Hämärän partio
Alkuteos ilmestynyt 2003. Suomentanut Arto Konttinen. Kansi: Tex Hänninen / Bunnyduck Grafiks. Sidottu, kansipaperi.
Moskovassa elää ihmisten joukossa Muita – noitia, velhoja, vampyyreja ja ihmissusia. He kuuluvat Valon tai Pimeyden palvelijoihin, ja heillä on mahdollisuus astua Hämärään, jossa voi vaikuttaa ihmisiin ja maailman tapahtumiin ja jossa maailman lait paljastuvat.
Hämärän Partiossa sukelletaan jälleen syvemmälle Yöpartion ja Päiväpartion viitoittamaan maailmaan. Hämärän Partio pyörii suuren kysymyksen ympärillä: voiko ihmisen muuttaa Muihin kuuluvaksi?
Partioille ja Inkvisitiolle on lähetetty sanomalehdistä leikatuista sanoista ja kirjaimista kokoon liimattu kirje: ”Yöpartiota varmaan kiinnostaa se, että eräs Muihin kuuluva on paljastanut eräälle ihmiselle totuuden Muihin kuuluvista ja aikoo tehdä tästä ihmisestä Muihin kuuluvan.”
Aiemmista tarinoista tuttu Yöpartion Anton Gorodetski lähetetään jahtaamaan kyseistä ihmistä sekä kirjeen lähettänyttä Muihin kuuluvaa. Hänen kanssaan asiaa tutkii Päiväpartion Kostja-vampyyri, Antonin vanha tuttava hänen naapuristaan. Anton löytää ihmisen, joka haluaa itsensä muutettavan Muihin kuuluvaksi, mutta jäljet johtavat yllättäen Yöpartioon...
Hämärän Partiossa Anton painiskelee edelleen samojen hyvän mahdollisuuteen liittyvien moraalisten ongelmien kanssa kuin aiemmissa osissa. Lisäksi hän saa tietää Muihin kuuluvien perusolemuksesta asioita, joita ei olisi halunnut tietää. Mitä pidemmälle saaga etenee, sen epäselvemmäksi käy, ketkä ovat hyviksiä ja ketkä pahiksia.
Partio-sarjasta ovat aiemmin ilmestyneet Yöpartio (2012) ja Päiväpartio (2013).
Käännetty englanniksi The Twilight Watch
Sergei Lukjanenko
Sergei Lukjanenko (s. 1968) on venäläinen tieteis- ja fantasiakirjailija. 2000-luvulla hänestä tuli Venäjän suosituin tieteiskirjailija. Hänen teoksissaan on usein toiminnallinen juoni, joka yhdistyy moraaliseen pohdintaan inhimillisyyden säilyttämisestä.
Lukjanenko syntyi Karataussa venäläis-ukrainalaisella isälle ja tataariäidille. Hän valmistui Alma-Atan lääketieteellisestä korkeakoulusta 1992. Hän työskenteli sairaalassa lastenpsykiatrina, mutta joutui Neuvostoliiton hajottua jättämään työnsä, kun jo ennestään alhaiset neuvostolääkärin palkat romahtivat. Lukjanenko oli alkanut kirjoittaa opiskeluaikoinaan ja hän alkoi nyt tienata kirjoittamisella. Hän osallistui aktiivisesti venäläisen fandomin toimintaan.
Varjojen valtakunta
"Varjojen valtakunta -fantasiasarja on noussut Venäjällä kulttimaineeseen, kirjat ovat suositumpia kuin Harry Potterit."
Partio-sarja on ehdottomasti yksi parhaista kirjasarjoista, joita olen lukenut. Kirjojen juoni ja henkilöt ovat loistavia sekä nerokkaasti keksittyjä. Mutta sitten itse tähän kirjaan, Hämärän partioon. Kirja jatkaa loistavasti siitä, mihin muut osat ovat jääneet. Olin vain yllättynyt siitä, että tämä kirja oli hypännyt kolme vuotta eteenpäin toisesta osasta, mutta se ei haitannut yhtään. Päinvastoin, se oli oikeastaan aika loistavaa. Pidän edelleen Antonista. Hän on hyvä kaveri, jolla on vieläpä loistava huumorintaju. Myös muut hahmot ovat kivoja ja moniulotteisia. Kaikki ovat selvästi yksilöitä, eikä kukaan ole ylimaallisen ärsyttävä, vaan normaaleja hahmoja, joihin on helppo samaistua. Lukjanenko on onnistunut luomaan aivan loistavan tarinan, jossa on loistava juonikuvio ja jonka lopullista sisältöä ei arvaa, kuin vasta lopussa. En tiedä, kuinka jaksan odottaa taas noin vuoden, ennen kuin tämän sarjan seuraava osa tulee. No, ehkä jotenkin pystyn siihen :)