Verkko
Päällys: Markko Taina. Kannen valokuvat: iStockphoto. Sidottu, kansipaperi.
Anna-Kaari Hakkaraisen esikoisromaani on hieno ja jännittävä kuvaus siitä, millaista olisi elää Suomessa 1970- ja 1980-luvulla, jos Neuvostoliitto olisi miehittänyt Suomen. Tämän se tekee liikuttavasti nuoren pojan kasvukertomuksen kautta.
Eletään 1970-luvun Hangossa. Peter on kuin kuka tahansa merenrantakaupungissa asuva poika, leikkii ja haaveilee merelle pääsemisestä. Mutta muiden isät eivät ole kadonneet poikiensa elämästä – vieläpä niin kauas kuin Siperiaan. Niin ainakin armeijan kansoittamassa Hangossa, Neuvostoliiton läntisimmässä laivastotukikohdassa puhutaan.
Kohti aikuisikää kasvaessaan Peterkin kiinnostuu armeijasta, hänestä tulee hiukan vahingossa jopa Neuvosto-Suomen sankari. Mutta isän kaipuu ei hellitä, eikä siinä auta asiaa välttelevä äitikään. On otettava itse selvää, mentävä Helsinkiin, etsittävä isän kohtalosta kertovat asiakirjat, vaikka on vaarallista penkoa viranomaisten asioita.
Anna-Kaari Hakkaraisen esikoisromaani Verkko on tunnelmallinen, herkkä ja jännittävä kasvukuvaus. Se on myös kiehtova ajatusleikki ja spekulatiivinen romaani siitä, millaiselta Suomi näyttäisi jos Neuvostoliitto olisi miehittänyt Suomen toisen maailmansodan jälkeen. Mutta se on myös kertomus petoksesta ja luottamuksen rikkoutumisesta, millä on kohtalokkaat seuraukset.
Anna-Kaari Hakkarainen
Kirjailija-toimittaja Anna-Kaari Hakkarainen (s. 1979) on syntyperäinen helsinkiläinen ja asui lapsuutensa Kampissa ja Lauttasaaressa. Hakkarainen on valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta, jossa hän opiskeli visuaalisen kulttuurin tutkimusta. Hakkarainen on työskennellyt päätoimittajana ja toimituspäällikkönä. Anna-Kaari on innokas puuveneilijä. Lisäksi hän harrastaa muotia, majakoita ja 1960–70-luvun kalusteita ja koruja.