Äärelä. Kuvitus: Cive Barker. Graafinen suunnittelu: Alicia Mikles. Sidottu, kansipaperi.
Bram Stroker Award for Superior Achievement for Younger Readers 2002, toinen sija Locus-palkintoäänestyksessä (nuortenkirjat) 2003.
Maailmassa,
jossa aika on paikka,
uskomaton matka
on aluillaan...
Chickentownissa keskellä Amerikkaa elää nuori Candy Quackenbush, tyttö joka etsii turhaan elämänsä suuntaa ankean pikkukaupungin kuvioista.
Candy on odottanut kohtalon pyyhkäisevän hänet Chickentownista. Silloin hän kohtaa preerialla salaperäisen Jonni Velmun (joka kantaa sarvissaan seitsemää veljeään). Eikä Candya pyyhkäise pois aalto, vaan kokonainen meri.
Meri kantaa Candyn Abaratiin. Abarat on saaristo jonka jokainen saari on yksi vuorokauden tunti. Siellä Suuri Pää valvoo Iltakahdeksan hämäriä vesiä ja lohikäärmeet uivat Iltapäivän Kello Kolmen rannoilla. Gorgossiumia, Keskiyön saarta, hallitsee Keskiyön Herra, Kristoffer Kalma. Abaratin aika on sikäli erilainen, että siellä on saari myös 25. tunnille…
Candy vaeltaa Abaratin oudon maailman läpi. Hän kohtaa niin ystäviä kuin vihollisia. Tielle osuu mekaanisia ötököitä, jättiläiskoita, vitkaskissoja, mutamiehiä ja murhanhimoinen velho orjineen. Vähitellen Candy tajuaa: hän on ollut Abaratissa ennenkin.
Hänen kohtalonsa on sidottu tähän maailmaan, joka hänen täytyy pelastaa tuholta, pimeiden voimien orjuudelta. Se on outo tehtävä oudolle sankarittarelle, mutta siihen hänen on tartuttava, loitsujen ja rohkeuden avustamana.
Sillä Abaratissa kaikki on mahdollista.
Clive Barker
Clive Barker syntyi Liverpoolissa Englannissa 1952 ja kasvoi työväenluokkaisessa perheessä. Hän nousi kuuluisuuteen novellisarjalla Veren kirjat 1–6 (1984–85). Ensimmäinen kokoelma sai sekä British Fantasy Awardin että World Fantasy -palkinnon. Vaikuttajikseen Barker on listannut muun muassa Herman Melvillen, Edgar Allan Poen, Ray Bradburyn ja William S. Burroughsin.
Barker on työskennellyt kirjoittamisen lisäksi teatterin ja kuvataiteiden parissa. Hän on kuvittanut itse eräät kirjansa ja ohjannut elokuvan Hellraiser (1987). Barker asuu Los Angelesissa. Hän kirjoittaa Abarat-sarjan neljättä ja viidettä kirjaa.
Abarat
Kirjojen Abarat-logo on ambigrammi eli se on luettavissa myös ylösalaisin.
Sarja sisältää 3 pääteosta ja yhteensä teoksia 3 kpl.
Kirja-arvioita
Abarat teki vaikutuksen jo ensilukemalla omalaatuisuudellaan sekä vahvalla visuaalisuudellaan. Voisi kuvitella kerronnan perusteella, että paikoin kuvitukset ovat olleet olemassa ennen tekstiä. Ei ihme, että koko fantasiamaailma on varsin persoonallinen ja erottuva. Kerronta onkin välillä se heikompi osa ainakin omasta mielestäni, sillä se noudattaa omaa unenomaista logiikkaansa, joka kuitenkin toistaa itseään useiden hahmojen kohdalla varsin paljon. Tapahtumatkin oikeastaan varioivat toistuvasti samaa juonikuviota. Siitäkään huolimatta ei käy kieltäminen, että teoksen persoonallisessa fantasiatodellisuudessa on jotakin hyvin unohtumatonta, ja voin kyllä lämpimästi suositella teosta.
Pidän paljon noista irtokansista ja kirjailijan muusta kuvituksesta, joka on niin raikkaan persoonallista. Kirjan ehkä jotenkin katkonainen ja yksinkertainen juoni kyllä tarvitsee ne tuekseen luomaan oikeaa Abaratilaista tunnelmaa. Paino on kieltämättä käytännön miinus, mutta siihen tottuu. Tässä ensimmäisessä kirjassa juonen alku aukesi hyvin, mutta mielenkiintoisiin sivuhenkilöihin ja Abaratin eri saariin tutustuminen jäi kovasti kesken. Toinen osa koukuttaa lukijaa varmasti.