Hautakummun salaisuus sekä muita kertomuksia ja kirjoituksia
Suomentaneet Matti Rosvall ja Markku Sadelehto. Esipuhe ja jälkisanat: Markku Sadelehto. Sivulla 340 virheellisesti mainitun artikkelin Huomioita kauhutarinoiden kirjoittamisesta suomentaja on Matti Rosvall. Nidottu.
Sisällys:
- Medusan lonkerot (Medusa's Coil, 1939) (Zealia Bishopin kanssa)
- Riivattu kirkonmies (The Evil Clergyman, 1939)
- Viimeinen koe (The Last Test, 1928) (Adolphe de Castron kanssa)
- Sukuhauta (The Tomb, 1922)
- Hautakummun salaisuus (The Mound, 1940) (Zealia Bishopin kanssa)
- Oliivipuu (The Tree, 1921)
- Huomioita kauhutarinoiden kirjoittamisesta (Notes on Writing Weird Fiction, 1934) (essee)
- Yliluonnollinen kauhu kirjallisuudessa (Supernatural Horror in Literature, 1927) (essee)
- Muutamia merkintöjä mitättömyydestä (Some Notes on a Nonentity, 1933) (essee)
- Miehuullisuuden renessanssi (The Renaissance of Manhood, 1915) (artikkeli)
- Vuosisadan rikos (The Crime of the Century, 1915) (artikkeli)
- Viinakset ja niiden ystävät (Liquor and Its Friends, 1915) (artikkeli)
- Vanha Englanti ja ”väliviivat” (Old England and the "Hyphen", 1916) (artikkeli)
H. P. Lovecraft (1890–1937) oli kulttihahmo anglosaksisessa kauhukirjallisuudessa. Hänen novelliensa aihepiiri ulottuu haudanryöstäjistä kuolleiden henkiin herättäjiin ja Uuden Englannin takametsien ihmissyöjistä muinaisiin hirviöihin Atlantiksen raunioissa valtameren pohjalla. Lovecraft loi Cthulhu-mytologian, johon useat myöhemmät kirjoittajat ovat kirjoittaneet jatkoa.
H. P. Lovecraftin koottujen teosten kuudes ja viimeinen osa sisältää ennen suomentamattomia novelleja, joissa useissa on Cthulhu-viittauksia. Osa niistä on yhteistyönovelleja ja osa Lovecraftin omia. Mukana on myös kaksi esseetä, jotka käsittelevät kauhukirjallisuutta ja sen kirjoittamista sekä yksi omaelämäkerrallinen kirjoitus. Siinä Lovecraft paljastaa omat suosikkinsa laajasta tuotannostaan. Lisänä on myös neljä hänen lehtiartikkeliaan, jotka valottavat hänen ultrakonservatiivista arvomaailmaansa.
H. P. Lovecraft
Yhdysvaltalainen Howard Phillips Lovecraft (1890–1937) on tunnetuimpia 1900-luvun kauhukirjailijoita.
Lovecraft syntyi vuonna 1890 Rhode Islandilla Providencessa. Lovecraft oli varhaiskypsä lapsi, joka oppi lukemaan kolmevuotiaana. Lovecraftin ensimmäinen kirjallisen intohimon aihe oli hänen viisivuotiaana lukemansa Tuhannen ja yhden yön tarinat. Hän otti käyttöön kirjailijanimen Abdul Alhazred, joka myöhemmin esiintyy hänen kirjoituksissaan Necronomicon-nimisen kirjan tekijänä. Kuusivuotiaana Lovecraft kiinnostui kreikkalaisesta tarustosta ja kahlasi lävitse Homeroksen Iiliaksen ja Odysseian. Hän ihastui myös Grimmin veljesten satuihin ja Jules Vernen tieteiskirjoihin. Koulussa hän tutustui myös varhaisten kauhu- ja fantasiakirjoittajien kuten Edgar Allan Poen teksteihin.
H. P. Lovecraftin kootut teokset
Sarja sisältää kaikki Lovecraftin novellit ja yhden romaanin. Esipuheet on kirjoittanut Lovecraft-asiantuntija Markku Sadelehto. Aikaisempia käännöksiä on tarkistettu.
Sarjan ulkopuolelle jätettiin Lovecraftin yhteistyönovellit C. M. Eddyn kanssa sekä August Derlethin kirjoittamat novellit ja romaani Kauhun kynnys.
H. P. Lovecraftin kootut teokset sisältää 6 kirjaa — sarja on kokonaan valmis.